JANK 04.01.2003 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2003 Jak w temacie. Czy ktoś robił takią przymiarkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 04.01.2003 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2003 Myslalem o tym, ale prawdopodobnie bedzie sie gryzla "wentylacja od rekuperatora"z naturalnym lub "wywiewnym" ciagiem kominowym kominka - stad rezygnuje.Ale moze ktos to zrobi ???Pozdrwawiam - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 04.01.2003 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2003 On 2003-01-04 15:17, KrzysiekMarusza wrote: Myslalem o tym, ale prawdopodobnie bedzie sie gryzla "wentylacja od rekuperatora" z naturalnym lub "wywiewnym" ciagiem kominowym kominka - stad rezygnuje. Ale moze ktos to zrobi ??? Pozdrwawiam - Krzysiek A ja myśle o tym dalej... W pokoju, gdzie będzie kominek, będzie też i nawiew z rekuperatora. Przy otwartym kominku powinno to co najwyżej zwiększać "cug", przy zamkniętym - nie będzie żadnego wpływu?? Planuję też połączyć te dwa ustrojstwa w w szereg (rekuperator -> kominek -> dystrybucja ciepłego). Z http://www.rekuperator.com.pl odpowiedzieli mi, że: "Nasze rekuperatory bez problemu mozna właczyc w cały zintegrowany system kominek -wentylacja. Po prostu w naszych założeniach kominek jest normalną nagrzewnicą kanałową z tą różnicą ,że pali się w nim drewnem." I ja tak myślę, i chyba też i zrobię... pozdrawiam noworocznie... Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 06.01.2003 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Widzę niewielkie zainteresowanie tematem ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.01.2003 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Odpalłem włąśnie tej zimy kominek i rekuperator. Nie ma żadnych problemów zpracą kominka. Kominek ma doprowadzone powietrze z zewnątrz do spalania. Waldek [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 09.01.2003 07:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2003 Waldek - czy możesz powiedzieć jak to masz połączone ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.01.2003 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2003 kominek Franco-Belge 12 KW osadzony na wymurowanym cokole z cegieł gdzie od dołu doprowadziłem rurę fi150. W kominku pod paleniskiem i pod pojemnikiem na popiół wywierciłem otwory do pobierania powietrza. Wszystko działa wyśmienicie. Rura może byc o mniejszej średnicy. regulacja spalania odbywa się z góry poprzez szyber. Waldek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 13.01.2003 07:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2003 Czy ja dobrze rozumiem : rurą fi 150 od spodu kominka pobierasz ciepło do rekuperatora ? Dlaczego od spodu a nie od góry ? Z poważaniem : JANK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SlawekZ 13.01.2003 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2003 Jeśli zrozumiałem dobrze Anonima to zrobił on doprowadzenie powietrza z zewnątrz do wkładu w opisany przez siebie sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.01.2003 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2003 SławeZ dobrze mnie zrozumiał. Doprowadzenie powietrza do spalania wkominku jest potrzebne aby dobrze działał rekperator i kominek. Waldek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 13.01.2003 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2003 A jak masz połączoną DGP z rekuperatorem? Czy pracują niezależnie??Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldek102 14.01.2003 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2003 pracują niezależnie. Do pomieszczenia w którym jest kominek jest nadmuch powietrza z rekuperatora. Powstaje takii efekt, że przy maksymalnym ustawieniu wydajności rekuperatora ciąg w kominku lekko się zwiększa.Waldek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SlawekZ 14.01.2003 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2003 Ale w ten sposób kominek zużywa bardzo dużo ogrzeanego powietrza z wnętrza domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 14.01.2003 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2003 A w pokojach masz wyjścia z DGP (od kominka) i nadmuch z rekuperatora???Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldek102 14.01.2003 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2003 Tak. Nie ma innej możliwości zbudowania tak działajacego systemu.Nadmuch z rekuperatora jest do pokoju dziennego i do wszystkich sypialnni. DGP z kominka jest również rozprowadzona do tych wszystkich pomieszczeń. Kratki z doprowadzony ciepłym powietrzem od kominka są umieszczone przy podłodze. Natomiast nadmuch powietrza z rekuperatora jest na sufitach. Jeżeli ktoś chcę zobaczyć proponuje wycieczkę pod Poznań. Waldek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogus 15.01.2003 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 Pokazano mi w sklepie z kominkami zdjecie rekuperatora z tzw. piatym kanalem. Doprowadza sie nim cieple powietrze z kominka do rakuperatora i stamtad tloczone jest kanalem nawiewnym do pomieszczen. Niestety oferuja to z montazem i projektem i nie wiem kto jest producentem tego urzadzenia. Nie uzyskalem tez zadnych innych danych. Ale pomysl jest wart zastanowienia, zamiast DGP - dodatkowy kanal do rekuperatora. Jakie sa wady takiego ukladu? Pozdrawiam Bogus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MHAL 15.01.2003 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 Witaj Waldek102, czy mozna będzie zobaczyć jak to działa u Ciebie, tak jak proponowałeś? Zaczynam budowę na wiosnę i już teraz powinnam zdecydować się na pewne rozwiązania techniczne. Mieszkam w Poznaniu. Proszę o kontakt na priv.PozdrawiamM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 15.01.2003 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 oglądam ten wątek i uważam że pożenienie tych dwuch rzeczy jest możliwe i całkiem uzasadnione zwłaszcza że używa się tych samych przewodów tych samych kratek to jest uzasadnione ekonomicznie trzeba kupić kominek z takim płaszczem lub zrobić taki wymiennik ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 15.01.2003 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 On 2003-01-15 07:00, bogus wrote: Pokazano mi w sklepie z kominkami zdjecie rekuperatora z tzw. piatym kanalem. Doprowadza sie nim cieple powietrze z kominka do rakuperatora i stamtad tloczone jest kanalem nawiewnym do pomieszczen. Problemem może być temperatura doprowadzanego z kominka powietrza - jeżeli zbyt wysoka, może uszkodzić rekuperator. Ja cały czas upieram się przy takim układzie: czerpnia -> rekuperator -> kominek -> DGP do pomieszczeń czyli rekuperator "przepycha" powietrze przez kominek Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 15.01.2003 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 Wladek,Wydawało mi się, że podstawową zaletą kominka zamkniętego jest to, że nie spala on nagrzanego powietrza z domu, tylko to doprowadzone z zewnątrz. Natomiast rekuperator ma ograniczyć starty na wentylacje przez ogrzewanie powietrza zasysanego powietrzem wyrzucanym. Jażeli w Twoim układzie rekuperator dostarcza kominkowi powietrza do spalania to jego stosowanie raczej mija się z celem. Ja też zastanawiam się jak zrealizować te dwa systemy, ale u mnie kominek bedzie tylko dodadkowym źródłem powietrza. Podoba mi się pomysł Grzegorza aby powietrze z rekuperatora puścić jednym kanałem do kominka, ogrzać je, i roprowadzić po pokojach. Ten system ma jeszcz tą zaletę, że w przypadku braku prądu kominek może działać niezależnie rozprowadzając powietrze grawitacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts