Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No cześć Kochani.

Siedze sobie przyjemniacko z komputerem na kolanach, popijam wódeczkę z cytryną, czytam Forum, zerkam na projekt (a jakże - gotowy, Murator Konkretny) i naszła mnię nagle taka myśl wywrotowa, że ten strop drewniany co to mam w projekcie narysowany, to nie jest jakaś błyskotliwa myśl, tylko bubel jakiś i problem z tym może być później. Myśl wzięła się stąd, że wiele lat mieszkałam na przepięknym strychu w bardzo starej kamienicy w centrum Poznania i szlag jasny mnie trafiał, bo ten właśnie strop drewniany zachowywał się był niczym pudło rezonansowe. No Stradivarius prawie :D

O.K. Kamienica stara była niemiłosiernie (1810 r n. e. :wink: ). Strop posadowiony na ogromniastych legarach (jak zdjęłam deski przy remoncie to się okazało, że miał 70 cm wysokości!), wypełniony czym się dało (a co, znalazło się i koło od roweru i gacie od kufajki lekko używane). Na to przepiękne dechy dębowe. Wszystko pięknie, ale czułam się jak w filharmonii. W mieszkaniu nie dało się nornalnie funkcjonować, było potwornie akustyczne.

No i w tym projekcie też mam zaprojektowany strop drewniany, wypełnienie watą, na to płyty osb. Planuję na to położyć panel (straszne, nie?), może wykładzinę ale raczej nie bardzo, bo alergicy w domu.

No i co teraz? Zmieniać? Czy jest jakiś mądry sposób na dobre wygłuszenie tego stropu?

Ja wiem, że teraz wszyscy będziecie krzyczeć, że tak, przeprojektować, ale może znajdzi się ktoś, kto ma taki strop i sposób na jego wygłuszenie?

Bardzo czekam na podpowiedzi.

Z wódeczkowym pozdrowieniem,

Berta

https://forum.murator.pl/topic/43374-strop-drewniany-czy-mo%C5%BCe-zmienie%C4%87-projekt/

• 1 month później...
Wszystko jest dla ludzi. Jednak strop drewniany ma to do siebie, że aby nie była akustyczny trzeba o to zadbać. Poczytaj w muratorach - jest dość dużo na ten temat. Ile ja się naszukałem tych podkładekz gumy i filcu :-? W końcu wpadłem na pomysł - kupiłem z pianki . Chyba stosuje się ją do dylatacji. A wiesz już czy mozesz zmieni na inny strop? Czy ściany są odpowiednio wytrzymałe i rozmieszczone?
https://forum.murator.pl/topic/43374-strop-drewniany-czy-mo%C5%BCe-zmienie%C4%87-projekt/#findComment-932905