Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odległość od drogi

Darlos

Recommended Posts

Planuję wybudować domek z muratora D22. Mam już naniesiony projekt na mapkę i pozwolenie na budowę. Mam jednak pewien problem, domek jest w prostokącie i jest dość długi. Gdy adaptowali go na działce na mapce to się zmieścił dokładnie było po sześć metrów z każdej strony. Tak przynajmniej napisał pan, który to robił. Nie wiem czy był na działce i robił pomiary czy po prostu zrobił to w domu opierając się na mapce. Dopiero jak wytyczałem fundamenty to geodeta z jednej strony odmierzył 6m, a z drugiej okazało się że jest chyba 5,6 (dokładnie nie pamiętam bo On na swojej mapce tej odległości nie zaznaczył) Droga do której ta odległość jest za mała jest to droga wewnętrzna tzw ślepa jest to po prostu zrobiony dojazd do transformatora. Nie wiem teraz czy zaczynać budowę czy iść do gminy żeby wyraziła zgodę na na zmniejszenie odległośći. Wcześniej przecież wydała zezwolenie na budowę. Może taka wewnetrzna droga ma mniejsze wymagania. Może ktoś coś wie na ten temat bedę wdzięczny. Nawiasem mowiąc Pan, który adaptował budynek pracuje w gminie, która wydała zezwolenie.

E tam nie masz się czym przejmować. W Polsce jakby się ściśle trzymać projektów to chyba mało kto wybudowałby dom albo przyłącze. Zresztą masz podstemplowany dziennik przez geodetę. A sam nie musisz się znać, gdzie jest ta granica co ma być do niej 6m. A jak znam tych naciągaczy , to każdy następny geodeta i tak wbiłby paliki w trochę innym miejscu.

• 1 month później...

Darlos, w czym masz problem?

Działka okazała się węższa, więc dom musiał być przysunięty do którejś z granic. Odległość jest bezpieczna, daleko do 4 lub 3 metrów (ściana z oknami lub ściana bez okien). Droga wewnętrzna jest traktowana jak każda inna działka, jeśli chodzi o przepisowe odległości!

Miejsce pod dom wyznaczył ci geodeta, który zapewne wpisał tę czynność do dziennika budowy. W czym więc problem? Zgodnie z prawem rozpocząłeś więc budowę. Następny wpis (i prace) muszą być najpóźniej za 2 lata - czego ci nie życzę. Buduj szybko, proporcjonalnie do tego jakie masz potrzeby i zasoby.