Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

widziałem u kilku znajomych że tylkowali po wykoaniu elektryki, a potem robili hydraulikę i ogrzewanie , ja mam troche inny plan najpierw instalacje przez zimę a potem po wszystkim tynki i wylewki, czy tak będzie dobrze? czy może z jakiegoś powodu lepiej tynkować wcześniej???
https://forum.murator.pl/topic/43373-kiedy-tynkowa%C4%87-po-wszystkich-instalacjach-czy-po-elektryce/

widziałem u kilku znajomych że tylkowali po wykoaniu elektryki, a potem robili hydraulikę i ogrzewanie , ja mam troche inny plan najpierw instalacje przez zimę a potem po wszystkim tynki i wylewki, czy tak będzie dobrze? czy może z jakiegoś powodu lepiej tynkować wcześniej???

To zależy co chcesz mieć na wierzchu rurki czy tynk? :D :D

Sory za nieco żartu ale to tak jest, jeżeli rurki od ogrzewania mają byc schowane to tynkuj po ich instalowaniu.

u mnie było: elektryka,tynki,instalacje,wylewki

pod rurki trzeba było naturalnie rozkuć nowe tynki, ale niewiele tego i tylko w miejscach przeznaczonych do zapłytkowania i pod grzejnikami

chcąc najpierw robić całe instalacje trzeba by rozłożyć większość izolacji podłogi i pozwolić tynkarzom stawiać na tym drabiny i jeździć taczkami :-? .Pewnie jest to wariant równie dobry, wiele osób tak robi, ja nie wiem bo nie wypróbowałam.

u mnie było: elektryka,tynki,instalacje,wylewki

pod rurki trzeba było naturalnie rozkuć nowe tynki, ale niewiele tego i tylko w miejscach przeznaczonych do zapłytkowania i pod grzejnikami

chcąc najpierw robić całe instalacje trzeba by rozłożyć większość izolacji podłogi i pozwolić tynkarzom stawiać na tym rusztowania i jeździć taczkami :-? .Pewnie jest to wariant równie dobry, wiele osób tak robi, ja nie wiem bo nie wypróbowałam.

Jeśli robisz instalację po tynkach to po prostu wieszasz grzejnik i robisz do niego podejście.

Jeśli przed tynkami to trzeba pamietać o daniu podkładek o grubości planowanego tynku

pod wieszaki grzejnika. U mnie było to robione po tynkach, a podkładki były dawane tylko

w łazienkach zeby uwzględnić przyszłe kafle.

Pozdrawiam