Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy ktoś wysiał może thuje

kaco

Recommended Posts

Rośliny napewno nie utworzą wyrównanej parti materiału. A najmniej przyjemny jest fakt iż siewki potrafią się zasadniczo zróżnicować po ładnych kilku latach i w powiedzmy dziesięcioletnim szpalerze mamy różnego rodzaju odmieńców, w tym "łysiejących" od dołu.

Przy tym samym nakładzie sił i przy większym o kilka zł nakładzie środków(wartość ukorzeniacza) można uzyskać jednakowe roślinki i identyczne jak matecznik z którego pobierzemy materiał do rozmnożenia.

Ale dalej za niemal wszystkimi powtórzę że to raczej hobby niż oszczędność. Dobrze ukorzenionego brabanta o wys około25 cm (odpowiednik 3 letniej siewki) można kupić za 1 PLN. Lepiej w 3 lata zarobić sobie 1000 zł zajęciem na którym się człowiek trochę zna niż tracić czas na naukę WYSIEWU I PIELEGNACJI ŻYWOTNIKA, a później spokojnie pomarudzić szkółkarzowi i kupić te 1000 tujek.

A Gesiowi się coś pomyliło chyba. Roczna siewka ma około 4-6 cm (może zdarzyć się 8 cm olbrzym), dwuletnia siewka ma około 15 cm, i dopiero takiej wielkości tujki spotyka sie w handlu, ale raczej nie po 5 zł a już tym bardziej nie po 10.

OK, na pewno nie znam sie na tujach jak wy, nie wiem nawet jaka odmiane ja wysialem, po prostu rosly sobie i zebralem z niej nasiona i wysialem. Po dwóch latach maja od 50 do 70 cm a takie (przynajmniej z wygladu takie jak moje) w sklepie kosztuja w granicach własnie 5-15 PLN. To tak na marginesie, jako laik - jak rozmnaża sie z sadzonek? urywa się gałązkę i ukorzenia? Dzieki z góry za odpowiedz i przepraszam za moja niewiedze w temacie :)

Witam

Ja oderwałem gałązki z tzw. dupką, ukorzeniłem i po 1,5 roku uzyskały przyrost 20%. W momęcie sadzenia miały jakieś 5-7 cm.

Widziałem takie sadzonki wcześniej u znajomych, napewno rosną wolno i trzeba przycinać 2 razy w roku (wiosna, jesień) aby miały ładny wygląd.

Z doświadczenia mogę doradzić aby nie trzymać na słońcu, przynajmniej pierwszy rok.

Andrzej

• 4 months później...