Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak jak w temacie.

Mam salon połączony z jadalnio kuchnią. Jak najefektowniej i najefektywniej połaczyć plytki (kuchnia) z panelami (jadalnia przechodza do salonu).

Najtrudniejsze jest to że jest to kształt "esowaty" wycięcie płytek czy paneli nie stanowi problemy co zrobic z tym łaczeniem ??

Może ktoś z Was tey ma taki problem

Sebastian

https://forum.murator.pl/topic/43395-jak-najprosciej-i-najestetycznie-po%C5%82%C4%85czyc-terakot%C4%99-z-panelem/

Mi się wydaje, że najprostrzym sposobem jest zastosowanie tu metalowych- mosiężnych (żółte) lub wykonanych z metalu w innym kolorze listew właśnie do wykładania po łukach, które wspaniale się komponują jak i wyglądają. Do łączenia w liniach prostych listwy metalowe o różnych barwach i szerokościach powierzchni maskującej. Albo deska o szerokości od 10 do 20 cm koniecznie z drewna egzotycznego (ale tylko linie proste)

Dobra ale jak na sztywno zamocować by nie podchodziła do góry czy są takie które umożliwaja włożenie z jedenj strony płytki a z drugiej panela (przekrój TEOWY) spotkałem się tylko z listwami o przkroju CEOWYM do której wkłada sie płytke bądź panel ale tylko z jednej strony ??

Dzięki za te czekam na dalsze wasze pomysły.

Sie mojej zoneczce zachciało esów floresów no!!!

Ale ją kocham i jakoś musze to przełknąć.

No tak "T", ale jak panowie piszą u góry mają problem z zamocowaniem. Ja kupowałem "T" z montażem pod glazurą, czyli"T" z występem dolnym na klej od płytki. Drogie to było, ale warto.
Są listwy metalowe ( złote i srebrne ) które wygladają jak T stojące na L można je wyginać w obie strony Ja u siebie mam połaczenie po łuku długości 8 mb i promieniu 6-7 m Dodadkowo przymocowałem to małymi kołkami rozporowymi które włożyłem w otwory wywiercone pod płytkami ponieważ montowałem listwy po położeniu płytek. można pewnie i włożyć w klej przy klejeniu płytek ale trzeba to jakoś docisnąc bo to sprężynuje a tak kilka kołeczków 4 i sprawa załatwiona. Muszę jeszcze kupić listwe aby wykończyc połaczenie koło kominka. Ostatnio kupowałem w sieci Komfort w Szczecinie cena przystępna

Są listwy z tworzywa, w kolorze drewna. Kilka do wyboru. Ukłąda się je w korytku w kształcie litery U. Trzeba dobrać do grubości panela. Tak to wygląda. Też miałem podobny problem :wink: Do kupienia w CASTORAMIE. Odcinki 7 i 3m.

tak to wygląda

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=907617#907617