aadamuss24 14.03.2011 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Jak ciepło się zrobiło to u mnie też muchy zaczęły się pojawiać. Wszystko pozamykane i ciągle gdzieś wyłażą. Mam nadzieję, że to jeszcze zeszłoroczne pozostałości jak jeszcze nie wszystko było zamknięte pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 14.03.2011 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Tak od razu się nie zadomowi. Teraz pobudziły się z zimowego snu więc oswobodzić je trzeba. Jak wylecą okno zamknij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 14.03.2011 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Dokładnie tak, jak pisze Gosiek33 - to jest okresowe i też to przerabiam co roku. Też nie mam deskowania i na jesień i wiosnę mam roje much do okiełznania zarówno na elewacji, jak i na strychu. Na elewację przyciąga je ciepły kolor (żółty), który wiosną daje owadom przynajmniej złudzenie ciepła (owady widzą głównie w podczerwieni i ultrafiolecie, dlatego ciepłe i jasne kolory przyciągają je, jak kwiaty). Sytuacja jest w apogeum wówczas, gdy na dworze panują jeszcze nie za wysokie temperatury, ale słoneczko już przygrzewa. Wówczas owady siedzą na elewacji od strony nasłonecznionej i wygrzewają się. Jak się zrobi b. ciepło, to latają i ich nie widać. Dopiero wieczorem wracają na zachodnią elewację, a na noc chowają się w miejsca, skąd emitowane są promienie podczerwone (czyli energia cieplna, którą one widzą jako jasne plamy). Strych, zwłaszcza wczesną wiosną i późną jesienią, to potężne źródło promieniowania cieplnego i b. jasny punkt dla owadów, który je przyciąga. Co do odstraszania ich, to niestety nie ma skutecznego sposobu. Jeśli chodzi o zwalczanie, to ja testowałem u siebie z powodzeniem środki Bros-a: Dwuskładnik oraz Supercyp. Sporządza się z nich zawiesinę, którą maluje się nasłonecznione miejsca (np. fragmenty elewacji, framugi okien, belek, itp). Muchy giną poprzez kontakt z pomalowanym elementem. Po szczegóły odsyłam do Bros-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian1488 15.03.2011 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Otworzylem dzis rano dwa włazy na strychu i zauwazylem ze te takie bardziej pobudzone odrazu wylecialy na zewntarz. Ile te okno mam miec otwarte? Rozumiem ze musze to obserwowac? Trzeba sie wziasc koniecznie za remont tego strychu;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 15.03.2011 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Otwieraj jak ciepło i szykują się do wyjścia, potem zamknij by nie przyleciały z powrotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts