Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy to jest realna cena za dom??? Proszę o opinię...

Recommended Posts

Witam

Przeglądałam ostatnio projekty Archonu - domy małe i znalazłam kilka ciekawych projektów.

Naszym wymarzonym domem był Huragan MTM Styl, ale pewnie duzo by nam zabraklo do wykonczenia go.

Dysponujemy kwotą 150 tys zl i na tyle nas narazie stac.

Czy kwota 156tys podana przez biuro Archon jest realna za ten projekt:

http://www.archon.pl/index.php?act=32&lang=pl&sid=m435790cf45e2f&intra=0c8f3c5bc1e61d6f1fd1b40e647ebc0b&crc=0429b1ee4c4a2d38959c533caebbf868&lang=pl

Mam jeszcze jedno pytanie, czy lepiej zbudowac wiekszy dom, a wykonczyc tylko parter, jak wystarczy a jak nie to czekac i jeszcze bardziej sie zapozyczac, czy lepiej byloby zbudowac mniejszy dom, na jaki prawdopodobnie nas stac i wykonczyc go i od razu zamieszkac?

Witam

Przeglądałam ostatnio projekty Archonu - domy małe i znalazłam kilka ciekawych projektów.

Naszym wymarzonym domem był Huragan MTM Styl, ale pewnie duzo by nam zabraklo do wykonczenia go.

Dysponujemy kwotą 150 tys zl i na tyle nas narazie stac.

Czy kwota 156tys podana przez biuro Archon jest realna za ten projekt:

http://www.archon.pl/index.php?act=32&lang=pl&sid=m435790cf45e2f&intra=0c8f3c5bc1e61d6f1fd1b40e647ebc0b&crc=0429b1ee4c4a2d38959c533caebbf868&lang=pl

Mam jeszcze jedno pytanie, czy lepiej zbudowac wiekszy dom, a wykonczyc tylko parter, jak wystarczy a jak nie to czekac i jeszcze bardziej sie zapozyczac, czy lepiej byloby zbudowac mniejszy dom, na jaki prawdopodobnie nas stac i wykonczyc go i od razu zamieszkac?

hmmm przyznam ze Huragan duuuuuzo lepszy.

156 tys wycenione przez biuro to jest bez VAT-u. Jak wezmiesz firme budujaca z materialem to VATu bedzie 7%.

W standardzie nie oszalamiajacym - kwota do przyjecia za realna.

Musisz wiedziec ze nie poszalejesz z wykonczeniowka, w tek wkocie miesci sie standard podstawowy.

Powiem ze ten domek jest malenki. Najgorzej te pokoiki - toc to kliteczki. Bardzo male.

co lepiej ?czy maly dom i od razu czy wiekszy i sam parter?

to zalezy od tego ile zarabiacie,czy stac was bedzie na zrobienie pozniej gory. Jesli was stac wolalabym wiekszy dom. A te 150 tys to macie swoje czy kredytowe? jesli swoje wolalabym dobrac kredytu i wybudowac Huragan ( jesli was stac na splacanie kredytu oczywiscie).

Ciezko doradzic bo to wsio zalezy od indywidualnych predyspozycji kazdej rodziny.

Moim zdaniem - domek malutki ale trzeba przyznac ze uroczy.

Z reszta zauwazylam, ze mi osobiscie nie podobaja sie domy zbyt duze - takie chalupy duzo trudniej umeblowac aby wszystkie meble zgrac ze saba w jednym stylu, ponadto ja osobiscie zle sie czuje w takich ogromnych pokojach, gdzie czesto nawet dekoracyjna taca na stole ma rozmiar metra kwadratowego - bo musi taka byc, inaczej "zginie w otoczeniu", wszystkie ozdoby a nawet i meble sa czesto ogromne...

Oczywiscie sa wyjatki - sa domy tak zaprojektowane architektonicznie - ktorym "do twarzy" w duzym rozmiarze, a sa i takie ktore w duzym rozmiarze traca swoj urok.

Moim zdaniem jesli nawet skromnie urzadzicie taki domek to te 80 pare metrow to zawsze lepsze niz mieszkanie w bloku.

Poza tym wezcie pod uwage ze pieniazki ktore sa na to przeznaczone - nie zostana "wydane" lecz zainwestowane - bo nieruchomosci to jedna z lepszych inwestycji...

Decyzje podejmiecie sami a jak juz bedziecie na TAK - to szczerze zycze powodzenia i trzymam kciuki!!!!!!!!!!!!!

Do odwaznych swiat nalezy!!!!!!!!!!!!!!

Agnieszka1

Raczej osobno beda materialy kupowane, czyli 22%, a to juz daje ponad 190tys :roll: , a huragan moglabym miec za 150 surowy zamkniety, bez instalacji, ale z dachem i ociepleniem, to juz polowa sukcesu, ale nie wiem ile ta brakujaca reszta by mnie ksztowala :roll:

Chcialabym materialy ze sredniej polki, w ogrzewanie zainwetowac, a na wyposazeniu domu baaaardzo zaoszczedzic, na meble i nne "detale" bedziemy musieli sobie dozbierac, jedyne to kupilibysmy kuchnie i lazienke a reszte powoli. Chcialabym miec zrobione sciany, podlogi i drzwi wew. taki stan domu by mnie zadowolil :wink:

Duzą pomoc przy wykonczeniu bedziemy mieli, elektryke tez, najciezsze prace wykona nam jedynie ekipa i najtrudniejsze instalacje.

Jak myslisz, w jakiej kwocie mozemy sie zamknać?

Przez zrobienie góry rozumiem umeblowanie jej :roll:

150 to po czesci i nasze i kredytowe, stac by nas bylo jeszcze na 50tys, ale wiekszych zobowiazan troche sie boje, wolalabym to szybko splacic, ew. potem zrobic reszte. Moze to glupie, jetesmy jeszcze mlodzi i mamy czas, chcielibysmy sami to splacic, bez pomocy rodzicow, lub z malą pomoca, np przy meblowaniu. Stad tyle pytań i wątpliwości.

dorotazab

Dziękuje za wsparcie i pozytywne myslenie :D :wink:

Huragan ma zaledwie 120m2 + garaz 18, wiec to wcale nie taki wielki domek :) tylko troche dach ma droższy, ale brla jest ok ;)

HURAGAN

Póki co mieszkamy z moimi rodzicami, ale juz dawno chcemy isc "na swoje", wiec jezeli mamy w cos inwestowac, to juz wole w wlasny maly domek niz w mieszkanie, poniewaz nie wyobrazam sobie mieszkac w centrum miasta, a mieszkanie na osiedlu kolo parku krajobrazowego, 3 pok. ok 70paru m2, parter, kosztuje 240tys zl :roll: a za tyle to ja napewno bym mogla miec domek, swoj, wlasny, i tanszy w eksploatacji.

Nie znam Waszej sytuacji materialnej, ani wielkosci kredytu, nie wiem tez gdzie pracujecie i czy macie pewna prace czy nie...

ale mysle ze na Waszym miejscu zdecydowanie podjelabym sie budowy!

Tego malego domku - to na pewno na 100%, a jesli chodzi o Huragan - przemyslalabym te sprawe na spokojnie - jesli to nie bedzie wielka roznica to mozliwe, ze wybralabym ten projekcik.

Lepiej umeblowac wszytsko nawet dopiero za 2 lata - spiac na materacu przez jakis czas... jesli wiec czujecie ze dacie rade i podoba sie Wam lepiej domek Huragan - to zadecydujcie.

Ja pamietam swego czasu sytuacje moich rodzicow kiedy kupili mieszkanie - pieniedzy im nie brakowalo, natomiast w domu mebli dlugo nie bylo (pisze o latach 90) spalismy na mateacach i czekalismy az "rzuca cos do sklepow" i cokolwiek rzucili to sie stalo w kolejce - bez grymaszenia jaki kolor czy ksztalt....

OOOOhh to byly czasy - pamietam.

Teraz wszytskiego jest tyle - ze glowa boli, niewiedomo co wybrac i na co sie zdecydowac....wszystko tanieje, czesto mozna kupic cos na wyprzedazy bo po prostu towar zalega w sklepach.

Jesli chodzi znowu o koszty budowy to - roznie z nimi bywa.

Od przyszlego roku nie bedzie sobie mozna odliczyc niczego wiec moze negocjujcie ceny i zakupujcie towar bez faktury - slysze od wielu budujacych ze czasem na 100 000 zlotych mozna w sumie zaoszczedzic okolo 30 000 zlotych - a to BARDZO DUZO!

Nie bedac zbytnio optymistycznym zalozmy ze zamiast 150 000 zlotych wydacie 120 000 zlotych - reszta powinna wowczas wystarczyc na instalacje i okna.

Na poczatek mozecie urzadzic kuchnie - bo kuchenka i lodowka - wiadomo ze sa niezbedne, do tego 1 lazienke, a do tego wystarczy jak bedziecie miec pralke.

Nawet jesli reszte urzadzac bedziecie przez kolejne 2 lata - to mysle ze warto sie poswiecic.

Tak jak pisze - ja zadecydowalabym na 100 % ze buduje - przynajmniej ten mniejszy domek - a decyzja nalezy do WAS!

Pamietajcie jednak ze jakkolwiek nie bedzie to przyjda te zle dni w ktorych trzeba bedzie zrezygnowac z wielu przyjemnosci - typu fajny ciuch czy wyjscie do kina - ale to nie bedzie wieczne!