kaco 07.11.2005 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 Witam mam pytanie czu jest ktoś na forum kto sam wysiał thuje, jeśli tak prosze o wskazówki kiedy to robić w jaki sposób i inne cenne porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 07.11.2005 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 Polecam do przeczytania: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=195oraz http://www.ogrody.cvd.pl/pliki/nasiona.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 09.11.2005 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 Chyba na zasadzie eksperymentu, bo nie przypuszczam, że ze względu na koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mifim 09.11.2005 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 Nie ma problemu z wysianiem. Teściowa wysiała dwa lata temu, teraz dostałem 100 szt. Chociaż patrząc na ceny sadzonek jest to działanie raczej hobbystyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gesiu 10.11.2005 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2005 Dlaczego hobbystyczne? Ja dwa lata temu wysialem tak sobie, do pudelek po jogurtach okolo 200 sztuk. Teraz w sklepie zaplacilbym za nie okolo 1000 - 2000 PLN. Szkoda ze okolo 100 mi ukradli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 10.11.2005 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2005 Oczywiście ża ma to sens tylko że trwa troche dłużej niż roznmnażanie z sadzonek no i rośliny nie tworzą wyrównanej partii materiału ( ale to tez zależy od tego z jakiej rośliny pochodzą nasiona) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malwinka1410 13.11.2005 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 Rośliny napewno nie utworzą wyrównanej parti materiału. A najmniej przyjemny jest fakt iż siewki potrafią się zasadniczo zróżnicować po ładnych kilku latach i w powiedzmy dziesięcioletnim szpalerze mamy różnego rodzaju odmieńców, w tym "łysiejących" od dołu.Przy tym samym nakładzie sił i przy większym o kilka zł nakładzie środków(wartość ukorzeniacza) można uzyskać jednakowe roślinki i identyczne jak matecznik z którego pobierzemy materiał do rozmnożenia.Ale dalej za niemal wszystkimi powtórzę że to raczej hobby niż oszczędność. Dobrze ukorzenionego brabanta o wys około25 cm (odpowiednik 3 letniej siewki) można kupić za 1 PLN. Lepiej w 3 lata zarobić sobie 1000 zł zajęciem na którym się człowiek trochę zna niż tracić czas na naukę WYSIEWU I PIELEGNACJI ŻYWOTNIKA, a później spokojnie pomarudzić szkółkarzowi i kupić te 1000 tujek.A Gesiowi się coś pomyliło chyba. Roczna siewka ma około 4-6 cm (może zdarzyć się 8 cm olbrzym), dwuletnia siewka ma około 15 cm, i dopiero takiej wielkości tujki spotyka sie w handlu, ale raczej nie po 5 zł a już tym bardziej nie po 10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gesiu 14.11.2005 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 OK, na pewno nie znam sie na tujach jak wy, nie wiem nawet jaka odmiane ja wysialem, po prostu rosly sobie i zebralem z niej nasiona i wysialem. Po dwóch latach maja od 50 do 70 cm a takie (przynajmniej z wygladu takie jak moje) w sklepie kosztuja w granicach własnie 5-15 PLN. To tak na marginesie, jako laik - jak rozmnaża sie z sadzonek? urywa się gałązkę i ukorzenia? Dzieki z góry za odpowiedz i przepraszam za moja niewiedze w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malwinka1410 14.11.2005 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 NIE MA FIZYCZNEJ MOZLIWOŚCI BY DWULETNIA SIEWKA JAKIEGOKOLWIEK ŻYWOTNIKA MIAŁA WIĘCEJ NIŻ 20 CM !!!!!przeważnie ma 10-15 cm!!!Gesiu! sadziłeś jakiegoś chwasta!skoro sam twierdzisz że się nie znasz to może pokaż to co siałeś jakiemuś fachowcowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gesiu 14.11.2005 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 no nie, chwasta odrozniam. Nie mam interesu zeby komus cos udowadniac, podalem to informacyjnie , jesli nie wierzysz twoja sprawa, jesli ci zalezy zapraszam do mnie na budowe, to tyle. A co do rozsadzania z matecznika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laik01 16.11.2005 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 Witam Ja oderwałem gałązki z tzw. dupką, ukorzeniłem i po 1,5 roku uzyskały przyrost 20%. W momęcie sadzenia miały jakieś 5-7 cm.Widziałem takie sadzonki wcześniej u znajomych, napewno rosną wolno i trzeba przycinać 2 razy w roku (wiosna, jesień) aby miały ładny wygląd. Z doświadczenia mogę doradzić aby nie trzymać na słońcu, przynajmniej pierwszy rok. Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gesiu 22.03.2006 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 Czy coś jeszcze z tego drzewka wyrośnie? Zaatakowały je chyba zające...http://dom-gesia.republika.pl/Zdjcie067.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts