Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Muchy na strychu, jak się bronić??

Senser

Recommended Posts

Dokładnie tak, jak pisze Gosiek33 - to jest okresowe i też to przerabiam co roku. Też nie mam deskowania i na jesień i wiosnę mam roje much do okiełznania zarówno na elewacji, jak i na strychu. Na elewację przyciąga je ciepły kolor (żółty), który wiosną daje owadom przynajmniej złudzenie ciepła (owady widzą głównie w podczerwieni i ultrafiolecie, dlatego ciepłe i jasne kolory przyciągają je, jak kwiaty).

Sytuacja jest w apogeum wówczas, gdy na dworze panują jeszcze nie za wysokie temperatury, ale słoneczko już przygrzewa. Wówczas owady siedzą na elewacji od strony nasłonecznionej i wygrzewają się. Jak się zrobi b. ciepło, to latają i ich nie widać. Dopiero wieczorem wracają na zachodnią elewację, a na noc chowają się w miejsca, skąd emitowane są promienie podczerwone (czyli energia cieplna, którą one widzą jako jasne plamy). Strych, zwłaszcza wczesną wiosną i późną jesienią, to potężne źródło promieniowania cieplnego i b. jasny punkt dla owadów, który je przyciąga.

Co do odstraszania ich, to niestety nie ma skutecznego sposobu. Jeśli chodzi o zwalczanie, to ja testowałem u siebie z powodzeniem środki Bros-a: Dwuskładnik oraz Supercyp. Sporządza się z nich zawiesinę, którą maluje się nasłonecznione miejsca (np. fragmenty elewacji, framugi okien, belek, itp). Muchy giną poprzez kontakt z pomalowanym elementem. Po szczegóły odsyłam do Bros-a ;)