Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie uprawnienia musi mieć elektryk?

thalex

Recommended Posts

Posiadam świadectwo kwalifikacyjne D i E w zakresie instalacji elektrycznych i pomiarów i okazuje się, że nie mogę wykonać instalacji elektrycznej w budowanym własnym domu :evil: :evil: :evil: .

Zrobić niby mogę ale pan z energetyki powiedział mi, że zgłoszenie (do odbioru domu) takiej instalacji musi dokonać osoba mająca koncesję z energetyki.

Czy to prawda??

i czy w innych rejonach/placówkach energetycznych też tak jest??

Chodzi o instalację za licznikiem, skrzynka z licznikiem (ta docelowa i pierwszymi bezpiecznikami) jest w ogrodzeniu posesji, z tamtąd jest kabel 5x10 w ziemi i zasila rozdzielki w domu

• 2 weeks później...
to wlasnie jest w Polsce po je......, masz uprawnienia i niemozesz teoretycznie nic zrobic, oprocz uprawnien musisz byc zarejestrowany w zrzeszeniu , miec dzialalnosc gospodarcza i placisz na to zrzeszenie ( niepamietam nazwy ) 600 zł, i mozes robic wpisy do dzienikow budow i wystawiac protokoly pomiarow

Niedługo napiszę jak potoczyły się moje sprawy elektryczne, na dzień dzisiejszy oddałem do PINBudu, (w związku zawiadomieniem o zakończeniu prac budowlanych) protokoły pomiarów instalacji za licznikiem podbite moją pieczątką uprawniony do wykonywania pomiarów

Przeszkody może mi sprawiać energetyka kiedy będę zmieniał umowę o energię elektryczną z budowlanej na zwykłą.

Dobrze, że czas mnie nie goni i łatwo się energetyce nie poddam.