JoShi 25.11.2005 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 Witam! Dlatego tak twierdzę, bo Pan juz zdecydował, że kupuje wkład bez mozliwości szczelnego podłaczenia powietrza "zimnego". A wiec po co ma być rura? Poto, zeby kominek zaciagal z niej powietrze (zrobi to nawet bez szczelnego podlaczenia) a nie z kanalow wentylacyjnych. No chyba, ze wolisz zamiast wentylacji miec w scianach zimny nawiew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterwiater 20.12.2005 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 Rura musi być. 100-110 fi wystarczy. Kominek to takie ustrojstwo w którym się powinno palić. Jak pali, to i spaliny wyrzuca na zewnątrz. A tyle, ile tego smrodku wyrzuci, tyle musi pobrać powietrza. Jeśli mu nie dacie, to zacznie sam szukać. A, że domy dzisiaj szczelne bardzo, to pozostaną otwory wentylacyjne. A jeśli złośliwiec wymyśli pobierać tym otworem najbliższym komina, to zrobi wam w domu wędzarnię, darmową zresztą. Ale czy ja się na tym znam ???? Tak tylko gdybam sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 02.01.2006 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2006 Podciągam temat, bo nadal nie mam pewności jak ma wyglądać końcowy odcinek tej rury (przy wkładzie). Tutaj piszecie, zeby zakonczyc ją pod wkladem w "otworze na szpargały". Gdzieś indziej na forum wyczytałem, zeby wypuścić ją za wkładem tak by powietrze tam się ogrzało, poleciało do góry, wyleciało kratką nad wkładem i dopiero z tamtąd poszło do spalania. To jak to powinno być? Lepszy wydaje mi się ten drugi sposób, ale czy będzie on w ogóle skuteczny? Niby czemu kominek "wybierze" powietrze z tej rury a nie z komina wentylacyjnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majgeniusz 02.01.2006 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2006 Podciągam temat, bo nadal nie mam pewności jak ma wyglądać końcowy odcinek tej rury (przy wkładzie). Tutaj piszecie, zeby zakonczyc ją pod wkladem w "otworze na szpargały". Gdzieś indziej na forum wyczytałem, zeby wypuścić ją za wkładem tak by powietrze tam się ogrzało, poleciało do góry, wyleciało kratką nad wkładem i dopiero z tamtąd poszło do spalania. To jak to powinno być? Lepszy wydaje mi się ten drugi sposób, ale czy będzie on w ogóle skuteczny? Niby czemu kominek "wybierze" powietrze z tej rury a nie z komina wentylacyjnego? Każdy robi jak uważa, ale: Drugi sposób wg. mnie jest lepszy. Wystawić ponad podłogę o 5-10 cm uchroni wylot przed wpadnięciem jakiegoś szpargału. Rura lepiej jak jest większa np fi 18 lub dwie o fi np. 13. Z możliwością zamknięcia kiedy nie palimy w kominku, np. szyber. Szyber pod kominkiem jest wygodniejszy choć zamknięcie wlotu w ścianie zewnętrznej też jest możliwe. Powietrze tą rurą i tak będzie wlatywać do pomieszczenia ( przy otwartym szybrze) - prawo grawitacji- zwłaszcza zimą. Więc po co ma pobierać z pomieszczenia ciepłe, jeśli ma pod nosem nawiewane. A kratka wentylacyjna i tak musi swoją drogą działać, bo jeśli kominek nie miałby tej rury to sasysałby z pokoju i przy szczelnych oknach i drzwiach wytwarzał podciśnienie co spowodowałoby podciąganie powietrza przez kratkę went. do środka jako ciąg wsteczny(komin dmucha). Zakłuca się cały system wymiany powietrza. Mam nadzieję że dość jasno to wyjaśniłem. A rura, nawet samo kolanko może być z nierdzewki lub nawet zwykły ocynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
furman2006 09.01.2006 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 witam, ja dopiero zaczynam grzebać się w ziemi i do wyboru kominka to jeszcze.... i troczę, ale kto wspomniał o skraplaniu sie w takiej rurze wody, jezeli jest piwnica to ok, mała dziurka rozwiazuje problem, ale co zrobic jak rura idzie w ziemi i pod posadzkš, czy w rzeczywistoci ta woda sie tasm zbiera???????????/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 10.01.2006 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Chłodne powietrze zawierające dużo wilgoci (szczególnie chłodną i słotną jesienią lub wiosną) przechodząc pod podłogą będzie się ocieplało i wilgoć wkropli się. Jeżeli nie będzie miała gdzie ujść to powstanie efekt jak w wazonie z kwiatkami po kilkudniowym nie wymienianiu wody. Zapach ten może przenikać do pomieszczeń i będziecie szukać przyczyn wszędzie a głównie w toaletach. Jeżeli zrobi się otwory pod najniższym miejscem rurociągu doprowadzającego powietrze to wykroplona woda powoli wysączy się do gruntu. Tej wilgoci znów tak wiele nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majgeniusz 10.01.2006 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Chłodne powietrze zawierające dużo wilgoci (szczególnie chłodną i słotną jesienią lub wiosną) przechodząc pod podłogą będzie się ocieplało i wilgoć wkropli się. Jeżeli nie będzie miała gdzie ujść to powstanie efekt jak w wazonie z kwiatkami po kilkudniowym nie wymienianiu wody. Zapach ten może przenikać do pomieszczeń i będziecie szukać przyczyn wszędzie a głównie w toaletach. Jeżeli zrobi się otwory pod najniższym miejscem rurociągu doprowadzającego powietrze to wykroplona woda powoli wysączy się do gruntu. Tej wilgoci znów tak wiele nie ma. Uwaga! Ciepłe powietrze zawiera więcej wody niż zimne. Sytuacja wygląda tak: ciepłe powietrze trafiając na zimne otoczenie np. rurę zaczyna się w niej skraplać. Zimne powietrze zawiera mniej wilgoci i w miarę ogrzewania może tej wilgoci przyjąć więcej. Sucha para zawiera bardzo dużo wody, a jej nie widac, spróbuj zmieścić tyle wody w mroźnym powietrzu? Więc, zimne wchodząc w rurę pod podłogą nieznacznie się ogrzeje i w ten sposób zabierze wilgoć z tej rury. Wpadając do pomieszczenia jest i tak za suche i trzeba nawilżać. To nie CO wysusza powietrze w ostrej zimie tylko do domu dostaje się za suche. Objawia się to suchością w gardle. Czy nie przeżyłeś tego? Latem zamykasz szyber i po kłopocie. Nie ma żadnych zapachów. A w tej rurze trzymasz kwiaty? Tam jest destylowana woda!, jeśli w ogóle jest:lol: Odpływ dla spokoju zrób, będziesz lepiej spał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 10.01.2006 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Rzeczywiście zagalopowałem się. Nie powinno być „będzie się ocieplało i wilgoć wkropli się” tylko samo „wilgoć wkropli się” Sorry. Dalej wszystko podtrzymuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majgeniusz 10.01.2006 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Racja! takie zjawisko wystąpi w okresach przejściowych (tak jak pisałeś) ale jak się zrobi nagle ciepło na dworze, a rura jeszcze jast zimniejsza. woda wykrapla się na zimnej powierzchni wewnątrz rury( tak jak na zimnej szybie w kuchni). Jest to zjawisko niezbyt często występujące w rurze. Dlatego trzeba zrobić ten odpływ. no i wlatuje zimne powietrze do kominka zimą. Ale GWC załatwi sprawę, bo się ogrzeja do plusowej temperatury i nie powstanie (potencjalnie) nalot, którego tak się obawiasz> :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 11.01.2006 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Fakt, ale GWC to inna para kaloszy. Też się przymierzam do tego systemu nawet zrobiłem sobie odejście by w przyszłości podłączyć GWC, ale przyznam się, że z uwagi na nawał bieżących spraw podchodzę do problemu trochę jak pies do jeża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
furman2006 11.01.2006 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 dzięki za odp. pomijajšc kwestie fizyki to przy instalacji zrobie parę dziur w rurce, ale tak na boku co to jest GWC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majgeniusz 11.01.2006 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 dzięki za odp. pomijajšc kwestie fizyki to przy instalacji zrobie parę dziur w rurce, ale tak na boku co to jest GWC? Gruntowy wymiennik ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 12.01.2006 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Czyli dziura w ziemi wypełniona kamieniami. Istota tego pomysłu polega na (zimą) pobieraniu ciepła z ziemi przez złoże i ogrzewaniu powietrza zasysanego do domu a latem ochładzaniu powietrza dostarczanego do środka. Przy okazji wstępnie oczyszcza się powietrze z różnych dodatków (kurz, pyłki i inne alergeny) oraz można zmieniać zawartość wody w powietrzu. Można też zastosować wymiennik rurowy ale zawsze dostarczycielem i odbiorcą ciepła jest MATKA ZIEMIA i to prawie za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majgeniusz 12.01.2006 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Poczytaj sobie http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=62094&highlight=gwc http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=59015&highlight=gwc http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=58134&highlight=gwc http://www.rekuperatory.pl/gwc/gwc3.shtml Lub poszukaj inne http://forum.muratordom.pl/search.php?search_id=1979589569&start=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
backdraft 21.08.2006 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 a ja gdzies słyszałem, że 1. początek czerpni nie może byc robiony na scianie północnej i południowej?2. jesli kominek nie ma zamykania czerpni to dawaliscie jakąś rurę z mozliwościa zewnetrznego zamknięcia jej przekroju tak, żeby w zimie nie wiało?3. no i co mam zrobić jesli prosty odcinek od czerpni do kominka moge zrobic na południowej scianie a np. od zachodu to muszę załamać przebieg czerpni kolankami?4. gdzie umiescic ten wylot czerpni przy wkładzie, przecież przed wkładem czyli tam gdzie sobie wkład powietrze zasysa nigdy u nikogo nie widziałem żadnych rur ani jakichs kratek w otworze pod wkładem czyli tam gdzie w katalogach wkłqdają drewno? Może za wkładem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 22.08.2006 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Wylot powietrza z czerpni, czyli wlot powietrza do domu możesz umieścić w dowolnym miejscu najlepiej pod wkładem lub jego okolicy. Ja dałem rurę, przy ścianie za wkładem, zakończoną przepustnicą. Jeżeli czerpię powietrze to powietrze świeże kierowane jest, część do dystrybutora i po ogrzaniu rozprowadzane po domu a część do okapu i po ogrzaniu od rury spalinowej wychodzi na salon. Powietrze do spalania czerpane jest z salonu jako powietrze "nazwijmy to" zużyte. Nie stosuję bezpośredniego zasilania wkładu powietrzem świeżym, mimo że jest taka możliwość. Co do miejsca usytuowania czerpni to nie wydaje mi się to zbyt istotne. Były rozważania o wpływie wiatrów wiejących z przeważających kierunków i nagrzewaniu się poszczególnych ścian domu, ale zawsze można zamaskować lub przysłonić czerpnię np. krzakami. Najważniejsze by było wygodnie i funkcjonalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
backdraft 22.08.2006 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Dzięki za odpowiedź ale mam jeszcze jedno pytanie:Gdzie kupowaliście przepustnice do czerpni (mieszkam W-wa), może wiecie kto produkuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 22.08.2006 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Ja kupowałem w Castoramie ale podejrzewam że wszystkie markety budowlane to powinny mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eweczek 10.11.2006 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Bardzo proszę o radę Mam komin do kominka na środku pokoju(jako kolumna) Nie ma niestety doprowadzenia świeżego powietrza. Brak jest piwnicy pod tą częścią, a nad sufitem są pokoje mieszkalne. Jak zamontować kominek, aby było dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzrejs36 10.11.2006 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 witam was.co do pierwszego pytania ,to doprowadzenie swiezego powietrza z zewnatrz jest bardzo istotne .kominek spalajac drewno potrzebuje tlenu, ktury zabiera z salonu.przy tak szczelnych domach,przy dluzszym paleniu kominek nie bedzie osiagal swojej mocy grzewczej,bedzie sie poprostu gorzej palilo.rure z doplywem swierzego powitrza daje sie takrze z tego powodu aby szybciej krozylo powietrze ogrzane przez kominek,aby uniknac wody ruze doprowadzajacej swierze powietrze wystarczy ja ulozyc ze spadkiem .a co do wkladuw zaciagajacych powietrze czy to z dolu czy od przodu to jest to samo.bo kazde spalanie drewna potrzebuje tlenu wiec trzeba mu go dac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts