Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator + kominek - czy to ma sens ?

JANK

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

On 2003-01-04 15:17, KrzysiekMarusza wrote:

Myslalem o tym, ale prawdopodobnie bedzie sie gryzla "wentylacja od rekuperatora"

z naturalnym lub "wywiewnym" ciagiem kominowym kominka - stad rezygnuje.

Ale moze ktos to zrobi ???

Pozdrwawiam - Krzysiek

A ja myśle o tym dalej... W pokoju, gdzie będzie kominek, będzie też i nawiew z rekuperatora. Przy otwartym kominku powinno to co najwyżej zwiększać "cug", przy zamkniętym - nie będzie żadnego wpływu?? Planuję też połączyć te dwa ustrojstwa w w szereg (rekuperator -> kominek -> dystrybucja ciepłego). Z http://www.rekuperator.com.pl odpowiedzieli mi, że:

"Nasze rekuperatory bez problemu mozna właczyc w cały zintegrowany system kominek -wentylacja. Po prostu w naszych założeniach kominek jest normalną nagrzewnicą kanałową z tą różnicą ,że pali się w nim drewnem."

I ja tak myślę, i chyba też i zrobię...

pozdrawiam noworocznie...

Grzegorz

kominek Franco-Belge 12 KW osadzony na wymurowanym cokole z cegieł gdzie od dołu doprowadziłem rurę fi150. W kominku pod paleniskiem i pod pojemnikiem na popiół wywierciłem otwory do pobierania powietrza. Wszystko działa wyśmienicie. Rura może byc o mniejszej średnicy. regulacja spalania odbywa się z góry poprzez szyber.

Waldek

Tak. Nie ma innej możliwości zbudowania tak działajacego systemu.

Nadmuch z rekuperatora jest do pokoju dziennego i do wszystkich sypialnni. DGP z kominka jest również rozprowadzona do tych wszystkich pomieszczeń. Kratki z doprowadzony ciepłym powietrzem od kominka są umieszczone przy podłodze. Natomiast nadmuch powietrza z rekuperatora jest na sufitach. Jeżeli ktoś chcę zobaczyć proponuje wycieczkę pod Poznań.

Waldek

Pokazano mi w sklepie z kominkami zdjecie rekuperatora z tzw. piatym kanalem. Doprowadza sie nim cieple powietrze z kominka do rakuperatora i stamtad tloczone jest kanalem nawiewnym do pomieszczen. Niestety oferuja to z montazem i projektem i nie wiem kto jest producentem tego urzadzenia. Nie uzyskalem tez zadnych innych danych. Ale pomysl jest wart zastanowienia, zamiast DGP - dodatkowy kanal do rekuperatora. Jakie sa wady takiego ukladu?

Pozdrawiam Bogus

On 2003-01-15 07:00, bogus wrote:

Pokazano mi w sklepie z kominkami zdjecie rekuperatora z tzw. piatym kanalem. Doprowadza sie nim cieple powietrze z kominka do rakuperatora i stamtad tloczone jest kanalem nawiewnym do pomieszczen.

Problemem może być temperatura doprowadzanego z kominka powietrza - jeżeli zbyt wysoka, może uszkodzić rekuperator. Ja cały czas upieram się przy takim układzie:

czerpnia -> rekuperator -> kominek -> DGP do pomieszczeń

czyli rekuperator "przepycha" powietrze przez kominek

Grzegorz

Wladek,

Wydawało mi się, że podstawową zaletą kominka zamkniętego jest to, że nie spala on nagrzanego powietrza z domu, tylko to doprowadzone z zewnątrz. Natomiast rekuperator ma ograniczyć starty na wentylacje przez ogrzewanie powietrza zasysanego powietrzem wyrzucanym. Jażeli w Twoim układzie rekuperator dostarcza kominkowi powietrza do spalania to jego stosowanie raczej mija się z celem.

Ja też zastanawiam się jak zrealizować te dwa systemy, ale u mnie kominek bedzie tylko dodadkowym źródłem powietrza. Podoba mi się pomysł Grzegorza aby powietrze z rekuperatora puścić jednym kanałem do kominka, ogrzać je, i roprowadzić po pokojach. Ten system ma jeszcz tą zaletę, że w przypadku braku prądu kominek może działać niezależnie rozprowadzając powietrze grawitacyjnie.