iks_75 06.11.2005 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2005 Czy to możliwe, że działka nie ma księgi wieczystej? Czy dobrze mi się wydaje, że kiedyś nie było konieczności zakładania ksiąg wieczystych? Jesli tak, to jak poznać, że grunt nie jest obciążony itp itd??? Czy obowiązkiem notariusza jest to sprawdzić. Jak to spardzić samemu jeśli nie ma KW? A może coś jest nie tak??? Help! pzdr,A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 07.11.2005 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 Patrząc na to przez ostatnie 3lata mojej pracy zawodowej(jestem geodetą)jak postepują banki to nie udzielą kredyty gdy nie ma księgi Wieczystej. Może być za to sytuacja że sprawy własnościowe są nieuregulowane, ale takie rzeczy powinien wychwycić notariusz.Niemniej radzę "zmusić" własciciela do założenia KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 07.11.2005 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 Może nie mieć KWMoże mieć tzw. "zbiór dokumentów". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 07.11.2005 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 Oczywiście, że nie musi być KW. To nie jest obowiązek.Faktycznie wszystkie banki (przynajmniej te co przeglądałem) żądają KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gochasz 07.11.2005 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 banki udzielają kredytów na zakup nieruchomości bez KW - przecież większość mieszkań sprzedawanych na rynku wtórnym nie ma założonej księgi , a jednym z warunków udzielenia kredytu jest potwierdzenie złożenia w sądzie opłaconego wniosku o założenie KW. Notariusz może zrobić akt notarialny sprzedaży nieruchomości na podstawie odpisu z rejestru gruntów. Można oczywiście - jak "radzi" janaro wymagać założenia KW przez sprzedającego, tylko wtedy trudno negocjować cenę, szczególnie gdy działka jest atrakcyjna i jest wielu chętnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts