Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

Mamy (własność rodziców) dom w niezłej lokalizacji, z wygodnym dojazdem itp. Mieszkam z dziewczyną na parterze tego domu (do dyspozycji mamy 2 pokoje, reszte metrażu parteru zajmuje spory garaż, kotłownia, pomieszczenie gospodarcze i hol z schodami na górę), rodzice na górze (pare pokoi, kuchnia, łazienka, wc, hol) - i niby jest wszystko ale...potrzeba mi wiekszego metrażu pozatym pokoje w których rezyduję przydałyby mi się na działalność handlową.

Z tego co sie dowiedziałem strop domu jest przygotowany pod budowę drugiego piętra - chciałbym tam zrobić poddasze mieszkalne - dom i tak trzebaby przykryć dachem więc gdyby go tak osadzić nieco wyżej to dostane sporo przestrzeni użytkowej.

Nie znam sie na budowie wiec moje pomysly mogą wydać się wam dosc abstrakcyjne (zaczerpnięte z domów które widziałem +prasa +internet) prosiłbym się o ustosunkowanie do nich.

1. Podstawowy problem to schody zewnętrzne - musze miec na to poddasze wejscie z zewnatrz (po schodkach) - strop budynku wydłużony jest w z jednej strony tak by przykryć (zadaszyć) balkon będący pod nim na 1 piętrze i moj pomysl zaklada doprowadzenie po scianie bocznej budynku schodów do niego - strop spełniłby od razu rolę balkonu dla poddasza. Ile takie schody mogą kosztować, w jakiej technologi najprosciej (ale i trwale) je postawić ? Przydałoby się żeby to wyglądało estetycznie. Ściana na której byłyby schody ma tylko dwa okna, oba na pierwszym piętrze ale od strony gdzie schody rozpoczynałyby się więc nie ma problemu kolizji.

2. instalacja wod-kan

Poddasze będzie miało niezależną kuchnię+łazienkę. Być może nie będzie sie dało tego zaprojektować tak by rury kanalizacji (toaleta) były w pionie rur piętra (kuchni i łazienki) - jak rozwiązać ten problem ? Co jeśli łazienka/wc będzie zupełnie z innej strony domu (prawy górny róg vs lewy dolny) ?

3. Dach - będzie mały problem z opisem - pare okien dachowych + ocieplenie +zakrycie (płyty gipsowe czy co sie tam stosuje) ale chciałbym by neiktóre elementy konstrukcji dachu były po prostu widoczne (np poprzeczne belki konstrukcji więźby) - da się to jakoś elegancko zrobić ?

Nie umiem znalezc niestety tego zdjęcia w necie gdzie to widziałem..wrr...

Dach standardowy, dwuspadowy, symetryczny, kąt spadu raczej mniejszy niż większy.

4. wymiary na górze to okolo 11x12m kw - ile może mi to dać powierzchni użytkowej po przykryciu ? W tym metrażu muszę zmieścić wygodną łazienkę, kuchnię (w pełni wyposażoną acz nie musi być spora - pracować w niej będzie jednocześnie jedna osoba) z aneksem jadalnym (małym), jedną pracownię (odizolowaną od reszty) metraż 3 na 4 metry oraz całą resztę bedącą jednak jednym elementem - otwartym pokojem dziennym (tv itp), małym salonem (stolik, 2-3 nieduże fotele) i sypialnią. Czy na takiej powierzchni dam radę coś takiego ergonomicznie pomieścić ? Aha byłbym zapomniał - muszą się tu także zmieścić małe schody na pierwsze piętro (może być tzw ślimak - nie zależy ni na ergonomi korzystania z nich bo będzie to zapewne sporadyczne - 2-3 razy dziennie)

5. komin - w środku naszego domu (no prawie) idzie komin - średnio mi się usmiecha przedłużanie go przez środek mojego poddasza - jak już mowiłem jestem totalnym zerem w sprawach budownictwa - czy można 'komin' przedłużyć np rurą która zostanie pod podłogą poddasza i wyprowadzić ją do rogu domu i dopiero tam postawić komin ?

6. Jak najlepiej będzie ogrzać takie poddasze ? w domu jest standardowa instalacja c.o. obecnie z dwoma piecami (jeden na olej opałowy, drugi to stary żeliwny piec opalany kiedyś węglem, obecnie głównie brykietem). Jeszcze nie zdecydowałem czy chcę mięc podłogę drewnianą czy płytki (w wypadku drewna w kuchni i łazience i tak będą płytki) więc w grę wchodziłoby także ogrzewanie podłogowe. A może kominek ? Elektrycznie ? - interesuje mnie wydajność (bedzie mnie obchodzic ogrzanie tylko poddasza - nie reszty domu) oraz koszt eksploatacji w porównaniu do tego gdybym miał partycypować w koszcie ogrzania bazując na piecu reszty domowników (olej opałowy drogi, tanszy raczej nie będzie, brykiet też tani nie jest)

7. W wariancie oszczednosciowym z jakim srednim (nie minimalnym - zapewne nie wybiorę najtanszych możliwych materiałów tylko te które prezentują dobry stosunek jakość/cena) kosztem musze sie liczyc przy zalozeniu ze mam tanią (i dobrą) siłę roboczą ale bede musial do tego wynajac niezaleznego kierownika budowy (ja nie mam ani czasu ani wiedzy by tego pilnowac fulltime). Interesuje mnie stan zamknięty z ogrzewaniem, podlogą (drewno lub płytki), z oknami (2 dachowe, 3 scienne), pomalowane, postawione ścianki działowe, instalacje połozone. No i papierologią.

Zapewne u nie jednego z was pojawił się usmiech podczas czytania tych wypocin ale jeśli macie tylko jakieś konstruktywne myśli nt powyższych bądź co bądź ważnych dla mnie kwesti to byłbym wdzięczny za opinie ! Nie chcę iść do architekta jako tabula rasa.

Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz proszę o odpowiedzi - jesli nie macie nerwów/czasu na łopatologiczne to proszę o linki traktujące o moich dylematach - to także będzie pomocne.

Kane[/b]

https://forum.murator.pl/topic/43353-poddasze-pytania-do-obeznanych-w-temacie/

1. Podstawowy problem to schody zewnętrzne - musze miec na to poddasze wejscie z zewnatrz (po schodkach) - strop budynku wydłużony jest w z jednej strony tak by przykryć (zadaszyć) balkon będący pod nim na 1 piętrze i moj pomysl zaklada doprowadzenie po scianie bocznej budynku schodów do niego - strop spełniłby od razu rolę balkonu dla poddasza. Ile takie schody mogą kosztować, w jakiej technologi najprosciej (ale i trwale) je postawić ? Przydałoby się żeby to wyglądało estetycznie. Ściana na której byłyby schody ma tylko dwa okna, oba na pierwszym piętrze ale od strony gdzie schody rozpoczynałyby się więc nie ma problemu kolizji.

Najprosciej/najtaniej to stalowa/drewniana konstrukcja. Znacznie drozej to zelbet.

2. instalacja wod-kan

Poddasze będzie miało niezależną kuchnię+łazienkę. Być może nie będzie sie dało tego zaprojektować tak by rury kanalizacji (toaleta) były w pionie rur piętra (kuchni i łazienki) - jak rozwiązać ten problem ? Co jeśli łazienka/wc będzie zupełnie z innej strony domu (prawy górny róg vs lewy dolny) ?

rury nie musza isc pionowo, moga tez isc poziomo (ze spadkiem 1,5-3,0%). Mozna je ukryc w scianach, stropie. (zabudowac GK) Lub zastosowac pompe do sciekow. W tedy mozesz poprowadzic rure poziomow w scianie.

3. Dach - będzie mały problem z opisem - pare okien dachowych + ocieplenie +zakrycie (płyty gipsowe czy co sie tam stosuje) ale chciałbym by neiktóre elementy konstrukcji dachu były po prostu widoczne (np poprzeczne belki konstrukcji więźby) - da się to jakoś elegancko zrobić ?

Nie umiem znalezc niestety tego zdjęcia w necie gdzie to widziałem..wrr...

Dach standardowy, dwuspadowy, symetryczny, kąt spadu raczej mniejszy niż większy.

da sie i tak sie robi. Elementy konstrukcji wystarczy ladnie ocheblowac, ew. pomalowac. A plytami GK, zebudowac reszte

4. wymiary na górze to okolo 11x12m kw - ile może mi to dać powierzchni użytkowej po przykryciu ? W tym metrażu muszę zmieścić wygodną łazienkę, kuchnię (w pełni wyposażoną acz nie musi być spora - pracować w niej będzie jednocześnie jedna osoba) z aneksem jadalnym (małym), jedną pracownię (odizolowaną od reszty) metraż 3 na 4 metry oraz całą resztę bedącą jednak jednym elementem - otwartym pokojem dziennym (tv itp), małym salonem (stolik, 2-3 nieduże fotele) i sypialnią. Czy na takiej powierzchni dam radę coś takiego ergonomicznie pomieścić ? Aha byłbym zapomniał - muszą się tu także zmieścić małe schody na pierwsze piętro (może być tzw ślimak - nie zależy ni na ergonomi korzystania z nich bo będzie to zapewne sporadyczne - 2-3 razy dziennie)

spokojnie zmiescisz. Wez kartke w kratke, rozrysuj co jak chcesz miec, poodejmuj na scianki dzialowe z 10cm i Ci wszytsko wyjdzie :)

5. komin - w środku naszego domu (no prawie) idzie komin - średnio mi się usmiecha przedłużanie go przez środek mojego poddasza - jak już mowiłem jestem totalnym zerem w sprawach budownictwa - czy można 'komin' przedłużyć np rurą która zostanie pod podłogą poddasza i wyprowadzić ją do rogu domu i dopiero tam postawić komin ?

a jaki to komin ? wentylacja czy odprowadzajacy spaliny ? No ogulnie mowiac to z tym moze byc problem, zeby go jako "przestawic"

6. Jak najlepiej będzie ogrzać takie poddasze ? w domu jest standardowa instalacja c.o. obecnie z dwoma piecami (jeden na olej opałowy, drugi to stary żeliwny piec opalany kiedyś węglem, obecnie głównie brykietem). Jeszcze nie zdecydowałem czy chcę mięc podłogę drewnianą czy płytki (w wypadku drewna w kuchni i łazience i tak będą płytki) więc w grę wchodziłoby także ogrzewanie podłogowe. A może kominek ? Elektrycznie ? - interesuje mnie wydajność (bedzie mnie obchodzic ogrzanie tylko poddasza - nie reszty domu) oraz koszt eksploatacji w porównaniu do tego gdybym miał partycypować w koszcie ogrzania bazując na piecu reszty domowników (olej opałowy drogi, tanszy raczej nie będzie, brykiet też tani nie jest)

o ogrzewaniu co lepsze poczyta tutaj => http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=47119

7. W wariancie oszczednosciowym z jakim srednim (nie minimalnym - zapewne nie wybiorę najtanszych możliwych materiałów tylko te które prezentują dobry stosunek jakość/cena) kosztem musze sie liczyc przy zalozeniu ze mam tanią (i dobrą) siłę roboczą ale bede musial do tego wynajac niezaleznego kierownika budowy (ja nie mam ani czasu ani wiedzy by tego pilnowac fulltime). Interesuje mnie stan zamknięty z ogrzewaniem, podlogą (drewno lub płytki), z oknami (2 dachowe, 3 scienne), pomalowane, postawione ścianki działowe, instalacje połozone. No i papierologią.

cena hmmm, za malo informacji na razie zeby cos o cenie rozmawiac :wink:

i poczytaj => http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=47119

https://forum.murator.pl/topic/43353-poddasze-pytania-do-obeznanych-w-temacie/#findComment-885456

...schody zewnetzne...

Najprosciej/najtaniej to stalowa/drewniana konstrukcja. Znacznie drozej to zelbet.

Czyli do zrobienia - jaki może być orientacyjny koszt takiej konstrukcji ?

komin

a jaki to komin ? wentylacja czy odprowadzajacy spaliny ? No ogulnie mowiac to z tym moze byc problem, zeby go jako "przestawic"

Taki i taki :/ No nic skoro się nie da to się nie da - może jakoś się to rozplanuje w projekcie. Jesli jednak ktos ma jakis pomysl - bylbym wdzieczny.

ogrzewanie

Poczytalem wskazany zestaw linków - elektryczne sobie daruję - z tego co zauważyłem koszta eksploatacji bardzo duże. Zapewne pozostanę przy partycypacji w kosztach ogrzewania całego budynku olejem opałowym i brykietem - być może po prostu w ramach budowy zainwestuje w nowy piec/kocioł zamiast starego niewydajnego i rozlatującego się blaszaka.

Dwa pytania:

a)czy w takiej instalacji (ogrzewania podłogowego) mogę zainstalować jeden głowny termostat/zawór z termostatem który ustawi mi temperaturę dla całego układu czy to zbyt duża powierzchnia ?

b)czy ogrzewanie podłogowe mogę zastosować TYLKO pod płytki (tak słyszałem) czy można też pod lepszej jakości panele czy deski ?

Zapewne zdecyduję się też na kominek jeśli tylko uda mi się go jakoś wkomponować - głównie dla klimatu choć na wszelki wypadek nieco ciepła z niego także wyciągnę.

cena hmmm, za malo informacji na razie zeby cos o cenie rozmawiac

ogrzewanie podłogowe, metraż całości 80-100m.kw., dobra dachówka acz nie bardzo dobra (czyt. bardzo droga), standardowy dach dwuspadowy, 2 okna dachowe (takie zwykłe, proste, podłoga powiedzmy ze płytki, 3 okna ścienne (raczej duże będą), 1 okno rozsuwane tarasowe, ściany boczne poddasza ocieplone styropianem, konstrukcja ścian: nie wiem co sie tam teraz stosuje :), nie liczyć łazienki (to akurat wiem ile kosztuje - znajomy ostatnio robił remont swojej), poprowadzona instalacja elektryczna, gniazdka, wlaczniki, instalacja telefoniczna, ethernet (LAN), ściany gładź gipsowa+farba czy cos w tym guście, schody zewnetrzne o których pisałem wczesniej oraz schody wewnetrzne - ślimak na dół oraz papierkologia budowy.

Bez oświetlenia, mebli itp. I przy cenach standardowej robocizny niedrogiej ekipy. Plus kierownik budowy - ile takie bestie jedzą to nie wiem ;)

Dzieki za rozwianie części wątpliwości !

Aha jeszcze jedno - ile może kosztować sam projekt takiego poddasza ? - raczej nie znajde gotowca

Pozdrawiam

Kane

https://forum.murator.pl/topic/43353-poddasze-pytania-do-obeznanych-w-temacie/#findComment-885563