Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gładz gipsowa na surowe ściany

dark1

Recommended Posts

Witam !

Szef mojej ekipy robiącej między innymi tynki (wewnętrzne)utwierdza mnie w przekonaniu że mam proste ściany i można dać na ściany

gładz gipsową ( Gipsar ). Zastanawiam się czy tak cienka warstwa gipsowa ok 0,3-0,5 cm nie będzie za cienka i jakie konsekwencje

będą jego zastosowania .

Technologia beton komórkowy 36,5 (400) murowane na klej ,

ściana jednowarstwowa.

Dziękuję za odpowiedz !

Klejona ściana ma mniejszą podatność do pękania - mniejsze naprężenia na łączeniu materiałów niż murowana.

Ale:

5 mm gipsaru to drogi szpas, a 8 to prawie plajta.

Nie lepiej dać 10 mm tynku gipsowego z agregatu ? ew. przeszpachlować raz cienko.

licz kasę.

Witam !

ściana jednowarstwowa.

Dziękuję za odpowiedz !

Beton komórkowy? W takim razie jesteś skazany na gipsowe tynki. Po prostu na bk innego się nie kładzie. Chodzi o to by klaść materiał o mnieszym cieżaze właściwym. np. tynki cemntowo-wapienne się tu nie nadają, bp mogłyby odpaść.

Ja robiłem jedną ścianę gipsowym tynkiem ręcznym RimatGold 120. Z instrukcji wynikało, że z 25 kg worka będą miał ponad 3 metry kwadratowe ściany. Gówno prawda - poszło tego szaju dwa razy więcej. Lepeij kup tani gips szpachlowy i ostsnią warstwę niech ci naciągnął cekolem 45 ( z tego co wiem to chyba najtwardszy gips tynkarski).

Jesli masz duża powerzchnię to agregat jest optymalnym raozwiązaniem

Witam !

ściana jednowarstwowa.

Dziękuję za odpowiedz !

Beton komórkowy? W takim razie jesteś skazany na gipsowe tynki. Po prostu na bk innego się nie kładzie. Chodzi o to by klaść materiał o mnieszym cieżaze właściwym. np. tynki cemntowo-wapienne się tu nie nadają, bp mogłyby odpaść.

Oj coś się nie zgadza...

A tynki lekkie CW ? A cienkowarstwowe systmy elastyczne? Można dać klej do siatki zazbrojony siatką szklaną ociepleniową. Wystarczy najtańsza, najsłabsza np. 110 g/m2 , ale SZKLANA, żaden plastik.

Nie ma żadnego skażania.