PanRopuch 07.11.2005 01:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 Potrzebuję pomocy w następującej sprawie: Kupuję otóż kocioł, instalator i jego hurtownik wystawiają mi fakturę na usługę, bez wymieniania kotła w tym dokumencie. W ten sposób zamiast 22 % płacę 7 % podatku. Niepokoi mnie jednak, jak będzie wyglądać kwestia gwarancji? W karcie gwarancyjnej napisano wyraźnie, że gwarancja jest ważna WRAZ Z DOWODEM ZAKUPU... Przecież można sobie wyobrazić sytuację, w której hurtownik w razie dużej awaryjności kotła wzruszy ramionami i wyprze się wszystkiego... Moglibyście wymienić się doświadczeniami w tej kwestii?Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 07.11.2005 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 Powinna w tej sytuacji być umowa na modernizację kotłowni i wyszczególnione jaki kocioł wraz z osprzętem zostanie zamontowany. Do wystawionej FV można dołaczyś specyfikację materiałową. Ja tak robię i jest ok. Specyfikacja urządzeń do FV 224/10/2005 1. Kocioł wiszący kondensacyjny Vaillant VU ecoTEC 196/2.2. Konsola podłączeniowa.3. Regulator pogodowy VRC 410.4. System powietrzno-spalinowy (pobór powietrza z szachtu)5. Grzejnik V 11 600x8006. Grzejnik K 22 600x9007. Grzejnik K 11 900x7008. Grzejnik K 22 900x6009. Odpowietrzniki automatyczne Afriso. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanRopuch 07.11.2005 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 Dziękuję bardzo. Instalator tłumaczy mi, że sprzedał już w ten sposób kilka kociołków i było OK. Mówi, ze przecież dostałem "wuzetkę" z wyszczególnieniem wszystkich artykułów: tyle tylko, że wuzetka to wewnetrzny dokument firmy, nie ma tam mojego nazwiska, numeru faktury itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 07.11.2005 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 To niech Ci da na piśmie, że kupiłeś ten kocioł. Poza tym oprócz gwarancji możesz korzystać z ustawy o odpowiedzialności sprzedawcy za zgodność towaru z umową - 2 lata od zakupu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 07.11.2005 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 albo protokół zdawczo-odbiorczy przekazania intalacji do użytkowania,ja tak robię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 07.11.2005 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 gwarancja wazna z dowodem zakupu czyli z fakturą a nie ze specyfikacją. A czy będzie uznane to juz tylko zalezy czy serwisant albo dział reklamacji ma dziś dobry humor czy nie. No, nie do końca. Należy przeczytać warunki gwarancji, nie każda gwarancja wymaga przedstawienia faktury!!! Gwarancja to rodzaj umowy, a jej warunki są różne, naprawdę, bardzo różne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanRopuch 07.11.2005 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 Bardzo dziękuję. Wygląda na to, że najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest domaganie się faktury na kocioł z pełnym VAT-em (22 %), a następnie - w przyszłym roku - odzyskanie tych 15 % po 6 miesiącach od Urzędu Skarbowego. Różnica (ok. 950 PLN) wprawdzie przez ponad pół roku nie będzie pracowała dla mnie, ale będę miał czystą sytuację w sprawie gwarancji. Prawidłowo rozumuję czy gdzieś popełniam błąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 08.11.2005 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 Przeczytaj to pismo i to.Podczas szkoleń pytaliśmy się odnośnie FV na kocioł wraz z osprzętem podczas gdy wystawiamy FV na całość z montażem. Odpowiedź jak napisałem wyżej do FV dołączona specyfikacja i żadnych problemów. Sprawdzone w praktyce żadnych problemów pełna gwarancja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanRopuch 08.11.2005 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 Bardzo dziękuję. Dodam tylko, że dzisiaj rano dzwoniłem do Warszawy (siedziba firmy), gdzie mnie poinformowano, że specyfikacja materiałowa dołączona do faktury VAT na roboty zadowoli ich. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 08.11.2005 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemoBDG 09.11.2005 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 To niech Ci da na piśmie, że kupiłeś ten kocioł. Poza tym oprócz gwarancji możesz korzystać z ustawy o odpowiedzialności sprzedawcy za zgodność towaru z umową - 2 lata od zakupu. Powyższe regulacje dotyczą zwykłej sprzedaży a nie prac budowlanych. Co do gwarancji, to jednak lepiej aby faktura miała wzmiankę o usłudze z jednego podstawowego względu, większość producentów kotłów zastrzega iż montaż i uruchomienie winien dokonać autoryzowany przedstawiciel, a takimi najczęściej są dystrybutorzy sprzętu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts