Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

skad sie w domu bierze internecik????

Recommended Posts

Witam

Najbardziej popularne w domach jest łącze drogą radiową, ja mam takie i działa bardzo dobrze, podłączony mam jeden komp, więc nie wiem czy przy kilku tez działa dobrze. Trzeba jednak pamietac ze w niektórych miejscach nie da się podłączyć bo sygnał jest za słaby(np.w jakiejs dolinie), równiez występują zakłócenia przy bardzo złych warunkach pogodowych.

Pozdrawiam

Aga - to nie ma nic wspólnego z telefonem

sygnał przekazuje antena dookólna a komputer z anteną lub sama antena odbiorcza musi "widzieć" tę nadawczą

zero przewodów ale sygnał uzależnia pogoda (jak zauwaza macio)

macio - ilość odbierajacych sygnał w jednym w domu komputerów nie ma znaczenia

pzdr

broza też poproszę o namiary i szczegóły jak dla agi. U nas, ok.18km od Łodzi była jedna firma która chciała taki internet montować ale koszt był b.wysoki 1.500zł materiały+300zł robocizna no i najważniejsze konieczność podpisania umowy na 24 m-ce z wysoką stawką m-czną! Pzdr.

rosa - u mnie internet jest za darmo - kupuje sie własną karte radiową plus ewentualnie antene ...

wśród mieszkańców gminy znalazł się pewien Pan...

początkowo miał być to pomysł na życie, później już jako zastępca wójta przekonał Radę Gminy, że warto zainwestować w sieć internetową

razem z kolegami z Politechniki Rzeszowskiej przygotowali projekt, studium wykonalności, budżet

przyjęty przez Radę Gminy został w 2004 roku zgłoszony do ZPORR

tak rozpoczęła się droga gminy do wielkiego świata ... :D

początkowo z Internetu miały korzystać tylko placówki administracyjne i oświatowe, natychmiast okazało się, że przepustowość bezprzewodowych łączy jest tak duża, że Internet można zaoferować wszystkim

koszty były na tyle niskie, że zdecydowano się robić to nieodpłatnie. analizy wykorzystania pasma wskazują, że w dzień najczęściej dostęp do sieci wykorzystywany jest w pracy, a wieczorem w domu

dzięki temu łącza są w miarę równomiernie obciążone

niestety sa i wady

zdarzaja sie zaniki nadawania z róznych anten ...

jesli ktos ma mozliwośc odbierania sygnału z kilku anten ... moze nie narzekac ...

dzięki rosa za zainteresowanie

linki wysle na priwa

pzdr

Witam Krajankę :D

Mam z firmy

http://internet.zetosa.krakow.pl/

na stronce są koszty podłączenia i abonamentu, nie wiem o co chodzi z tym kupnem komputera :o , ja nic nie kupowałem tylko musiałem podpisać umowę na 2 lata, że jak zrezygnuje wczesniej to płace karę. Wygłada to tak: dzwonisz do nich (na numer z wieliczki) mówisz, że chcesz się podłaczyc, przyjeżdza pan z laptopem i sprawdza czy jest u Ciebie odbiór sygnału. Jak jest ok to montuje antenę, wkłada kartę sieciową do kompa i po bólu. Za antenę i kartę nic więcej nie płaciłem - tylko 98 PLN. Mam nadzieję, że uda Ci się załatwić sprawę pozytywnie.

Pozdrawiam

serdeczne dzięki za linki

brzoza, u was to życie jak w madrycie 8) . pozazdrościć.

Aga ... a jesli moze sie oprócz tego wybrzydzac :p

miedzy darmowym internetem radiowym, neostrada, lub kilkoma dostawcami prywatnymi

.. to u nas prawie jak w ny yorku ...

pozdro

:wink:

Witam wszystkich!!!

Ja niedługo będę się przeprowadzać i już się martwię, bo w starym domku mam neostrade, ale postanowiłam sobie, że do nowego domku nie wpuszczę telekomunikacji. Co mam zrobić? Czy ktoś mógłby mi pomóc i przesłać jakiś namiar na radiowy internet w wielkopolsce (ok. 40km od Poznania), bo ja mam wrażenie, że nie dotarła jeszcze do nas cywilizacja :D