Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam zamontowane okna pcv profil trzykomorowy z dodatkową uszczelką w środku.

moj problem dotyczy 8 okien a polega on na tym, że, że uszczelka w skrzydle każdego okna w

dolnej i górnej części skrzydła (im bliżej zawiasów ) jest nadmiernie

zduszona a w środkowej części skrzydła ledwo przylega do ramy okiennej.

producent profili podał normę dla docisku skrzydła do ramy przy zamkniętym

oknie dla neutralnego położenia rolek ryglujących która wynosi 17mm. u mnie

ten docisk nie jest równomierny na całym obwodzie okna.

w srodku skrzydla wynosi 19 - 20 mm (a więc za mało) a w pobliżu zawiasów 15

mm(uszczelka jest zduszona).

Bardzo dobrze jest to widoczne przy pomiarze poziomicą - w środkowej części

skrzydło jest wybrzuszone o 2-3 mm do wewnatrz - jest więc widoczna

szczelina przy przyłożeniu poziomicy.

producent profili tłumaczy ze sa to odksztalcenia dopuszczalne i "mieszczą

się w granicach tolerancji" (okno jest rozwierno uchylne i ma 143 cm

wysokości i 50 cm szerokości).

poza tym okucia ciężko pracują (dość duży opór)

1. czy to, że uszczelka jest zgnieciona ma wplyw na jej żywotność

(ewentualnie po jakim okresie użytkowania może nadawać sie do wymiany).

2. Jaki te odkształcenia mogą mieć wpływ na funkcjonowanie całego okna.

stalowe wzmocnienia chyba są bo sprawdzałem wykrywaczem metalu ale mogą być

zbyt cienkie.

jakie jeszcze oprócz błędnego montażu mogą być przyczyny tych odkształceń?

dodam, że okna były mocowane na blachy a nie na wkręty do muru.

firma zlekceważyła moje uwagi - za pierwszym razem napisali, że w wyniku nieumiejętnej regulacji sam sobie okna odkształciłem, a za drugim razem napisali że okna są zamontowane prawidłowo i spełniaja normy (same sprzeczności)

prozsę o pomoc

https://forum.murator.pl/topic/43319-odkszta%C5%82cone-okna-pcv-zmia%C5%BCd%C5%BCone-uszczelki/

....1. czy to, że uszczelka jest zgnieciona ma wplyw na jej żywotność.(ewentualnie po jakim okresie użytkowania może nadawać sie do wymiany).

zawsze uszczelka w narozach w mniejszym lub wiekszym stopniu "zduszona" i nie ma to wplywu na jej zywotnosc

2. Jaki te odkształcenia mogą mieć wpływ na funkcjonowanie całego okna.

niewielkie ale za malo szczogolow nam tutaj podajesz

stalowe wzmocnienia chyba są bo sprawdzałem wykrywaczem metalu ale mogą być zbyt cienkie.

jedyna metoda jest wyrwac okno i przepilowac :lol:

jakie jeszcze oprócz błędnego montażu mogą być przyczyny tych odkształceń?

za malo danych, trudno byc wrozka nie wiedzac czy biale czy kolor, czy okna regullowales sam i Ty tak je sobie ustawiles czy tez fabryka lub jej przedstawiciel

dodam, że okna były mocowane na blachy a nie na wkręty do muru.

to nie ma znaczenia i tak i tak byloby dobrze

firma zlekceważyła moje uwagi - za pierwszym razem napisali, że w wyniku nieumiejętnej regulacji sam sobie okna odkształciłem, a za drugim razem napisali że okna są zamontowane prawidłowo i spełniaja normy (same sprzeczności)

jakie tu widzisz sprzecznosci?

Skoro montaz jest przeprowadzony prawidlowo i zakladajac iz okna tez sa ok wyglada na to ze na wlasne zyczenie nieumiejetna regulacja mogles lekko wykrzywic profile. PVC pracuje pod wplywem temperatury tym samym jesli w jednym miejscu zaczniesz je mocno sciskac gdy w innym ten nacisk bedzie mniejszy moze sie lekko odksztalcic. Pamietaj - patrzysz na krawedz skrzydla ktora jest mocno oddalona od wzmocnienia czyli realnie wzmocnienie nie ma nic do rzeczy na takie odkszatalcenie. Ma na nie wplyw np. zbt mala lliczba wkretow mocujacych profil do wzmocnienia i jeszcze kilka roznych rzeczy ale jak wspomnialem - trzeba pomacac a nie rozmawiac na odleglosc i z kart wrozyc ;)

Praktycznie wykrzywienie skrzydla 2-4mm niczym nie grozi, nawet okucia nie powinny o wiele ciezej chodzic niz gdyby tego skrzywienia nie bylo

Profil sam w sobie ma dopuszczalne odchylki od swego ksztaltu przedstawionego na rysunku. Przewaznie jest to plus/minus 1mm wiec juz masz mozliwe wykrzywienie skrzydla 2mm.I nie wyprostuje ci tego wzmocnienie gdyz jak opisujesz dotyczy to tej czesci profila przy uszczelce a jak wspomnialem oddalona jest ona znacznie od stali. Poza tym takie odstawanie skrzydla w polowie jego wyskosci w okolicy 2mm jest bardzo czesto spowodowane listwami przyszybowymi ktore (nie wdajac sie w szczegoly) sa zawsze dluzsze od gniazda w ktorym sa mocowane.

A najlepiej opisz bardziej dokladnie - jakie wymiary ma okno, jakie okucia (standard czy antywlam), biale czy kolor

https://forum.murator.pl/topic/43319-odkszta%C5%82cone-okna-pcv-zmia%C5%BCd%C5%BCone-uszczelki/#findComment-884630

okna białe, nie ma wpływu nasłonecznienie gdyż są od połnocy, okucia zwykłe roto nt, r-u wys 150 szer 50, okna są kopnięte od samego początku co stwierdził przedstawiciel fabryki przy pomiarze suwmiarką z wyświetlaczem gdy mierzył siłę docisku (odległość skrzydła od ramy).

nic nie regulowałem a jakieś 10 razy regulowali je serwisanci.

okna mają odchyłki od pionu ok 0,5 -1 cm a jedno jest nawet przekoszone na jedną stronę.

niektóre ramy okien w murze wykazuja też odchyły nie są proste lecz podobnie wybrzuszone - jakby skrzydlo dopasowalo się do ramy.

oczywiście okien sam nie regulowałem a po rozmowach z ludźmi z branży dowiedziałem się, że choćbym nie wiem jak regulował okucia to nie jestem okien w stanie zniekształcić.

https://forum.murator.pl/topic/43319-odkszta%C5%82cone-okna-pcv-zmia%C5%BCd%C5%BCone-uszczelki/#findComment-884657

przy tych wymiarach jak i bialym kolorze i polnocnej stronie - faktycznie - naslonecznienie nie odksztalci profila - tu maja racje. Takie sytuacje moga sie zdarzyc w kolorze, poludniowa strona, duzy gabaryt - regulacja okuc mozna (wbrew pozorom) odchylki rzedu 1-2 mm uzyskac upalnego slonecznego lata. Ale jak wspomnialem te roznice nie maja istotnego znaczenia

Ale jak widze, piszesz tu o odksztalceniach samego montazu. Jak rozumiem, przerysowujac, jeden winkiel wpada ci do srodka zas drugi na zewnatrz - czy tak?

Bo jesli tak to reklamuj montaz.

https://forum.murator.pl/topic/43319-odkszta%C5%82cone-okna-pcv-zmia%C5%BCd%C5%BCone-uszczelki/#findComment-884670

nie mam pojecia gdyz nie wiem skad jestes a i oferta tego rodzaju uslug jest hmmm.....o dosc znacznej rozpietosci

Sadze ze 400 powinny wystarczyc

A czy moglbys mi na priva wyslac jaki to profili?

https://forum.murator.pl/topic/43319-odkszta%C5%82cone-okna-pcv-zmia%C5%BCd%C5%BCone-uszczelki/#findComment-885506