Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powietrze do kominka - Pomóżcie:)

Rom

Recommended Posts

Witam

Czytałem na forum, że na etapie budowy fundamentów należy zadbać o poprowadzeniu rury napowietrzającej do kominka, która powinna iść pod posadzką. I tutaj pojawia się pytanie: Czytałem w Muratorze, że rura napowietrzająca powinna wychodzić na zewnątrz budynku conajmniej 50cm nad ziemią? Może ktoś wie czym to jest podyktowane? W moim przypadku posadzka jest na poziomie 32cm nad ziemią. Czy to oznacza, że rura powinna wchodzić do budynku ponad poziomem posadzki?? Tylko jakby to wyglądało? Taka rura nad wchodząca do domu ponad poziomem posadzki.Czy też zrobić ją nniżej w posadzce?? Co o tym sądzicie?? Proszę o pomoc?

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czytałem na forum, że na etapie budowy fundamentów należy zadbać o poprowadzeniu rury napowietrzającej do kominka, która powinna iść pod posadzką. I tutaj pojawia się pytanie: Czytałem w Muratorze, że rura napowietrzająca powinna wychodzić na zewnątrz budynku conajmniej 50cm nad ziemią? Może ktoś wie czym to jest podyktowane?

Zabezpieczenie przed zawianiem sniegiem na przyklad ;)

Czy to oznacza, że rura powinna wchodzić do budynku ponad poziomem posadzki??

Nie. Po wyjsciu z domu musi zakrecic do gory i zakonczyc sie na odpowiedniej wysokosci ;)

Rura spiro jak nazwa mówi jest to rura aluminiwa

Z łatwością można ją dopasować do indywidualnych potrzeb, gdyż

- rura jest elastyczna i może dowolnie "skręcić"

- rura ma możliwość rozściagania na różne długość - jeśli rura okaże się zbyt długa bez problemu można ją przyciąć nożyczkami.

A tu masz zdjęcie

http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.globalo.pl/images/146resf1duzy.jpg&imgrefurl=http://www.globalo.pl/popup_image.php%3FpID%3D57%26image%3D0&h=600&w=800&sz=41&tbnid=7pigv2feynoJ:&tbnh=106&tbnw=142&hl=pl&start=1&prev=/images%3Fq%3Drura%2Bspiro%26svnum%3D10%26hl%3Dpl%26lr%3Dlang_pl%26sa%3DN

Pozdrawiam

To mam pytanie w temacie. Generalnie wkłady można podzielić na takie, które mają przewidziane doprowadzenie powietrza do spalania i takie, które nie mają (większość wkładów). U mnie będzie ten drugi typ. W takim przypadku porady można zredukować do zdania: wyprowadź dopływ powietrza obok wkładu. Ale ja za nic sobie tego nie mogę wyobrazić: przecież "wejście" powietrza do wkładu jest od frontu - czyli, że co: mam tą rurę wywalić w salonie przed kominkiem?? :o. Co mi da umieszczenie jej gdzieś obok albo za wkładem, szczególnie że przecież ją zabuduję tak, żeby jej nie było widać?

To mam pytanie w temacie. Generalnie wkłady można podzielić na takie, które mają przewidziane doprowadzenie powietrza do spalania i takie, które nie mają (większość wkładów). U mnie będzie ten drugi typ. W takim przypadku porady można zredukować do zdania: wyprowadź dopływ powietrza obok wkładu. Ale ja za nic sobie tego nie mogę wyobrazić: przecież "wejście" powietrza do wkładu jest od frontu - czyli, że co: mam tą rurę wywalić w salonie przed kominkiem?? :o. Co mi da umieszczenie jej gdzieś obok albo za wkładem, szczególnie że przecież ją zabuduję tak, żeby jej nie było widać?

pod kominkiem jest zwyle taka mała nisza na rozne szpargały - jezeli mash pomieszczenie pod pokojem z kominkiem to przebij się przez dekę i wprowadz rurę pod kominkiem do tej niszy - ono jush sobie samo znajdzie drogę do komory spalania :)

pozdrawiam

pod kominkiem jest zwyle taka mała nisza na rozne szpargały

Ona nie jest na rozne szpargaly tylko wlasnie po to, zeby dostawalo sie tam powietrze do spalania. Jak zawalisz ja szpargalami to bedzie kicha. No chyba ze masz rure doprowadzono bezposrednio do obudowy to mozesz sobie upychac tam drewno i co chcesz.

u mnie te szpargaly to plyn do czyszczenia szyby kominka, mala zmiotka i kluczyk do otwierania drzwiczek - takie male szpargalki ktore nie wygladaja ladnie na bokach kominka a trzymac je gdzies trzeba - ta nisza to idealne miejsce a na pewno te kilka przedmiotow nie utrudni przeplywu powietrzna do kominka - a drzewo to trzymam obok kominka - takie kawalki to akurat sa ozdoba salonu :lol:

pozdrawiam

Rura spiro jak nazwa mówi jest to rura aluminiwa

Z łatwością można ją dopasować do indywidualnych potrzeb, gdyż

- rura jest elastyczna i może dowolnie "skręcić"

- rura ma możliwość rozściagania na różne długość - jeśli rura okaże się zbyt długa bez problemu można ją przyciąć nożyczkami.

A tu masz zdjęcie

http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.globalo.pl/images/146resf1duzy.jpg&imgrefurl=http://www.globalo.pl/popup_image.php%3FpID%3D57%26image%3D0&h=600&w=800&sz=41&tbnid=7pigv2feynoJ:&tbnh=106&tbnw=142&hl=pl&start=1&prev=/images%3Fq%3Drura%2Bspiro%26svnum%3D10%26hl%3Dpl%26lr%3Dlang_pl%26sa%3DN

Pozdrawiam

Dzięki :D :D

Znowu czegoś więcej się dowiedziałem

Pozdrawiam

guzik z waszych porad.

Po co rura na zewnątrz, jak kominek pobiera powietrze z salonu.

Oj Rysiu popełniłeś falstart. Doprowadza się powietrze do kominka po to by nie zabierać ciepłego powietrza z pomieszczenia bo na to miejsce musi być dostarczone zimne powietrze z zewnątrz i efekt grzania jest wówczas mniejszy.

Co do rury to sugeruję by była ona w kształcie bardzo rozwartego „V” z końcami zadartymi do góry. W najniższym miejscu w kolanku od dołu zrobić otwory by woda która się wykropli miała gdzie uciekać.

Witam!

Dlatego tak twierdzę, bo Pan juz zdecydował, że kupuje wkład bez mozliwości szczelnego podłaczenia powietrza "zimnego". A wiec po co ma być rura?

Osobiście uwazam, że kominek bez możliwosci podłaczenia powietrza, jak i automatycznego szybra jest"do bani" i zawsze odradzam zakup takiego. Decyzję różną podejmuja klienci, ale wtedy zawsze z powodu ceny wkładu. a ja montuje kominek na tym co mi postawią.

Pozdrawiam.