Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stacja transformatorowa oraz kable energetyczne...

Edward_55

Recommended Posts

Witam forumowiczów.

Mój problem wyglada następujaco, mam posadowiony budynek z materiałów łatwopalnych (elementy drewniane) w odległości 5 m od granicy działki z drugiej strony granicy w odległości ok. 0,5 m jest postawiona stacja transformatorowa oraz wychodzą od niej kable w/n (chyba 20kV) przechodząc przez moją działkę łukiem na długosci ok. 5 m. Pytanie czy mogę od ZE wywalczyc jakąś gratyfikację z tytułu tych nieprawidłowości budowlanych. Zgody na zaistniałą sytuacje nie wyrażałem zresztą nikt o takową się do mnie nie zwrócił a budynek był postawiony wczesniej od stacji transformatorowej.

Z poważaniem Edward.

Wystąp do Zakładu Energetycznego o odszkodowanie za bezumowne korzystanie z Twoich gruntów. W odległości 1 m od kabla nic nie możesz sadzić i kopać. Grunt na długości 10 m kw. staje się nie do użytku. Wobec tego policz sobie za każdy miesiąc użytkowania z twojego gruntu przez ZE 5 zł za 1 m kw., co daje 50 zł miesięcznie. Roszczenie odszkodowawcze możesz wnieść za ostatnie 10 lat korzystania z twojej działki. Czyli rocznie wyniesie 600 zł, a za 10 lat 6000 zł.

Jest o co walczyć

Dzieki za zainteresowanie i odpowiedzi.

Stacja trafo napewno s/n 20 lub 30 kV, jest na gruncie (budyneczek), no właśnie czy taką stację można zaliczyc do budowli zagrożonych wybuchem. Bo jeśli tak to by zmieniało postac rzeczy gdyz gdzies wyczytałem że odległość takiej budowli od budynku mieszkalnego min. 20m.

Od czego zacząć potyczkę z ZE, napewno zredagowane odpowiednio pismo, mapka terenu z umiejscowieniem kabli i trafo no i nie wiem czy jeszcze czegos nie potrzeba.

Pozdrawiam