Rom 07.11.2005 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 Witam Czytałem na forum, że na etapie budowy fundamentów należy zadbać o poprowadzeniu rury napowietrzającej do kominka, która powinna iść pod posadzką. I tutaj pojawia się pytanie: Czytałem w Muratorze, że rura napowietrzająca powinna wychodzić na zewnątrz budynku conajmniej 50cm nad ziemią? Może ktoś wie czym to jest podyktowane? W moim przypadku posadzka jest na poziomie 32cm nad ziemią. Czy to oznacza, że rura powinna wchodzić do budynku ponad poziomem posadzki?? Tylko jakby to wyglądało? Taka rura nad wchodząca do domu ponad poziomem posadzki.Czy też zrobić ją nniżej w posadzce?? Co o tym sądzicie?? Proszę o pomoc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 07.11.2005 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 Czytałem na forum, że na etapie budowy fundamentów należy zadbać o poprowadzeniu rury napowietrzającej do kominka, która powinna iść pod posadzką. I tutaj pojawia się pytanie: Czytałem w Muratorze, że rura napowietrzająca powinna wychodzić na zewnątrz budynku conajmniej 50cm nad ziemią? Może ktoś wie czym to jest podyktowane? Zabezpieczenie przed zawianiem sniegiem na przyklad Czy to oznacza, że rura powinna wchodzić do budynku ponad poziomem posadzki?? Nie. Po wyjsciu z domu musi zakrecic do gory i zakonczyc sie na odpowiedniej wysokosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 08.11.2005 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 A jakiej wielkości rurę trzeba zastosować do tego nawiewu?? Czy to zależy od zastosowanego wkładu kominkowego? Na tym etapie ciężko zdecydować sie na konkretny kominek.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benezis 08.11.2005 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 Daj 150 - 160 mm i będzie dobrze. Nie będzie ani za mało ani za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 08.11.2005 14:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 Dzięki. Czy to może być zwykła rura PCW czy też musi być jakas specjalna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 08.11.2005 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 Dzięki. Czy to może być zwykła rura PCW czy też musi być jakas specjalna? Moze byc zwykla rura, ale koncowy odcinek powinien byc z czegos nepalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benezis 08.11.2005 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 Jak chcesz całą niepalną to zrób ze spiro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 08.11.2005 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 Jak chcesz całą niepalną to zrób ze spiro. Na spiro trzeba uwazac bo sa dosc miekkie i moga sie zalamac podczas robienia posadzki. Wtedy nici z zaplanowanego przekroju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toolamasz 09.11.2005 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 Jak chcesz całą niepalną to zrób ze spiro. Na spiro trzeba uwazac bo sa dosc miekkie i moga sie zalamac podczas robienia posadzki. Wtedy nici z zaplanowanego przekroju. ze spiro to sam koncowy pionowy odcinek trzeba zrobic a reszta pcv - po co przeplacac?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 10.11.2005 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2005 Wiem, że dla innych to może głupie pytanie ale kto pyta nie błądzi Co to jest spiro??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vondraczek 15.11.2005 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Rura spiro jak nazwa mówi jest to rura aluminiwa Z łatwością można ją dopasować do indywidualnych potrzeb, gdyż - rura jest elastyczna i może dowolnie "skręcić"- rura ma możliwość rozściagania na różne długość - jeśli rura okaże się zbyt długa bez problemu można ją przyciąć nożyczkami. A tu masz zdjęcie http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.globalo.pl/images/146resf1duzy.jpg&imgrefurl=http://www.globalo.pl/popup_image.php%3FpID%3D57%26image%3D0&h=600&w=800&sz=41&tbnid=7pigv2feynoJ:&tbnh=106&tbnw=142&hl=pl&start=1&prev=/images%3Fq%3Drura%2Bspiro%26svnum%3D10%26hl%3Dpl%26lr%3Dlang_pl%26sa%3DN Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 15.11.2005 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 To mam pytanie w temacie. Generalnie wkłady można podzielić na takie, które mają przewidziane doprowadzenie powietrza do spalania i takie, które nie mają (większość wkładów). U mnie będzie ten drugi typ. W takim przypadku porady można zredukować do zdania: wyprowadź dopływ powietrza obok wkładu. Ale ja za nic sobie tego nie mogę wyobrazić: przecież "wejście" powietrza do wkładu jest od frontu - czyli, że co: mam tą rurę wywalić w salonie przed kominkiem?? . Co mi da umieszczenie jej gdzieś obok albo za wkładem, szczególnie że przecież ją zabuduję tak, żeby jej nie było widać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toolamasz 15.11.2005 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 To mam pytanie w temacie. Generalnie wkłady można podzielić na takie, które mają przewidziane doprowadzenie powietrza do spalania i takie, które nie mają (większość wkładów). U mnie będzie ten drugi typ. W takim przypadku porady można zredukować do zdania: wyprowadź dopływ powietrza obok wkładu. Ale ja za nic sobie tego nie mogę wyobrazić: przecież "wejście" powietrza do wkładu jest od frontu - czyli, że co: mam tą rurę wywalić w salonie przed kominkiem?? . Co mi da umieszczenie jej gdzieś obok albo za wkładem, szczególnie że przecież ją zabuduję tak, żeby jej nie było widać? pod kominkiem jest zwyle taka mała nisza na rozne szpargały - jezeli mash pomieszczenie pod pokojem z kominkiem to przebij się przez dekę i wprowadz rurę pod kominkiem do tej niszy - ono jush sobie samo znajdzie drogę do komory spalania pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 15.11.2005 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 pod kominkiem jest zwyle taka mała nisza na rozne szpargały Ona nie jest na rozne szpargaly tylko wlasnie po to, zeby dostawalo sie tam powietrze do spalania. Jak zawalisz ja szpargalami to bedzie kicha. No chyba ze masz rure doprowadzono bezposrednio do obudowy to mozesz sobie upychac tam drewno i co chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toolamasz 15.11.2005 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 u mnie te szpargaly to plyn do czyszczenia szyby kominka, mala zmiotka i kluczyk do otwierania drzwiczek - takie male szpargalki ktore nie wygladaja ladnie na bokach kominka a trzymac je gdzies trzeba - ta nisza to idealne miejsce a na pewno te kilka przedmiotow nie utrudni przeplywu powietrzna do kominka - a drzewo to trzymam obok kominka - takie kawalki to akurat sa ozdoba salonu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 16.11.2005 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 Rura spiro jak nazwa mówi jest to rura aluminiwa Z łatwością można ją dopasować do indywidualnych potrzeb, gdyż - rura jest elastyczna i może dowolnie "skręcić" - rura ma możliwość rozściagania na różne długość - jeśli rura okaże się zbyt długa bez problemu można ją przyciąć nożyczkami. A tu masz zdjęcie http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.globalo.pl/images/146resf1duzy.jpg&imgrefurl=http://www.globalo.pl/popup_image.php%3FpID%3D57%26image%3D0&h=600&w=800&sz=41&tbnid=7pigv2feynoJ:&tbnh=106&tbnw=142&hl=pl&start=1&prev=/images%3Fq%3Drura%2Bspiro%26svnum%3D10%26hl%3Dpl%26lr%3Dlang_pl%26sa%3DN Pozdrawiam Dzięki Znowu czegoś więcej się dowiedziałem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek, złota rączka 21.11.2005 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 guzik z waszych porad.Po co rura na zewnątrz, jak kominek pobiera powietrze z salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 21.11.2005 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 guzik z waszych porad. Po co rura na zewnątrz, jak kominek pobiera powietrze z salonu. Oj Rysiu popełniłeś falstart. Doprowadza się powietrze do kominka po to by nie zabierać ciepłego powietrza z pomieszczenia bo na to miejsce musi być dostarczone zimne powietrze z zewnątrz i efekt grzania jest wówczas mniejszy. Co do rury to sugeruję by była ona w kształcie bardzo rozwartego „V” z końcami zadartymi do góry. W najniższym miejscu w kolanku od dołu zrobić otwory by woda która się wykropli miała gdzie uciekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 22.11.2005 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 guzik z waszych porad. Po co rura na zewnątrz, jak kominek pobiera powietrze z salonu. Po czym wnosisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek, złota rączka 24.11.2005 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2005 Witam!Dlatego tak twierdzę, bo Pan juz zdecydował, że kupuje wkład bez mozliwości szczelnego podłaczenia powietrza "zimnego". A wiec po co ma być rura?Osobiście uwazam, że kominek bez możliwosci podłaczenia powietrza, jak i automatycznego szybra jest"do bani" i zawsze odradzam zakup takiego. Decyzję różną podejmuja klienci, ale wtedy zawsze z powodu ceny wkładu. a ja montuje kominek na tym co mi postawią.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts