Magda2005 07.11.2005 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 Witam,szukalam na ten temat na forum, ale w sumie nie wiem, czy moja planowana kotlownia o wymiarach 3,2 m x 2 m (wysokosc 2,5 m) spelnia wymogi jesli chodzi o instalacje kotla na eko-groszek. Jakie macie wymiary kotlowni przy takim sposobie ogrzewania? z gory dzieki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda2005 08.11.2005 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 nikt nie odpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasssmine 13.11.2005 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 Kotlownia na paliwa stale zg z PN:-wysokość pomieszczenia 2,2 m- kratka ściekowa w podlodze-minimalne odległości od ścian: 0,7 od tyłu; 1,0 m z boków; 2,0 m od przodu kotła do przeciwległej sciany,-wykonanie wystajacego 5 cm ponad poziom podłogi fundamentu na którym stanie kocioł Jasmine Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 13.11.2005 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 Wiesz, nikt nie będzie Ci w prywatnym domu mierzył kotłowni. Zrób dobrą wentylację nawiewno wywiewną i będzie to chodzić.Nie wstaw tylko wentylatora mechanicznego wyciągowego!Wg norm to przymało, ale czy masz inne wyjście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ala1 13.11.2005 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 tak przy okazi spytam czy przekrój komina 160 dla ekogroszku to wystarczająca średnica? Dodam że dom ma powierzchnie 140 m2, a więc kocioł chyba najmniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasssmine 13.11.2005 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 My tez mamy 160:)Jasmine Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasssmine 13.11.2005 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 no my np. zeby miec ten komfort i nie przeciskac sie miedzy ekogroszkiem a kotłem postanowilismy wybudować obok domu- bud. gospodarczy i wyrzucic kotłownie na zewnatrz:).Znajomi tak maja od 2 lat i sobie chwalą. Jasmine Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 13.11.2005 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 Tak przy okazji odpowiem, że powinien być fi 230. Jednak ze względu na specyficzny proces spalania węgla w "garnku" z nadmuchem, to powinno chyba wystarczyć. No oczywiście jakaś przyzwoita wysokość tego komina. Przynajmniej te 7 metrów. Przy ekogroszku i przymałym kominie trzeba trochę czasu poświęcić na regulację kotła. Nie ma prawa być dymu widocznego na kominie. Jakiś tam malutki dymeczek jest dopuszczalny . To było do Ali 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 14.11.2005 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 Magda2005 napisał: Witam, szukalam na ten temat na forum, ale w sumie nie wiem, czy moja planowana kotlownia o wymiarach 3,2 m x 2 m (wysokosc 2,5 m) spelnia wymogi jesli chodzi o instalacje kotla na eko-groszek. Jakie macie wymiary kotlowni przy takim sposobie ogrzewania? z gory dzieki za odpowiedzi Witam, Mam podobne jak ty wymiary kotłowni i w stawiam piec na ekogroszek. (w pozwoleniu na budowę mam ogrzewanie olejowe . Oczywiście przepisowe odległości nie będą zachowane, ale trudno. Zrobi się dobrą wentylację i ma chodzić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda2005 14.11.2005 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 jasssmine napisał: Kotlownia na paliwa stale zg z PN: -wysokość pomieszczenia 2,2 m - kratka ściekowa w podlodze -minimalne odległości od ścian: 0,7 od tyłu; 1,0 m z boków; 2,0 m od przodu kotła do przeciwległej sciany, -wykonanie wystajacego 5 cm ponad poziom podłogi fundamentu na którym stanie kocioł Jasmine Znalazlam na stronie firmy Kielar-Eco (kotly na eko-groszek) w instrukcji obslugi takiego kotla zalecane wymiary kotlowni: 1.1. Pomieszczenie i usytuowanie kotła. Pomieszczenie, w którym będzie zamontowany kocioł musi posiadać twarde (betonowe, ceramiczne) i niepalne podłoże. Do pomieszczenia musi docierać taka ilość świeżego powietrza, która pozwoli na właściwe funkcjonowanie kotła. Zalecamy, aby zachować podane poniżej wymiary związane z usytuowaniem kotła w kotłowni: 1. Przed kotłem min 1000 mm; 2. Pomiędzy tylnym członem kotła a ścianą ok. 450 mm; 3. Min 600 mm od strony przekładni podajnika ślimakowego; 4. Odległość pomiędzy bokiem kotła a ścianą kotłowni ok. 250 mm. Jak sie to ma do PN??? czy producent kotla moze sam ustalac normy dla jego usytuowania i czy sa one wazne?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda2005 14.11.2005 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 Krupiarz napisał: Magda2005 napisał: Witam, szukalam na ten temat na forum, ale w sumie nie wiem, czy moja planowana kotlownia o wymiarach 3,2 m x 2 m (wysokosc 2,5 m) spelnia wymogi jesli chodzi o instalacje kotla na eko-groszek. Jakie macie wymiary kotlowni przy takim sposobie ogrzewania? z gory dzieki za odpowiedzi Witam, Mam podobne jak ty wymiary kotłowni i w stawiam piec na ekogroszek. (w pozwoleniu na budowę mam ogrzewanie olejowe . Oczywiście przepisowe odległości nie będą zachowane, ale trudno. Zrobi się dobrą wentylację i ma chodzić. Pozdrawiam A nie boisz sie ze mozesz miec klopoty z odbiorem budynku (inne ogrzewanie niz w pozwoleniu na budowe)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 14.11.2005 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 Mam nadzieję, że nie. Zresztą takie rozwiązanie podsunął mi architekt adoptujący projekt, który pracuje w starostwie i wydaje pozwolenia nabudowę i odbiera budynki. Papierowo to oczywiście nie będzie grało, ale w praktyce nie powinno być problemu. ps. szerokość kotłowni mam 1,59 m, a "głębokość miejsca gdzie ma stanąć kocioł - 1,20 m, wygląda na to, że będę musiał znaleźć mały kocioł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts