Taysha 04.11.2005 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 WitamPrzeglądałam ostatnio projekty Archonu - domy małe i znalazłam kilka ciekawych projektów.Naszym wymarzonym domem był Huragan MTM Styl, ale pewnie duzo by nam zabraklo do wykonczenia go.Dysponujemy kwotą 150 tys zl i na tyle nas narazie stac.Czy kwota 156tys podana przez biuro Archon jest realna za ten projekt:http://www.archon.pl/index.php?act=32&lang=pl&sid=m435790cf45e2f&intra=0c8f3c5bc1e61d6f1fd1b40e647ebc0b&crc=0429b1ee4c4a2d38959c533caebbf868&lang=pl Mam jeszcze jedno pytanie, czy lepiej zbudowac wiekszy dom, a wykonczyc tylko parter, jak wystarczy a jak nie to czekac i jeszcze bardziej sie zapozyczac, czy lepiej byloby zbudowac mniejszy dom, na jaki prawdopodobnie nas stac i wykonczyc go i od razu zamieszkac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 05.11.2005 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2005 Witam Przeglądałam ostatnio projekty Archonu - domy małe i znalazłam kilka ciekawych projektów. Naszym wymarzonym domem był Huragan MTM Styl, ale pewnie duzo by nam zabraklo do wykonczenia go. Dysponujemy kwotą 150 tys zl i na tyle nas narazie stac. Czy kwota 156tys podana przez biuro Archon jest realna za ten projekt: http://www.archon.pl/index.php?act=32&lang=pl&sid=m435790cf45e2f&intra=0c8f3c5bc1e61d6f1fd1b40e647ebc0b&crc=0429b1ee4c4a2d38959c533caebbf868&lang=pl Mam jeszcze jedno pytanie, czy lepiej zbudowac wiekszy dom, a wykonczyc tylko parter, jak wystarczy a jak nie to czekac i jeszcze bardziej sie zapozyczac, czy lepiej byloby zbudowac mniejszy dom, na jaki prawdopodobnie nas stac i wykonczyc go i od razu zamieszkac? hmmm przyznam ze Huragan duuuuuzo lepszy. 156 tys wycenione przez biuro to jest bez VAT-u. Jak wezmiesz firme budujaca z materialem to VATu bedzie 7%. W standardzie nie oszalamiajacym - kwota do przyjecia za realna. Musisz wiedziec ze nie poszalejesz z wykonczeniowka, w tek wkocie miesci sie standard podstawowy. Powiem ze ten domek jest malenki. Najgorzej te pokoiki - toc to kliteczki. Bardzo male. co lepiej ?czy maly dom i od razu czy wiekszy i sam parter? to zalezy od tego ile zarabiacie,czy stac was bedzie na zrobienie pozniej gory. Jesli was stac wolalabym wiekszy dom. A te 150 tys to macie swoje czy kredytowe? jesli swoje wolalabym dobrac kredytu i wybudowac Huragan ( jesli was stac na splacanie kredytu oczywiscie). Ciezko doradzic bo to wsio zalezy od indywidualnych predyspozycji kazdej rodziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotazab 05.11.2005 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2005 Moim zdaniem - domek malutki ale trzeba przyznac ze uroczy.Z reszta zauwazylam, ze mi osobiscie nie podobaja sie domy zbyt duze - takie chalupy duzo trudniej umeblowac aby wszystkie meble zgrac ze saba w jednym stylu, ponadto ja osobiscie zle sie czuje w takich ogromnych pokojach, gdzie czesto nawet dekoracyjna taca na stole ma rozmiar metra kwadratowego - bo musi taka byc, inaczej "zginie w otoczeniu", wszystkie ozdoby a nawet i meble sa czesto ogromne... Oczywiscie sa wyjatki - sa domy tak zaprojektowane architektonicznie - ktorym "do twarzy" w duzym rozmiarze, a sa i takie ktore w duzym rozmiarze traca swoj urok. Moim zdaniem jesli nawet skromnie urzadzicie taki domek to te 80 pare metrow to zawsze lepsze niz mieszkanie w bloku.Poza tym wezcie pod uwage ze pieniazki ktore sa na to przeznaczone - nie zostana "wydane" lecz zainwestowane - bo nieruchomosci to jedna z lepszych inwestycji...Decyzje podejmiecie sami a jak juz bedziecie na TAK - to szczerze zycze powodzenia i trzymam kciuki!!!!!!!!!!!!! Do odwaznych swiat nalezy!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Taysha 05.11.2005 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2005 Agnieszka1 Raczej osobno beda materialy kupowane, czyli 22%, a to juz daje ponad 190tys , a huragan moglabym miec za 150 surowy zamkniety, bez instalacji, ale z dachem i ociepleniem, to juz polowa sukcesu, ale nie wiem ile ta brakujaca reszta by mnie ksztowala Chcialabym materialy ze sredniej polki, w ogrzewanie zainwetowac, a na wyposazeniu domu baaaardzo zaoszczedzic, na meble i nne "detale" bedziemy musieli sobie dozbierac, jedyne to kupilibysmy kuchnie i lazienke a reszte powoli. Chcialabym miec zrobione sciany, podlogi i drzwi wew. taki stan domu by mnie zadowolil Duzą pomoc przy wykonczeniu bedziemy mieli, elektryke tez, najciezsze prace wykona nam jedynie ekipa i najtrudniejsze instalacje. Jak myslisz, w jakiej kwocie mozemy sie zamknać? Przez zrobienie góry rozumiem umeblowanie jej 150 to po czesci i nasze i kredytowe, stac by nas bylo jeszcze na 50tys, ale wiekszych zobowiazan troche sie boje, wolalabym to szybko splacic, ew. potem zrobic reszte. Moze to glupie, jetesmy jeszcze mlodzi i mamy czas, chcielibysmy sami to splacic, bez pomocy rodzicow, lub z malą pomoca, np przy meblowaniu. Stad tyle pytań i wątpliwości. dorotazab Dziękuje za wsparcie i pozytywne myslenie Huragan ma zaledwie 120m2 + garaz 18, wiec to wcale nie taki wielki domek tylko troche dach ma droższy, ale brla jest ok HURAGAN Póki co mieszkamy z moimi rodzicami, ale juz dawno chcemy isc "na swoje", wiec jezeli mamy w cos inwestowac, to juz wole w wlasny maly domek niz w mieszkanie, poniewaz nie wyobrazam sobie mieszkac w centrum miasta, a mieszkanie na osiedlu kolo parku krajobrazowego, 3 pok. ok 70paru m2, parter, kosztuje 240tys zl a za tyle to ja napewno bym mogla miec domek, swoj, wlasny, i tanszy w eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotazab 05.11.2005 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2005 Nie znam Waszej sytuacji materialnej, ani wielkosci kredytu, nie wiem tez gdzie pracujecie i czy macie pewna prace czy nie...ale mysle ze na Waszym miejscu zdecydowanie podjelabym sie budowy!Tego malego domku - to na pewno na 100%, a jesli chodzi o Huragan - przemyslalabym te sprawe na spokojnie - jesli to nie bedzie wielka roznica to mozliwe, ze wybralabym ten projekcik. Lepiej umeblowac wszytsko nawet dopiero za 2 lata - spiac na materacu przez jakis czas... jesli wiec czujecie ze dacie rade i podoba sie Wam lepiej domek Huragan - to zadecydujcie. Ja pamietam swego czasu sytuacje moich rodzicow kiedy kupili mieszkanie - pieniedzy im nie brakowalo, natomiast w domu mebli dlugo nie bylo (pisze o latach 90) spalismy na mateacach i czekalismy az "rzuca cos do sklepow" i cokolwiek rzucili to sie stalo w kolejce - bez grymaszenia jaki kolor czy ksztalt....OOOOhh to byly czasy - pamietam. Teraz wszytskiego jest tyle - ze glowa boli, niewiedomo co wybrac i na co sie zdecydowac....wszystko tanieje, czesto mozna kupic cos na wyprzedazy bo po prostu towar zalega w sklepach. Jesli chodzi znowu o koszty budowy to - roznie z nimi bywa.Od przyszlego roku nie bedzie sobie mozna odliczyc niczego wiec moze negocjujcie ceny i zakupujcie towar bez faktury - slysze od wielu budujacych ze czasem na 100 000 zlotych mozna w sumie zaoszczedzic okolo 30 000 zlotych - a to BARDZO DUZO! Nie bedac zbytnio optymistycznym zalozmy ze zamiast 150 000 zlotych wydacie 120 000 zlotych - reszta powinna wowczas wystarczyc na instalacje i okna.Na poczatek mozecie urzadzic kuchnie - bo kuchenka i lodowka - wiadomo ze sa niezbedne, do tego 1 lazienke, a do tego wystarczy jak bedziecie miec pralke.Nawet jesli reszte urzadzac bedziecie przez kolejne 2 lata - to mysle ze warto sie poswiecic.Tak jak pisze - ja zadecydowalabym na 100 % ze buduje - przynajmniej ten mniejszy domek - a decyzja nalezy do WAS! Pamietajcie jednak ze jakkolwiek nie bedzie to przyjda te zle dni w ktorych trzeba bedzie zrezygnowac z wielu przyjemnosci - typu fajny ciuch czy wyjscie do kina - ale to nie bedzie wieczne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts