andre59 07.11.2005 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 Niedawno spotkałem murarza, który u mnie stawiał ściany.Ostatnio murował 1W z Solbetu i stwierdził, że z Ytong'iem pracowało mu się lepiej bo bloczki Ytong są dokładniej wykonane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrea_l 07.11.2005 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 My też skłaniamy się ku ścianie 1W z solbetu, ale ..... No właśnie zawsze jest jakieś ale. Skoro ma to być ściana jednowarstwowa to musi mieć grubość 36 cm, tylko ta cena za jeden bloczek czy też za 1 m kw ściany nie jest juz taka zachęcająca ( na stronie Solbetu jeden bloczek odm. 400, 500, 600 36x24x59 P+W z uchwytem montażowym kosztuje 15,66 zł, cena 1 m kw= 109,65 zł). Do tego należy doliczyc zapewne koszty transportu, a mieszkamy daleko, np. Kolbuszowa wprawdzie dawała nam lepszą cenę, ale za transport sobie policzyli jak za zboże, tak że końcowa cena była jeszcze gorsza niż z Solbetu. Ytong jest nieco droższy ( wg cennika 1 m kw ściany wyniesie 117,12 zł brutto) do tego transport= 1/4 tego co zaproponowała Kolbuszowa. Zatem na sam początek należy wydać sporo kasy na materiały. Nie wiem jak innym wychodzi z transportem w granicach 8 - 9 zł za 1 bloczek. Podzielcie się swoimi doświadczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p_jacek 07.11.2005 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 Ja placilem za bloczek BK 36 PW odm. 400 z Kolbuszowej po 8,23 razem z transportem i rozladunkiem do tego klej po 630 zl/t. i nadproza po 12 zl/szt Murarze mowili ze to samo co ytong zadnych niedokladnosci ani bloczkow pokruszonych nie zauwazyli. minusem moze byc to ze nie robia polowek i mialem lekki problem z uzyskaniem wysokosci pomieszczenia. Na razie jestem zadowolony, ytonga nie bralem pod uwage ze wzgledu na cene. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
facio 07.11.2005 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 Ytong jest nieco droższy ( wg cennika 1 m kw ściany wyniesie 117,12 zł brutto) do tego transport= 1/4 tego co zaproponowała Kolbuszowa. Zatem na sam początek należy wydać sporo kasy na materiały. Nie wiem jak innym wychodzi z transportem w granicach 8 - 9 zł za 1 bloczek. Podzielcie się swoimi doświadczeniami. Byłem dzisiaj w hurtowni gdzie poprosiłem o wycenę ścian domu w Ytongu i Solbecie. Ofertę dostanę na czwartek (zobaczymy). Tak na gorąco 1m2: Ytong 36,5 cena 115 pln z transportem i rozładunkiem, Solbet dużo mniej bo 85 pln ale bez transportu i rozładunku. Jedna uwaga od sprzedającego nie wiem czy to nie antyreklama Solbetu na rzecz ytonga ale twierdzą, że Solbet w odmianie 400 (36 cm) wg norm powinien ważyć ok 400 kg/m3 a po ich ważeniu ok 600kg. Na razie wybieram więc... słucham wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 07.11.2005 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 Zgłębiłem troszeczkę technologii budowy z Ytonga. Nie tylko to co piszą w pierwszym rzucie reklamowym. Prawidłowej technologii. Można to znaleźć na stronie Xelli trochę głębiej. Można poprosić ich o materiały dotyczące technologii stawiania ścian z Ytonga. Przysłali mi. I tak sobie pomyślałem, że musiałbym na okrągło pilnować budowy. Chociażby na dozbrajanie wszelkiej maści otworów. Nie chodzi tutaj o podciągi. Któremu murarzowi zechce się to robić jak oko inwestora nie widzi.Ze dwa tygodnie pewnie byłem wprost zachwycony Ytongiem.Przeszło mi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 08.11.2005 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 My też skłaniamy się ku ścianie 1W z solbetu, ale ..... No właśnie zawsze jest jakieś ale. Skoro ma to być ściana jednowarstwowa to musi mieć grubość 36 cm, tylko ta cena za jeden bloczek czy też za 1 m kw ściany nie jest juz taka zachęcająca ( na stronie Solbetu jeden bloczek odm. 400, 500, 600 36x24x59 P+W z uchwytem montażowym kosztuje 15,66 zł, . moja opinia jest taka postawiłem BK z solbetu 24cm na to dam styropian 12 cm nie straszne mi wszelakie mostki i wszelkie wskaźniki mam lepsze a do malonetentów od oddychania ścian z czegokolwiek by się nie pobudowało to sprawna wentylacja w domu musi być DODAM , ŻE BLOCZEK 600 można było kupić na wiosne po 4,80 brutto a czemu 600 -stka a nie cieplejsza 400-tka bo lubię jak ściana wytrzymuje duże ściskanie jak na niej leży cięzki monolityczny strop .... a czemu taki .... bo nie che mi się patrzeć za 2 lata na rysy na suficie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p_jacek 08.11.2005 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 Facio: gosc w hurtowni wcisnal ci kit, na betonie z Solbetu Kolbuszowa ktory dojechal do mnie byla kartka z danymi betonu, gestosc jego wnosi wg producenta 440 kg/m3 brutto i tak jest, zwazylem bloczek 59x36x24 i wazyl niecale 22,5 kg czyli dokladnie tyle co powinien wazyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ackj 08.11.2005 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 Już teraz kupiłam YTONGa z myślą o budowie ścian wiosną, bardzo tanio jak na ten materiał. Na pewno jest bardzo dokładny, a że wyjdzie trochę drożej-zaoszczędzisz na tynkach. Ekipa musi być doświadczona, bo mogą spaprać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirko1 08.11.2005 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 Już teraz kupiłam YTONGa z myślą o budowie ścian wiosną, bardzo tanio jak na ten materiał. Na pewno jest bardzo dokładny, a że wyjdzie trochę drożej-zaoszczędzisz na tynkach. Ekipa musi być doświadczona, bo mogą spaprać. Ekipa owszem musi być dobra a z tym są kłopoty !!!!! mnie udało się nawiązać kontakt z człowiekiem ,którego mi polecono ponieważ stawiał komuś dom(jak się okazało to mój znajomy ha ha ha....) Propozycja cenowa też jest zachęcająca około 110zł za m2. oszczędność na tynkach moim zdaniem też jest duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 09.11.2005 02:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 bk z solbetu, po co przeplacac Mam pytanie jaką grubość ścian zewnętrznych wybrałeś (aś!?). A jakie ściany wewnętrzne? Chciałabym ażeby te ściany były jak najlepsze akustycznie A czy można łączyć ściany zewnętrzne SOLBET a wewnętrzne np. SILKA? Proszę o odpowiedż. Można łączyc Silkę z Solbetem. Ale BK nie będzie nigdy, podobnie jak żaden materiał typu lekkiego "najlepszy akustycznie". To tylko ciężkie materiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 09.11.2005 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 bk z solbetu, po co przeplacac Mam pytanie jaką grubość ścian zewnętrznych wybrałeś (aś!?). A jakie ściany wewnętrzne? Chciałabym ażeby te ściany były jak najlepsze akustycznie A czy można łączyć ściany zewnętrzne SOLBET a wewnętrzne np. SILKA? Proszę o odpowiedż. Można łączyc Silkę z Solbetem. Ale BK nie będzie nigdy, podobnie jak żaden materiał typu lekkiego "najlepszy akustycznie". To tylko ciężkie materiały. Czyli proszę o radę: Jak to zrobić (jakich materiałów użyć wewnątrz)? Ściany z Ytonga lub z Sobletu a w środku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 11.11.2005 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2005 Sp5es-silka + ocieplenie jest tańsza od 1W Ytong 36,5??? Dużo zależy od regionu i lokalnych kosztów wykonawstwa. Może się tak zdażyć - a rachunek trzeba zrobić lokalnie na miejscu, a nie na forum i z gazety. YTONG - generalnie to NAJDROŻSZA wymurówka w budownictwie (Sekocenbud z przed 2 lat - myślę że się nic nie zmieniło) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 11.11.2005 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2005 Zgłębiłem troszeczkę technologii budowy z Ytonga. Nie tylko to co piszą w pierwszym rzucie reklamowym. Prawidłowej technologii. Można to znaleźć na stronie Xelli trochę głębiej. Można poprosić ich o materiały dotyczące technologii stawiania ścian z Ytonga. Przysłali mi. I tak sobie pomyślałem, że musiałbym na okrągło pilnować budowy. Chociażby na dozbrajanie wszelkiej maści otworów. Nie chodzi tutaj o podciągi. Któremu murarzowi zechce się to robić jak oko inwestora nie widzi. Ze dwa tygodnie pewnie byłem wprost zachwycony Ytongiem. Przeszło mi. Myślę, że producenci systemów zabezpieczają się na wszelkie możliwe sposoby przed ewentualnymi pęknięciami, rysami itp. i "dmuchają na zimne". Nie wiem czy widziałeś zalecenia Solbetu odnośnie zbrojenia stropów gestożebrowych Teriva. Cytuję: "Zgodnie z PN-B-03264-2002 stropy gęstożebrowe wymagają zastosowania zbrojenia podporowego zdolnego do przeniesienia siły 40 kN na 1m długości wieńca. Dla każdej rozpiętości stropu należy przewidzieć zbrojenie podporowe w postaci siatek płaskich (P) lub zaginanych(Z)." Konia z rzędem temu kto widział na budowach domów jednorodzinnych takie zbrojenia. Pewnie podobnie sprawa się ma z Ytong'iem. Producent daje zalecenia a na budowach nikt się nimi nie przejmuje. Samo życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 11.11.2005 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2005 A czy można łączyć ściany zewnętrzne SOLBET a wewnętrzne np. SILKA? Proszę o odpowiedż. Chyba lepiej łączyć SILKĘ z YTONGIEM. Ta sama wysokość bloczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 12.11.2005 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2005 OK, dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts