Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt WM18 WIESZCZEK

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 7 months później...
Mamałyga Chałabała,też kupiłem ten projekt.Mam pytanie jaka jest wycena stanu surowego i czy już budujesz.Ja na razie szukam architekta,potem kosztorys ,pozwolenie na budowę i wykonawca.Czy rzeczywiście jest to tani projekt,bo na to liczyłem kupując go.Ale chyba się przeliczyłem :p

• 3 months później...

Witaj Mamałyga Chałabała właśnie kupiłam ten projekt i szukam kogoś komu też przypadł do gustu ten prosty domek.

Jestem na etapie wprowadzania drobnych zmian

Po pierwsze powiększę ogród zimowy do 12 m

Po drugie kotłownię umieszczę w garażu.

Budowę rozpoczynamy z końcem marca, oczywiście jak pogoda nam pozwoli.

Bardzo się cieszę :D bardzo :D

wieszczka mi ekipa budowlańców wyceniła na stan surowy otwarty 160000 w pierwszym rzucie....

dach beton, mury z maxa kozłowickiego

no nie najmniejszy ten domek co?

Witam wszystkich.

Hmmm 160000 to liczyłem ze juz z oknami starczy ,myślę że trochę dużo ta ekipa wyceniła,ale usługi idą w górę,możliwe że tak wyjdzie.

Właśnie kupiłem ten projekt i od marca chcę zaczynać ,pozwolenie na budowe już mamy i też dowiem się ile mnie wycenią.

Może ktoś ma amatorskie zdjęcie lub link do gotowego domu ????

Wszędzie jest tylko komputerowy projekt ,prawdziwego zdjęcie nie widziałem .

Witam wszystkich

Właśnie kupiłem ten projekt i od marca chcę zaczynać ,pozwolenie na budowe już mamy i też dowiem się ile mnie wycenią.

Może ktoś ma amatorskie zdjęcie lub link do gotowego domu ????

Wszędzie jest tylko komputerowy projekt ,prawdziwego zdjęcie nie widziałem .

Cześć Staszek

Nareszcie znalazłam kogoś kto buduje Wieszczka :lol:

Mam nadzieję że będziesz się dzielił swoimi doświadczeniami z placu budowy.

My również mamy zamiar rozpocząć budowę jak tylko stopnieją śniegi.

Napisz co zmieniłeś w projekcie

Jak już pisałam chcemy powiększyć ogród zimowy do 12 m a kotłownię umieścić w garażu.

• 3 weeks później...

Witajcie, ja juz zakupiłam ten projekt - to moja miłość od pierwszego wejrzenia :). Będę budować etapami,w Przybysławicach pod Krakowem. Zaczynamy w marcu, właśnie czekam na kosztorys.

Czy ktoś widział ten dom na żywo? Nigdzie nie moge znależć zdjęć z realizacji.

Pozdrawiam wszystkich budujących.Magda

to i ja się dołączę :)

Tez budujemy wieszczka, zaczynamy w marcu, pod Krakowem.Ja sprawiłam sobie piwnicę pod częścia budunku, ogród zimowy odpuszczam, przynajmniej na razie. No i budujemy etapami, czyli robimy parter, dla naszej trójki póki co wystarczy mam nadzieję :). Dodaliśmy jedno okno dachowe od frontu, z prawej strony. Układ wnętrz mi sie podoba i nic nie zmieniałam.

Pozdr. Magda

• 2 weeks później...

Własnie dostałem wycenę od profesjonalnej sprawdzonej firmy . ok 100 tyś stan surowy z dachem dachówka ceramiczna + ok 50 tyś instalacja wodno-sanitarna-elektryczna bez pieca i kaloryferów i bez okien . Razem ok 150 tys.z wykonaniem.Oj bez kredytu bedzie słabo :p

Mam nadzieję że w połowie marca zaczniemy ..Czas realizacji tego opisu ok.trzy miesiące .Pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 3 months później...
  • 1 month później...

Witam wszystkich miłośników WIESZCZKA

Projekt kupiliśmy w lipcu 2006. W projekcie zrobiliśmy niewielkie zmiany:

- zrezygnowaliśmy z ogrodu zimowego w zamian umieściliśmy duże okno tarasowe o szer.3,2m;

- drzwi balkonowe w sypialni zastąpiliśmy oknem;

- podnieśliśmy wysokość parteru o 10cm;

- poszerzyliśmy garaż o 1m;

- zrezygnowaliśmy z 1 okna połaciowego z przodu budynku w pokoju nad sypialnią;

- wydłużyliśmy o 1m daszek za garażem w celu składowania drewna do kominka.

Na początku kwietnia 2007r przystąpiliśmy do realizacji.

Na dzień dzisiejszy mamy stan surowy zamknięty

Koszt stanu surowego otwartego z oknami połaciowymi 186tyś a zamkniętego 232tyś.

Spotkałem jeszcze jedną realizację tego projektu w m. MIĘDZYRZECZ.

W terminie późniejszym umieszczę kilka zdjęć. Proszę o jakieś uwagi z waszej strony.

Pozdrawiam

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 1 year później...

Witam wszystkim

Odgrzewam watek.... znalazłam ten projekt i baaardzo mi się spodobał. Jesteśmy własnie na etapie szukania projektu..

Mieliśmy już kilka na oku a najbardziej: Murator M08a http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=519&IdKolekcji=&powierzchnia_od=&powierzchnia_do=&kondygnacja=&nazwa=&symbol=m08a&x=0&y=0&nr=0

Jednak coraz bardziej odchodzę od tego pomysłu bo widze że będzie on drogi w budowie...

Projekt Wieszczek coraz bardziej mi się podoba, po przejrzeniu setek opcji zaczęlismy się skłaniać do domu prostego w konstrukcji. :-)

Powiedzcie proszę czy ktoś już zakończył budowę Wieszczka, czy wiecie jak kształtują się koszty i jeśli można prosić o zdjęcia w realu.. :-))

z góry dziękuję

• 2 weeks później...

Witamy

Budowę rozpoczęliśmy w sierpniu 2007. Aktualnie jesteśmy na etapie wykończenia wnętrz, zarówno parteru, jak i poddasza.

Na dziś możemy potwierdzić, że Wieszczek jest bardzo ładny i pozytywnie odróżnia się od otaczających gargameli. Jednakże, mimo ciekawej bryły i funkcjonalnego wnętrza, nie daje poczucia wygody i przestronności.

Z poważniejszych zmian, to m.in.:

* połączyliśmy WC i łazienkę w jedną dużą przestrzeń, gdzie znajduje się duża kabina prysznicowa (byłe WC), sedes, bidet i podwójna umywalka

* salon, kuchnia, obie łazienki, hall i wiatrołap ogrzewamy podłogowo

* zamiast skromnego ogrodu zimowego, wybudowaliśmy dużą altanę w formie lukarny połączonej z połacią głównego dachu. Lukarna wsparta jest na dwóch grubych (40x40 cm) drewnianych słupach, osadzonych na poszerzonej płycie tarasu

* w związku z powyższym, przesunęliśmy ku ścianie szczytowej oba okna dachowe większej sypialni na poddaszu (o jedną krokiew)

* wstawiliśmy jedno duże okno balkonowe zamiast dwóch małych w mniejszej sypialni na poddaszu. Okno wychodzi na mały balkon, podwieszony nad tarasem przyległym do sypialni pierwszej kondygnacji;

* zamiast schodów żelbetowych, zdecydowaliśmy się na zastosowanie lekkiej, ażurowej konstrukcji z drewna. Jednak, mimo tego wyboru, klatka schodowa wciąż wydaje się ciasna

* przestrzeń nad garażem, poprzez zastosowanie podłogi z płyt OSB bitych na bazie z podwójnych jętek, wykorzystujemy jako dodatkowe pomieszczenie gospodarcze. Pomieszczenie dostepne jest po opuszczeniu drewnianych schodków. Rozważamy przebicie w przyszłości dodatkowych drzwi z dużej sypilani poddasza, co umozliwi efektywniejze wykorzystanie pomieszczenia

Uwagi:

Teraz żałujemy, że nie wydłużyliśmy budynku o 1-1,5 metra, tak aby powiększyć klatkę schodową i poszerzyć sypialnię na parterze. Przydałoby się również zwiększyć rozstaw ścian nośnych o 1 metr, by nadać wnętrzu wrażenia większej przestrzeni. Aha, na nasz gust, oryginalne, szczytowe okapiki nie spełniają swojej roli.

Rady:

Należy starannie dobierać wykonawców, a kontrolę nad nimi powinno powierzać się zaufanym kierownikom budowy. Na przykład niedopilnowanie murarzy na pierwszym etapie budowy, mści się na nas po dzisiejszy dzień.

Pozdrawiamy

Dorota i Darek