thalex 06.11.2005 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2005 Posiadam świadectwo kwalifikacyjne D i E w zakresie instalacji elektrycznych i pomiarów i okazuje się, że nie mogę wykonać instalacji elektrycznej w budowanym własnym domu . Zrobić niby mogę ale pan z energetyki powiedział mi, że zgłoszenie (do odbioru domu) takiej instalacji musi dokonać osoba mająca koncesję z energetyki. Czy to prawda?? i czy w innych rejonach/placówkach energetycznych też tak jest?? Chodzi o instalację za licznikiem, skrzynka z licznikiem (ta docelowa i pierwszymi bezpiecznikami) jest w ogrodzeniu posesji, z tamtąd jest kabel 5x10 w ziemi i zasila rozdzielki w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_3miasto 15.11.2005 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 z mojego doswiadczenia inwestorskiego wynika ze protokol do odbioru musi byc wystawiony przez goscia z uprawnieniami D i tyle....rejonu energetycznego nic to nie obchodzilo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek33 15.11.2005 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 to wlasnie jest w Polsce po je......, masz uprawnienia i niemozesz teoretycznie nic zrobic, oprocz uprawnien musisz byc zarejestrowany w zrzeszeniu , miec dzialalnosc gospodarcza i placisz na to zrzeszenie ( niepamietam nazwy ) 600 zł, i mozes robic wpisy do dzienikow budow i wystawiac protokoly pomiarow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darekkow 20.11.2005 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 W Szczecinie wystarcza uprawnienia D i E, spróbuj dowiedzieć się w ZE na jakiej podstawie żądają czegoś więcej ?? O koncesji z enargetyki slyszę pierwszy raz !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 20.11.2005 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 Niedługo napiszę jak potoczyły się moje sprawy elektryczne, na dzień dzisiejszy oddałem do PINBudu, (w związku zawiadomieniem o zakończeniu prac budowlanych) protokoły pomiarów instalacji za licznikiem podbite moją pieczątką uprawniony do wykonywania pomiarów Przeszkody może mi sprawiać energetyka kiedy będę zmieniał umowę o energię elektryczną z budowlanej na zwykłą.Dobrze, że czas mnie nie goni i łatwo się energetyce nie poddam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 20.11.2005 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 witam Co do instalacji wewnętrznej totalna bzdura. Inaczej ma się sprawa w przypadku wykonywania przyłączeniówek zlecanych przez ZE. W tym przypadku są w ZE listy wykonawców dopuszczonych do startowania w przetargach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.11.2005 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 ja wiem tylko ze muszą posiadać uprawnienia elektryczne w budownictwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts