dark1 04.11.2005 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Witam !Szef mojej ekipy robiącej między innymi tynki (wewnętrzne)utwierdza mnie w przekonaniu że mam proste ściany i można dać na ściany gładz gipsową ( Gipsar ). Zastanawiam się czy tak cienka warstwa gipsowa ok 0,3-0,5 cm nie będzie za cienka i jakie konsekwencjebędą jego zastosowania .Technologia beton komórkowy 36,5 (400) murowane na klej , ściana jednowarstwowa.Dziękuję za odpowiedz ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filemon 04.11.2005 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Mam podobny problem, niech się odezwie ktoś, kto ma tak wykończone ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 04.11.2005 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Klejona ściana ma mniejszą podatność do pękania - mniejsze naprężenia na łączeniu materiałów niż murowana. Ale:5 mm gipsaru to drogi szpas, a 8 to prawie plajta. Nie lepiej dać 10 mm tynku gipsowego z agregatu ? ew. przeszpachlować raz cienko. licz kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 04.11.2005 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 gladzie takiej grubosci robiono juz w wielkiej plycie pytanie czy to moze byc gipsar jest tu paru specow i doradza co najlepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 04.11.2005 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 3 mm Gipsaru to bym się nie odważył . Są zaprawy elastyfikowane - podobne do klejów do siatki ociepleniowej. Gipsar w cienkich warstwach może być za sztywny i potencjalnie pękać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczek 04.11.2005 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Witam ! Technologia beton komórkowy 36,5 (400) murowane na klej , ściana jednowarstwowa. Dziękuję za odpowiedz ! Beton komórkowy? W takim razie jesteś skazany na gipsowe tynki. Po prostu na bk innego się nie kładzie. Chodzi o to by klaść materiał o mnieszym cieżaze właściwym. np. tynki cemntowo-wapienne się tu nie nadają, bp mogłyby odpaść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczek 04.11.2005 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Ja robiłem jedną ścianę gipsowym tynkiem ręcznym RimatGold 120. Z instrukcji wynikało, że z 25 kg worka będą miał ponad 3 metry kwadratowe ściany. Gówno prawda - poszło tego szaju dwa razy więcej. Lepeij kup tani gips szpachlowy i ostsnią warstwę niech ci naciągnął cekolem 45 ( z tego co wiem to chyba najtwardszy gips tynkarski). Jesli masz duża powerzchnię to agregat jest optymalnym raozwiązaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 04.11.2005 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Witam ! Technologia beton komórkowy 36,5 (400) murowane na klej , ściana jednowarstwowa. Dziękuję za odpowiedz ! Beton komórkowy? W takim razie jesteś skazany na gipsowe tynki. Po prostu na bk innego się nie kładzie. Chodzi o to by klaść materiał o mnieszym cieżaze właściwym. np. tynki cemntowo-wapienne się tu nie nadają, bp mogłyby odpaść. Oj coś się nie zgadza... A tynki lekkie CW ? A cienkowarstwowe systmy elastyczne? Można dać klej do siatki zazbrojony siatką szklaną ociepleniową. Wystarczy najtańsza, najsłabsza np. 110 g/m2 , ale SZKLANA, żaden plastik. Nie ma żadnego skażania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczek 04.11.2005 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 O tym rozwiązaniu nie słyszałem. Ile wychodzi koszt takie lekkiego cw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 04.11.2005 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Nie liczyłem, ale fabryczny tynk cementowo wapienny , na białych cementach (lub dodatkami) - ma mniejsze naprężenia to 10-12kg/m2 razy cena - zgaduję 0,30-0,40pln/kg + robota -. dalej wychodzi rozsądnie. Zobaczyć strony Quickmix, Alpol itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 11.11.2005 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2005 Są też systemowe rozwiązania firmy Tubag. Specjalne elastyfikowane tynki, kładzie się 5 mm. Ale dość drogo wychodzi. Nie znam bieżących kalkulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts