Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wi??ba z robakami, Ratunku

Recommended Posts

Tylko jak? Zrobiłem sobie specjalny nożyk i strasznie ciężko tym się ściąga, dłutko podobnie poza tym boje się o folię wierzchnią na deskach, że mogę ją przeciąc. Próbowałem i flexem ale więcej dymu niż ścierania. Czym zaimpregnować ? Zwykłym preparatem czy dalej Hylotoxem?

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie chcę straszyć. Najczęsciej jeśli coś ma cię zaatakować, to zacznie właśnie od tych miejsc z pozostawioną korą. Więcej szkody będzie właśnie z pozostawionej kory niż z braku impragnacji wogóle. Nie wiem czy masz szopę na budowie. Jeśli jest z desek z kawałkami kory i ma już kilka miesięcy lub ponad rok to oderwij taką korę i zobacz co siedzi pod nią. To samo możesz mieć na dachu... Takie kawałki kory to przyczóki do dalszego ataku na Twój dach. Właśnie dla tego należy je bezwzględnie likwidować. W zasadzie powinni to zrobić w tartaku, potem poprawić cieśla, a jeśli nie uważał za stosowne zrobić samemu to przynajmniej powinien Ci o tym powiedzieć zanim włoży to na dach.

Rafałku, jesteś w tym szpecem. Mam w więżbie robaki, bo widzę czasami coś jak trociny przemielone na mąkę. Z tych robaczków wylegają się takie zielonkawe prawie przezroczyste owady. Pewien leśnik mówił mi, że to drwalnik. Nigdy się z taką nazwą nigdzie nie spotkałem. Jaki na to dziadostwo jest sposób?

• 2 weeks później...
A o takim rozwiązaniu bym nie pomyślał

To tak jest jak się kupuje sprzęt za 3 zeteł :D Te tarniki wystarczyły na jakieś 5 desek i po tarnikach. Fakt że nie widziałem w okolicy czegoś porządniejszego aż do dnia kiedy kupiłem podobny f-my Wolcraft czy tak jakoś - Hartowana stal. Dopiero robota poszła i już jest prawie na ukończeniu. W sumie sposób dość skuteczny ale mozolny. Szlag mnie trafił jak zobaczyłem, że niektóre deski zwłaszcza pod szczytem są całe w korze. Wcześniej tego nie zauważyłem. Dodatkowo odkryłem zwłaszcza w okolicy komina który ub. zimy był używany (a więc ciepły) zagęszczenie śladów pracy "żarłoków" ale tutaj pod korowiną poza korytarzykami są dziurki wielkości ok 1 mm. Oczywiście zjechałem to tarnikiem do "0"ale mam obawy czy głębiej nie ma jajeczek czy larw. Robaki grasują na południowej stronie dachu, na pólnocnej sporadycznie. Nie ma wyjścia muszę to wszystko jeszcze raz spryskać tylko czym?. Antox chyba odpada bo za duża powierzchnia a i zima tuż tuż i ujemne temp. Czy znacie jakiś skuteczny preparat? Czy np. impregnat rozpuszczalnikowy Duluxa -w tym przypadku bedzie skuteczny i czy przy okazji nie uszkodzi foli paroprzepuszczalnej?

• 4 months później...
Z opisu wynika, że najprawdopodobniej to cetyniec. Nie jest on szodliwy gdyż nie wgryza się w drewno. Jednak takie okorki powinny być bezwzględnie usunięte. Pod nimi potem pojawiają się inne - bardziej groźne owady. Zaschnięta cienka kora ciężko się usuwa więc rób to jaknajszybciej. Miejsca pod korą wypadałoby zaimpregnować.

Witaj Rafałek

Dzięki, że mnie zmobilizowałeś. Odkorowałem w miarę możliwości i opryskałem na wszelki wypadek hylotoxem większą część dachu. Po tym zabiegu znalazłem padłe chrząszcze które widywałem również wcześniej i zidentyfikowałem jako Skórnik słoninowiec a więc również robal nie będący sensu stricto szkodnikiem drzewa a jedynie wgryzającym się dla ochrony przed zimą a zerujący na padlinie np. w przypadku gnieżdzenia się ptactwa, które u mnie (szpaki) znajdowały sobie chętnie ostoję pod gąsiorami. Tak że trochę mnie to uspokoiło pod kątem nieproszonych gości. Pozdrawiam

witam a propo robaków w wiezbie dachowej kupiłem poniemiecki dom mam jakies dziadostwo w krokwiach slady jakie pozostawiaja to maczka drewniana i około 3-4mmotwory niektore krokwie sa całkiem solidnie z fatygowane na powiezchni co z tym robic mordowac czy juz wumieniac wiezbe dachowa????????

:evil:

Takie duże otwory - wygląda ze Spuszczel - Bardzo trudna sprawa. Doraźnie możesz wytruć larwy ale jaja nie dasz rady a te mogą przetrwać w uśpieniu do 18 lat.

witam a propo robaków w wiezbie dachowej kupiłem poniemiecki dom mam jakies dziadostwo w krokwiach slady jakie pozostawiaja to maczka drewniana i około 3-4mmotwory niektore krokwie sa całkiem solidnie z fatygowane na powiezchni co z tym robic mordowac czy juz wumieniac wiezbe dachowa????????

:evil:

a w niemczech nie wymienia się zaraz całej konstrukcji dachowej !!

po prostu metodą starą jak świat , ostrą siekierką odcina się cały biel drewna ( krokwi ) korniki , anobie czy reszta robactwa urzędują właśnie w bielu .

\a jak wiadomo biel nie odgrywa prawie żadnej roli na współczynnik obciążenia statycznego dachu . tak obstrugane krokwie czy belki stropowe impregnuje się profilaktycznie np . : fobosem .

i problemu już nie ma !!

:D :D

załączam zdjęcia , żeby pokazać czym się zajmuję i wiem co mówię :wink: :wink:

http://www.republika.pl/slawkowo/zargermann1.JPG

http://www.republika.pl/slawkowo/zargermann2.JPG

http://www.republika.pl/slawkowo/zargermann3.JPG

pozdrawiam .

:D :D

dzieki juz ostrze dobra ciupage i zaczynam działac ze szkodnikami

ps. ten kto wymyslił forum nobla dostac powinien

] :D

tylko to jest tak !!

obcinaj tylko to co naprawdę pruchno , siekierka mała i naprawdę ostra .!!

nie zacinaj w twardziel , bo się kiedyś krokwie zemszczą .

:wink: :wink:

odpady od razu do worka i wen !!!

a teraz smarowanie jakimś mazidłem .

najlepiej tym co na zdjęciu , podobno w Polsce jest .

ta flaszka to jeszcze orginalnie NRD .

ale jaaaaaka cena . :p :p :p

http://www.republika.pl/slawkowo/anobie.JPG

nazywa się " Hylotox "

a to już dla ciekawości , parę zdjęć jak wygląda ten sufit z poprzednich fotek .

:)

wczoraj wieczorem .

http://www.republika.pl/slawkowo/zargermann6.JPG

dzisiaj rano

:lol: :lol:

http://www.republika.pl/slawkowo/zargermann7.JPG

i na fajrant

:lol: :lol:

http://www.republika.pl/slawkowo/zargermann8.JPG

:wink: :wink:

i to by było na tyle .

wesołych świąt .