Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiśniowski VS Hormann

Którą firmę macie bądź polecacie  

58 użytkowników zagłosowało

1. 1. Którą firmę macie bądź polecacie

Recommended Posts

Mam mały dylemat i tutaj chciałbym zapytac fachowców oraz użytkowników jakie są dzisiaj, powtarzam dzisiaj, podstawowe róznice w technologii stosowanej w obu tych firmach. Wiadome jest, że przy tej samej cenie bramy dostajemy 4cm ocieplenia z Wiśniowskiego i 2cm z Hormana. Ale jak wiadomo sa jeszcze sprężyny, rozwiązania techniczne ułatwiające ubsługę, trwałość elementów, rozwiązania patentowe, etc.

Dla mnie, czyli zwykłego zjadacza chleba oprócz różnicy w grubości segmentu, bo o tym modelu tutaj piszę i kilku drobnych róznic w wyglądzie nie jestem w stanie określić co jest lepszym rozwiązaniem.

Właściciel jednego ze sklepów w moim mieście powiedział, że jak by montował do swojego domu bramę to byłby to Hormann a z kolei inna firma, dość dobrze znana ze sprzedaży dzrzwi i bram wycofuje się z Hormanna na rzecz Wiśniowskiego nie podając przyczyn bo i po co.

Domyślam sie, że dla firm sprzedających bramy większe znaczenie ma na pewno % marzy jaką mogą zarobić na produkcie niz ich jakość czy producent. Bo tak naprawdę odpowiadaja tylko przez 2 lata od sprzedaży a w tym czasie chyba wszystkie znane na rynku produkty wytrzymają bezawaryjnie.

Czekam na jakieś opinie. Z ciekawości zrobię małą sondę, która może pomoże mi oraz innym niezdecydowanym.

własnie oddałem głos na Hormanna - na razie ma 100% głosów. Segmentową 5m bramę użytkuję od dwóch lat i jest bardzo OK. Zaznaczam, że np. Wiśniowskiego znam tylko z obserwacji - np. sąsiada - i H wypada znacznie lepiej (lepiej, ciszej chodzi, nic się nie zepsuło, wyższa estetyka mocowania wew. ).

O ile sobie przypominam moja brama przyjechała z Niemiec (nie robią/robili szerokich w Polsce?).

Ja w tej chwili głosowałem na Wiśniowskiego (w tej chwili prowadzi). Również mogę powiedzieć, że Hormana znam od sąsiada, i generalnie jest zadowolony, ale jak usłyszał naszą cenę, to powiedział, że w tej chwili już by tak nie wybrał. Po prostu Wiśniowski jest konkurencyjny cenowo. Przecież nie wszyscy jeżdżą Mercedesami.

Ja w tej chwili głosowałem na Wiśniowskiego (w tej chwili prowadzi). Również mogę powiedzieć, że Hormana znam od sąsiada, i generalnie jest zadowolony, ale jak usłyszał naszą cenę, to powiedział, że w tej chwili już by tak nie wybrał. Po prostu Wiśniowski jest konkurencyjny cenowo. Przecież nie wszyscy jeżdżą Mercedesami.
Nie jest, a przynajmniej nie zawsze.Moj 5 m Hormann kosztowal tyle samo co Wisniowski

Zapomnij o Wiśniowskim.

Brama garażowa po 3 miesiącach użytkowania zaczęła przeraźliwie skrzypieć przy otwieraniu, brama wjazdowa popsuła sie po raz kolejny - przestała reagowac na przycisk domofonu, wiec musze teraz pedalowac do wjazdu, zeby otworzyc gosciom.

Przy pierwszej usterce musiałam czekać ponad poltora miesiąca na części, a przedstawiciel firmy zakładającej tę bramę stwierdził, że jest to zupełnie normalne u Wisniowskiego - po prostu nie spieszy mu się z rozpatrywaniem reklamacji. Lub ma ich tyle ze nie nadąża :roll:

Horman vs. Wiśniowski jak Volvo i Wartburg. Do pierwszego wsiadasz i jedziesz, w drugim co chwile psuja sie jakies wkurzajace bzdetki.

Święta zasada: TANIO KUPIŁ - TANIO MA tu sprawdziła sie w stu procentach.

Jak masz pieniadze to nie załuj na dobra jakosc.

Jak nie masz, to patrz "święta zasada", zebys sie nie zaskoczyl. Nie wierz w to, ze bedziesz miec cos TANIO i DOBRZE.

Moja mama ma Hormanna od 5 lat (garazowa i wjazdowa) i NIC jej sie nie zepsulo przez ten czas.

marekting i reklama robi swoje....ehhh

Nie za bardzo rozumiem do czego lub do kogo odnosi sie to sformułowanie.

Jeśli do Hormanna to powiem tylko tyle, że traktuje go na dzień dzisiejszy na równi z Wiśniowskim zarówno pod względem estetycznym jak i cenowym. Dlatego zadałem pytania dotyczące pewnych rozwiązań, które byc może przeważają na korzyść jednego z producentów.

Jedno jest tutaj pewne, przeglądając forum częściej obserwuję niezadowolonych użytkowników bram innych niz Hormann, na którego jest chyba najmniej narzekań jeśli takowe wogóle są.

Co się tyczy niuansów pomiędzy producentami tego lub podobnego sprzętu to przytoczę tu zaobserwowany ostatni przeze mnie przypadek.

Sprawa dotyczy rolet zewnętrznych:

Producent A oferuje za 1m2 żaluzji - 175 zł (ten m2 dotyczy powiedzmy żaluzji w standardowym oknie )

Producent B oferuje za 1m2 żaluzji - 155 zł

i wydawać by sie mogło, że jedne i drugie sa przeciez z takich samych paneli (listew), bo są, obudowy mają w zasadzie takie same, etc.

Ale diabeł tkwi w szczegółach. I jednym z nich sa chociażby u producenta A zastosowane w rolkach łozyska kulkowe, a co producent B zastąpił jakąś tanią tulejka z białego plastiku - nie teflonu. Wymieniac by mozna tu jeszcze kilka innych "tajemnic" producentów, które w tym konkretnym przypadku wpływaja znacznie na żywotność mechanizmu a co się z tym wiąże z kosztowniejszą, póxniejszą eksploatacją. Co można skończyć mottem: "Kto kupuje tanio, kupuje dwa razy"

Pozdrawiam.

chodzi mi o to, ze dyskutuje sie nad przereklamowanymi producentami, ktorzy koszty reklamy i promocji przerzucaja na swoich klientow..stad te ceny...nie uwazam, ze zawsze cena ma decydowac, ale nie zawsze za nia idzie jakosc, z drugiej strony skoro jeden dostawca A ma produkt za 5500 zl, a drugi B ma produkt za 3600zl, obaj udzielaja 5 lat gwarancji, obaj oferuja produkt bez ukrytych fuszerkowatych szczegolow...to wybieramy tego za 5500 bo ma wiecej koorowej makulatury i wielu o nim pisze?????...uwazam, ze wypowiedzi na forum typu mialem i nie polecam bo MI sie popsula, bo sasiadowi skrzypi sa conajmniej naduzyciem i nei sa miarodajne...zapraszam do serwisu mercedesa na 1 DZIEN i zobaczymu czy po tej obserwacji bedziesz myslec o mercedesie...

Ja mam bramę Wiśniowskiego dosyć szeroką bo dla garażu dwustanowiskowego. Przy takiej bramie rożnica cenowa była całkiem spora. Ponieważ nie miałam i nie mam Hormana nie mogę porownać ktora lepsza, ale ze swojej jestem zadowolona, użytkuje już dwa lata.

• 7 months później...

zamawiam właśnie bramy garażowe

wycena z Hormanna i Wiśniowskiego była baardzo podobna

przy dwóch bramach z najlepszymi napędami różnica wyniosła 500 PLN na korzyść Wiśniowskiego

mam pytanie do użytkowników Hormanna

jakie macie napędy?? Supra Matic E czy Pro Matic??

jakie są Wasze spostrzeżenia? czy warto dopłacić za ten wzmacniany napęd?

Mam 5-metrowego ocieplonego Hormanna ze wzmocnionym napędem Supra Matic E który wymieniam średnio co rok.

Sama brama jest OK, ale napęd do dupy bo:

1. Trzeba b. uważac na prawidłowy montaż prowadnic i często regulować naciąg sprężyn ponieważ na napotkane większe obciażenie napęd wyrażnie reaguje "zmęczeniem" a po jakimś czasie zerwaniem.

2. Zerwanie polega na ukręceniu wałka napedzajacego w miejscu przewężenia które Niemcy jakby celowo po to zaprojektowali, gdyż nie służy ono niczemu innemu poza łatwiejszym ukręceniem !!

Serwisant po 1 mojej reklamacji, zanim zdążyłem powiedzieć na czym polega problem - poinformował mnie: "brama nie chodzi a silnik napędu chodzi, ale nie ciagnie paska napędowego? - wałek ukrecony - napęd do wymiany !"

3. W napędzie notorycznie ukreca się 1 maleńki (niewiele wiekszy od zapałki) wałeczek, ale częścią zamienną jest cały napęd i cały się wymienia. Tak mnie poinformowano w serwisie.

To tak jakby po pęknieciu uszczelki w lodówce - wymieniać całą lodówkę.

Z tą różnicą, że lodówka jest tańsza.

Pozdr.

Mam 5-metrowego ocieplonego Hormanna ze wzmocnionym napędem Supra Matic E który wymieniam średnio co rok.

Sama brama jest OK, ale napęd do dupy bo:

1. Trzeba b. uważac na prawidłowy montaż prowadnic i często regulować naciąg sprężyn ponieważ na napotkane większe obciażenie napęd wyrażnie reaguje "zmęczeniem" a po jakimś czasie zerwaniem.

2. Zerwanie polega na ukręceniu wałka napedzajacego w miejscu przewężenia które Niemcy jakby celowo po to zaprojektowali, gdyż nie służy ono niczemu innemu poza łatwiejszym ukręceniem !!

Serwisant po 1 mojej reklamacji, zanim zdążyłem powiedzieć na czym polega problem - poinformował mnie: "brama nie chodzi a silnik napędu chodzi, ale nie ciagnie paska napędowego? - wałek ukrecony - napęd do wymiany !"

3. W napędzie notorycznie ukreca się 1 maleńki (niewiele wiekszy od zapałki) wałeczek, ale częścią zamienną jest cały napęd i cały się wymienia. Tak mnie poinformowano w serwisie.

To tak jakby po pęknieciu uszczelki w lodówce - wymieniać całą lodówkę.

Z tą różnicą, że lodówka jest tańsza.

Pozdr.

Trochę mnie nastraszyłeś - też mam ten napęd do bramy 5m (od 3 lat), ale tylko 1x w roku go reguluję i chodzi nadal bezawaryjnie i praktycznie bezszmerowo

Pzdr

rafgam

Mam Wiśniowskiego 2 szt i jestem zadowolony. Była nieco tańsza, ocieplona 4 cm na całej powierzchni. Po 2 miesiącach podjechał gość z firmy montującej i podregulował. Działa bez zarzutu. Przy -31 nico ciężkawo :-)

Brat posiada Hormana i też nie narzeka!

Jeżeli mam dwa produkty podobne jakościowo (w moim uznaniu) i cenowo zawsze kupuję produkt Polski!