Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy gmina jest stroną w postępowaniu o wydanie pozwolenia?

Recommended Posts

Interesuje mnie czy gmina jest strona w postępowaniu o wydanie pozwolenia na budowę przez powiat, a jeśli nie jest zawsze to kiedy nie jest. Ja jestem już w trakcie budowy - u mnie gmina była stroną, sąsiad zaczął kilka dni temu - u niego gmina nie była stroną w postępowaniu :o Może to i nic nie znaczy, ot, drobny szczególik - tyle że ja musiałam czekać 14 dni na uprawomocnienie się decyzji od daty doręczenia do gminy, a sąsiad dostał prawomocną decyzję od razu - gmina nie była stroną, więc podpisał tylko w dniu wydania pozwolenia, że nie będzie odwoływał się - co jest oczywiste (decyzja była taka jakiej oczekiwał).
https://forum.murator.pl/topic/43312-czy-gmina-jest-stron%C4%85-w-post%C4%99powaniu-o-wydanie-pozwolenia/

Sadze ze jezli dzialka sasiaduje np. z droga gminna to gmina bedzie strona w sprawie a jezeli twoja dzialka z zadnej strony nie sasiaduje z parcelem gminnym to nie powinna....

jezeli sie myle to mnie prosze poprawic

Być może ty graniczysz z jakąś nieruchomością, w której gmina ma jakąś własność.

Jak ci zależy na tej informacji to napisz pismo z pytaniem na jakiej zasadzie gmina była u ciebie stroną i już.

Nie znam konkretnej sytuacji ale jeśli sąsiad ma zjazd ze swojej działki na drogę gminną to Gmina również jest stroną. Generalnie, stroną jest właściciel działki, z której będą prowadzone media albo robiony wyjazd.Nie jest stroną sąsiad, z którym tylko mamy wspólną granicę.