Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strach przed VAT-em po wejściu do UE

Bartt

Recommended Posts

Wiem, że 7% na usługi i mieszkania od developera utrzymamy do 2007, na materiały budowlane tylko :sad: do 1 stycznia? czy też maja? 2004(może ktoś wie na pewno).

Słyszałem o pomyśle, że po tym terminie zlecając budowę developerovi można uniknąć VATu na materiały, bo on wliczy to sobie w koszty.

Dajcie znać o swoich przemyśleniach bo 22% VAT na materiały to jakieś 50 tys. drożej, a ja nie wiem gdzie leży "sezamie otwórz się" :smile:

Znając zapędy złodziei rządzących tym krajem VAT 22% na materiały budowlane będzie obowiązywać od 1 stycznia 2004 roku. Bardzo mnie to martwi, bo nie zdąże do tego czasu wykończyć domu.

Co do deweloperów, to ulga (a właściwie okres przejściowy) dotyczy chyba tylko mieszkań a nie budowy domów jednorodzinnych, nawet wykonanych przez deweloperów.

no to super :sad:

najpierw pi......na elektrownia zablokowała mi prace na rok, a teraz to.

miałem plan postawic w tym roku stan surowy ale cus mi sie zdaje ze trza bedzie zrobic o wiele wiecej (tylko czy żyłka nie pęknie)

hmmm ale czy my na 100% wejdziemy do tej uni ????

mysle ze rzadzacy sa zbyt pewni siebie ze spoleczenstwo w referendum opowie se za unia (chyba ze jak ktos zaglosuje NIE bedzie znaczyc TAK :wink: no bo kto ma interes by polska znalazla sie w uni ???

rolnicy - NIE

pracownicy budowlanki - NIE

budujacy dom -NIE

POLITYCY -TAK

Państwo nasze ( finansówka ) zaczyna być pazerne już od 2003 r.

Nie ma to nic wspólnego z Unią . Zmiany b. niekorzystne w Ordynacji Podatkowej.Wszystko po to aby " wydoić " klasę średnią

czyli nas - którzy mamy jeszcze pieniądze aby budować .

Jeżeli tak - to kupując bez vatu ( 22 % ) zaoszczędzamy więcej

niż 19 % odpisu. Moje zdanie jest jedno PAZERNOŚĆ NIE POPŁACA.

I tą myśl dedykuję naszym politykom. Siłą napędową naszego kraju jesteśmy MY - a oni nasz niszczą !!!!

Oczywiście, że polityką tak zależy na Unii. SLD-UP-PSL tak się spieszy z wejściem, bo liczą na parę ciepłych stołeczków, Samoobrona i PSL walczyła tak zawzięcie o dopłaty, bo tam pełno duuuużych gospodarzy i dopłaty dla nich to czasem i 100 tys. i lepiej. A my? Chyba niestety wyjścia niet, bo NAFTA zbyt daleko. Biednemu zawsze wiatr w oczy.