agamon 04.01.2003 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2003 Mam pytanie:Na działce której 1/2 odkupiłem, poprzedni własciciel uzyskał pozwolenie na budowe ogrodzenia (w granicy działki,od strony drogi powiatowej).Budowe rozpoczał - wpis w ksiązce budowy jest.Mnie mój architekt podczas planu zagospodarowania działki przesunął ogrodzenie o ok. 1,5 m.w głab działki. Motywując przepisem mówiącym o odległości 8m. od drogi powiatowej.Sąsiedzi mają już zbudowane ogrodzenia w odległości mniejszej od 8m. Dzwoniłem do Zarzadu Dróg z zapytanie- odesłali mnie do Gminy. Gmina potwierdziła ze mogę w granicy działki- mam na piśmie. Pokazałem architektowi projekt i pozwolenie na ogrodzenie działki przed podziałem.Powiedział ze jeśli tak to mogę budować. A poprawkę na planie nanieść po inwenteryzacji powykonawczej.Czy projektant nie powinien poprawić projektu i powtórnie oddać go do ZUT-u? Czy dać spokój i nanieść poprawki podczas inwentaryzacji powykonawczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 06.01.2003 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Ja bym to zrobiła teraz. Szykuje się nowa ustawa, zdaje się, ze za każdą zmianę przy odbiorze trzeba będzie płacić, diabli wiedzą, co nasi ustawodawcy wymyślą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woreczek 08.01.2003 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2003 Ogrodzenie powinno być położone poza liniami rozgraniczającymi drogi (są ustalone klasy dróg D,L,Z.. i ich minimalne linie rozgraniczające; szczegółowe ustalenia powinny być w planie zagospodarowania przestrzennego), Odległość 8m dla drogi powiatowej dotyczy obiektów budowlanych, a ogrodzenie jest urządzeniem związanym z obiektem budowalnym i ta odległośc nie obowiązuje. Istotne natomiast jest to czy ogrodzenie będzie położone w liniach rozgraniczających, czy poza nimi, ponieważ obiekty i sposób zagospodarowania terenu zawierającego się w liniach rozgraniczających określa Zarządca Drogi, a może on wydać formalnie tylko zgodę na usytuowanie obiektów tymczasowych, czyli przeznaczonych do czasowego użytkowania lub rozbiórki. W przypadku przebudowy drogi lub jej urządzeń obiekty tymczasowe należy zlikwidować na własny koszt, a teoretycznie odszkodowanie jest wartością dziwiczego gruntu. W praktyce może się zdarzyć inaczej. Najlepiej po poradę się udać do Zarzadu Dróg i Organu achit-budowlanego. Jednak co kraj to obyczaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts