Heliodor 09.11.2005 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 Ten płyn to coś co się nazywa kitem szpachlowym drzewnym.Miesza się ten płyn z proszkiem po cyklinowaniu i zakleja ewentualne szparki.Parkiet położyliśmy w połowie września - lapacho i merbau duże klepki-leżały ponad miesiącWtym czasie patrzyłam czy drewno pracuje.Ułożone dość ciasno.Merbau jest bardzo stabilny.Lapacho mniej.Po cyklinowaniu parkiet zaszpachlowano i jeszcze poleżł ponad tydzień w tym czasie pierwsze malowanie.Parkieciarz twierdził ,że tak trzeba ,żeby ewentualnie jeszcze popatrzeć czy drewno pracuje i czy nie trzeba zaszpachlować ponownie.Potem jeszcze dopieszczanie drobniejszym papierem i olej.Nawiasem mówiąc już dostaję świra od tej zabawy z parkietem.I tylko piekny widok rekompensuje całą imprezę.K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 09.11.2005 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 PS Biedny W. pewnie mu sie dostalo za dobre checi. W tym przypadku nie było najgorzej, ale łatwo nie ma . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.11.2005 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 Trudno- szpary szparami. Najważniejsze, że parkiet olejowany sam w sobie wygląda cudnie i mimo tych paru niedociągnięć jestem zadowolona, ze na podłogi wybrałam drzewo . Eureka Pracę drzewa najlepiej widać po rocznej obserwacji- w lecie szpary zniknęły a teraz kiedy hajcujemy w kominku robią się jakby bardziej widoczne, mimo że również pracuje nawilżacz -przez to moje nerwiczki. Sonika- idziecie jak burza, już tak pięknie u was. Boże Narodzenie pewnie w domku. Gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 09.11.2005 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 Sonika chlopak mial dobre checi i zrobil tak jak zalecaja, a ze sie troche przeciagnelo to nie Jego wina gorgu77, to napisz tak dokladnie jak sie taki olejowany sprawuje. Tak plusy i minusy plisss. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 09.11.2005 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 Dzięki Heliodor Nawiasem mówiąc już dostaję świra od tej zabawy z parkietem. A mogłabyś rozwinąc to zdanie , proszę ? Mohag, wiem, że miał i dlatego nic nie mówię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Jutrzenka 11.11.2005 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2005 Witam,preparat, o którym piszecie są to tak zwane wypełniacze do szczelin powszechnie stosowane w parkieciarstwie.Materiał ten jest produkowany na bazie rozpuszczalkników (czyli ma ich chrakaterystyczny zapach) lub mogą być też wypełniacze akrylowe. Bardziej użyteczne są wypełniacze rozpuszczalnikowe.Tak jak napisane jest powyżej, płyn ten mieszca się z pyłem powstałym podczas szlifwania i powstałą w ten sposób masę rozprowadza się pacą po parkiecie. (taką metodę my proponujemy) jest również możliwe nakładanie szpachli tylko na połącznienia parkietu.Szpachlkę nakłada się do momentuu jak wszystkie spary zostaną zapełnione. Może to być nawet 3-4 razy. pozdrawiam mj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Jutrzenka 11.11.2005 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2005 Moim skromnym zdaniem w starannie wykonanym parkiecie nie powinno być szpar. Proszę mi wierzyć, że starannosć wykonanego materiału i staranne jego ułożenie nie gwarantują jeszcze tego , że nie będzie szpar. Załóżmy że material jest bardzo dobrze wysuszony i wyrobiony i w żadnym elemencie nie odbiega od norm. A po jego przyklejeniu wilgotność powietrza spada o 20% i wtedy, przy każdym gatunku, pojawią się szpary. Stąd tak bardzo ważne jest sezonowanie parkietu po przyklejeniu do podłogi, żeby materiał dostosował się do warunków w pomieszczeniach i nawet jak powstaną szpary to można je jeszcze zaszpachlować. Drugą ważną sprawą jest utrzymanie w miarę stałej wilgotności w pomieszczeniach, szczególnie zimą gdy działa C.O. pozdrawiam mj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heliodor 12.11.2005 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2005 Ach ten świr to głównie przydługi proces wykonawczy.No i parkieciarz mówi o nim z takim namaszczeniem.Do tego wcześniej wybór parkietu.Ale podkreślam jak wchodzę do domu i widzę rudości merbauowe i jego dechowatość...wszystko mi mija.Parkiet jest dla mnie bardzo osobistą częścią domu.Odkąd się pojawił mam ochotę ,żeby wszyscy fachowcy zniknęli.K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 12.11.2005 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2005 Heliodor,a teraz jak już masz zaolejowany, to jak o niego dbasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heliodor 13.11.2005 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 Jeszcze nie mieszkam.Na razie na niego patrzę;)Firma w której kupiłam olej ma mi jeszcze dać środki do pielęgnacji parkietu z woskiem.A obok tematu :brama rundum meir sprawuje się i wygląda pięknie. Pozdrawiam.K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 13.11.2005 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 Jeszcze nie mieszkam.Na razie na niego patrzę;)Firma w której kupiłam olej ma mi jeszcze dać środki do pielęgnacji parkietu z woskiem.A obok tematu :brama rundum meir sprawuje się i wygląda pięknie. Pozdrawiam.K A powiedzieli Ci jak należy o niego dbać, tzn. co i jak często robić? Masz może jakieś zdjęcia, bardzo bym chciała zobaczyć. P. S. Moja brama też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 13.11.2005 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 Poczytalam troche informacji producentow srodkow pielegnacyjnych do olejowanych podlog i wszyscy zalecaja: czyszczenie na sucho wedlug potrzeb czyli zamiatanie miekkimi szczotkami z naturalnego wlosia. czyszczenie na mokro - raz w tygodniu pomieszczenia ktore sie czesciej uzywa i raz na dwa tygodnie sypialnie itp Sa specjalne srodki czyszczace zawierajace olej, ktore dodaje sie do wody. Jest ich troche to mozna w nich wybierac. Przewaznie leje sie 50ml na 5 l wody, przy plamach, odciskach po butach itp robi sie plame czystym rozstworem tego oleju i pozniej myje juz ta woga z tym olejowym srodkiem czystosci. co dwa miesiace zalecaja stosowanie wosku olejowego, na wymyta podloge naklada sie ten wosk i po 30 minutach poleruje. Mozna dostac ten wosk w spryskiwaczu, pryska sie rozprowadza mopem i pozniej poleruje. Trzeba dwa dni uwazac i nie "meczyc" podlogi raz do roku lub przy sypialniach itp raz na dwa lata, zabieg olejowania sie powtarza specjalnym olejem pielegnacyjnym, ktory sie wciera w drewno. to chyba wszystko co trzeba przy olejowanych podlogach robic wyciag z : http://www.parkett-knodt.de/Produkte/Pflegemittel/hauptteil_pflegemittel.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 13.11.2005 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 Mohag, bardzo, bardzo Ci serdecznie dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 13.11.2005 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 Nie ma za co Ja jednak po zaglebieniu sie w tym temacie, bede lakierowac matowym satynowym lakierem Mialam kiedys mahoniowy olejowany stol hmmm upierdliwy byl troche w pielegnacji i trzeba bylo obchodzic sie z nim jak z jajkiem, chociaz byl naprawde piekny. Tylko ze to bylo pare latek temu i mozliwe ze w tym czasie wymyslili lepsze srodki do konserwacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 13.11.2005 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 A mój W. przyjechał wczoraj z budowy i mówi: - żebyś Ty wiedziała jak pięknie pachnie nasza akacja, co to dopiero będzie po olejowaniu...... A ja już prawie miałam lakierować . Jeśli nawet wymyślili lepsze środki, to nadal trzeba się z tym pieścić, a latanie ze szmatkami i przecieranie co chwila wcale mi się nie uśmiecha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 13.11.2005 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 To cackanie sie bedzie tylko i wylacznie uzaleznione od tego jak "intensywna" rodzinka jestescie Ja mogla bym sobie to wyobrazic u siebie, bo gdyby nie wszechobecny kurz to i dwa tygodnie sprzatac nie bylo by trzeba Tylko ze jezeli wymyslili matowy lakier tak jakby specjalnie dla mnie, to jednak polakieruje. A wszystkie watpliwosci biora sie z tego ze czlowiek nie ma doswiadczenia z olejowana podloga. Nie znam nikogo u kogo by taka byla i lezala juz dluzej, zebym mogla na wlasne oczy przekonac sie jak to sie sprawuje ech... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heliodor 13.11.2005 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 Zdjecia będę robić chyba za tydzień.W tej chwili trwa malowanie.Ekipa przykryła parkiety grubą warstwą papieru takiego karbowanego - gruby jak dywan-pouczono mnie,że parkiet najpierw papierem potem folią się zabezpiecza.Mam nadzieję,że za tydzień skończą malunki,zamontują się drzwi w sobotę a od poniedziałku montaż schodów drewnianych i wtedy pstrykam.U nas podłoga będzie mocno eksploatowana przez tabun dzieci.Na razie Mąż obiecał mi ,zakup jakiejś enigmatycznej polerki .Zobaczymy jak to zadziała.Parkietowa firma mówi mi ,że nawet co trzy miesiące a już na pewno co pół roku należy przeolejować.Parkiet jest piękny olej wydobywa z drewna całą urodę.Tego nie pokazał mi żaden lakier.Ponadto faktycznie podłoga pachnie,a ja zapachowiec jestem.Pozdrawiam.K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 13.11.2005 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 Heliodor,a jak będziesz przeolejowywać? Znowu przyjdzie firma czy sama to zrobisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts