Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piec na eko-groszek - wymiary kotlowni

Recommended Posts

Kotlownia na paliwa stale zg z PN:

-wysokość pomieszczenia 2,2 m

- kratka ściekowa w podlodze

-minimalne odległości od ścian: 0,7 od tyłu; 1,0 m z boków; 2,0 m od przodu kotła do przeciwległej sciany,

-wykonanie wystajacego 5 cm ponad poziom podłogi fundamentu na którym stanie kocioł

Jasmine

Tak przy okazji odpowiem, że powinien być fi 230.

Jednak ze względu na specyficzny proces spalania węgla w "garnku" z nadmuchem, to powinno chyba wystarczyć. No oczywiście jakaś przyzwoita wysokość tego komina. Przynajmniej te 7 metrów.

Przy ekogroszku i przymałym kominie trzeba trochę czasu poświęcić na regulację kotła. Nie ma prawa być dymu widocznego na kominie. Jakiś tam malutki dymeczek jest dopuszczalny :lol: .

To było do Ali 1

Magda2005 napisał:
Witam,

szukalam na ten temat na forum, ale w sumie nie wiem, czy moja planowana kotlownia o wymiarach 3,2 m x 2 m (wysokosc 2,5 m) spelnia wymogi jesli chodzi o instalacje kotla na eko-groszek. Jakie macie wymiary kotlowni przy takim sposobie ogrzewania?

z gory dzieki za odpowiedzi

Witam,

Mam podobne jak ty wymiary kotłowni i w stawiam piec na ekogroszek. (w pozwoleniu na budowę mam ogrzewanie olejowe :-).

Oczywiście przepisowe odległości nie będą zachowane, ale trudno. Zrobi się dobrą wentylację i ma chodzić.

Pozdrawiam

jasssmine napisał:
Kotlownia na paliwa stale zg z PN:

-wysokość pomieszczenia 2,2 m

- kratka ściekowa w podlodze

-minimalne odległości od ścian: 0,7 od tyłu; 1,0 m z boków; 2,0 m od przodu kotła do przeciwległej sciany,

-wykonanie wystajacego 5 cm ponad poziom podłogi fundamentu na którym stanie kocioł

Jasmine

Znalazlam na stronie firmy Kielar-Eco (kotly na eko-groszek) w instrukcji obslugi takiego kotla zalecane wymiary kotlowni:

1.1. Pomieszczenie i usytuowanie kotła.

Pomieszczenie, w którym będzie zamontowany kocioł musi posiadać twarde (betonowe, ceramiczne) i niepalne podłoże. Do pomieszczenia musi docierać taka ilość świeżego powietrza, która pozwoli na właściwe funkcjonowanie kotła.

Zalecamy, aby zachować podane poniżej wymiary związane z usytuowaniem kotła w kotłowni:

1. Przed kotłem min 1000 mm;

2. Pomiędzy tylnym członem kotła a ścianą ok. 450 mm;

3. Min 600 mm od strony przekładni podajnika ślimakowego;

4. Odległość pomiędzy bokiem kotła a ścianą kotłowni ok. 250 mm.

Jak sie to ma do PN??? czy producent kotla moze sam ustalac normy dla jego usytuowania i czy sa one wazne??

Krupiarz napisał:
  Magda2005 napisał:
Witam,

szukalam na ten temat na forum, ale w sumie nie wiem, czy moja planowana kotlownia o wymiarach 3,2 m x 2 m (wysokosc 2,5 m) spelnia wymogi jesli chodzi o instalacje kotla na eko-groszek. Jakie macie wymiary kotlowni przy takim sposobie ogrzewania?

z gory dzieki za odpowiedzi

Witam,

Mam podobne jak ty wymiary kotłowni i w stawiam piec na ekogroszek. (w pozwoleniu na budowę mam ogrzewanie olejowe :-).

Oczywiście przepisowe odległości nie będą zachowane, ale trudno. Zrobi się dobrą wentylację i ma chodzić.

Pozdrawiam

A nie boisz sie ze mozesz miec klopoty z odbiorem budynku (inne ogrzewanie niz w pozwoleniu na budowe)?

Mam nadzieję, że nie.

Zresztą takie rozwiązanie podsunął mi architekt adoptujący projekt, który pracuje w starostwie i wydaje pozwolenia nabudowę i odbiera budynki.

Papierowo to oczywiście nie będzie grało, ale w praktyce nie powinno być problemu.

ps. szerokość kotłowni mam 1,59 m, a "głębokość miejsca gdzie ma stanąć kocioł - 1,20 m, wygląda na to, że będę musiał znaleźć mały kocioł