Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chce wykonac ogrzewanie podłogowe i mam pytania do ekspertów:

1. czy zamiast czarnej folii na warstwe styropianu stosuje się taką aluminiową czy też styropian z przyklejoną już folią aluminiową *np.Purmo),

2. jaka powinna być grubość jastrychu nad rurkami z ogrzewaniem podłogowym,

3. czy po dokonaniu próby szczelnosci musze spuscic wode na okres zimowy gdy dom nie bedzie ogrzewany

4 czy moge w grudniu wykonac jastrych w moim domu.

Prosze o opinie czy zalecenia.

Czy rurki te do grzejników montuje się w pierwszej czy drugiej warstwie styropianu w peszlu czy otulinach , tu juz pisze o tradycyjnym ogrzewaniu kaloryferami/

https://forum.murator.pl/topic/43315-temat-pod%C5%82og%C3%B3wki/

1 lepsza jest folia z rastrem aluminiowana niz gotowa ze styropianem [kasa taniej wychodzi]np.wavin

2 zaleca sie min 5cm

3 lepiej spuscic wode [chyba niechcesz aby ci mroz rozerwal rure]

4 przy odpowiednich plastyfikatorach i przyspieszaczach wiazania mozesz robic wylewke do -10c tylko jak ja robisz to w rurkach powinna byc woda pod odpowiednim cisnieniem wiec jedno wyklucza drugie chyba ze dasz w rury ciecz niezamarzajaca np.borygo

5 ja rurki do grzejnikow montuje w pirwszej warstwie styropianu i daje w otulinie ale to jest kazdego indywidualna sprawa

https://forum.murator.pl/topic/43315-temat-pod%C5%82og%C3%B3wki/#findComment-884712