Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie -chcę wybudować na swojej działce dom z piwnicą nie wiem tylko czy grunt nadaje się pod piwnice-sąsiedzi dookoła mojej działki budują domy bezpiwnic bo im piwnica nie jest potrzebna a ja bym jednak chciała piwnicę-w związku z tym co mam zrobićkupić projekt z piwnicą a potem wołać geodetę by wyznaczył dom i zbadał grunt czy moze być ta piwnica??czy zrobić na odwrót??

Boję się że zapłacę np wiecej za projekt z piwnicą a potem okaże się np że to pieniądze wydane w błoto??

Jak to jest i ile kosztuje orientacyjnie wizyta geodety??

https://forum.murator.pl/topic/43426-jaka-kolejno%C5%9B%C4%87-geodeta-czy-projekt-z-piwnic%C4%85/

Mam pytanie -chcę wybudować na swojej działce dom z piwnicą nie wiem tylko czy grunt nadaje się pod piwnice-sąsiedzi dookoła mojej działki budują domy bezpiwnic bo im piwnica nie jest potrzebna a ja bym jednak chciała piwnicę-w związku z tym co mam zrobićkupić projekt z piwnicą a potem wołać geodetę by wyznaczył dom i zbadał grunt czy moze być ta piwnica??czy zrobić na odwrót??

Boję się że zapłacę np wiecej za projekt z piwnicą a potem okaże się np że to pieniądze wydane w błoto??

Jak to jest i ile kosztuje orientacyjnie wizyta geodety??

geodeta nie bada gruntu !! , tylko wyznacza położenie budynku, działki, itp. grunt bada geolog , projekt musi być z piwnicą ( ewentualnie na etapie adaptacji - obowiązkowej , mozna dorobić piwnicę. Skoro sąsiedzi nie mają to może woda gruntowa jest za wysoko ? czasami też plan zagospodarowania przestrzennego lub warunki zabudowy zabraniają budowy domu podpiwniczonego , trzeba to sprawdzić w gminie.

Piwnica podnosi koszty domu , dodatkowy strop , lepsza izolacja , głębsze wykopy , solidniejsze ściany fundamentowe trzeba to wszystko przemyśleć.

geodeta nie bada gruntu !! , tylko wyznacza położenie budynku, działki, itp. grunt bada geolog

Nie geolog, tylko geotechnik.

:D to miałem na myśli , przed zakupem projektu warto pogadać z sąsiadami co mieli jak kopali pod ławy , jaki grunt, jak głęboko woda , warto zapytać kogoś kto będzie adaptował projekt , bo zwykle oni wiedzą co i jak jest na danym terenie bez wzywania geotechnika, i przed zakupem projektu sprawdzić koniecznie warunki zabudowy.

przed zakupem projektu warto pogadać z sąsiadami co mieli jak kopali pod ławy , jaki grunt, jak głęboko woda , warto zapytać kogoś kto będzie adaptował projekt , bo zwykle oni wiedzą co i jak jest na danym terenie bez wzywania geotechnika, i przed zakupem projektu sprawdzić koniecznie warunki zabudowy.

Dokładnie. Przed zakupem działki zrobiłbym:

- warunki zabudowy (urząd wydaje każdemu, nie trzeba być właścicielem)

- pogadać z sąsiadami

- rozejrzeć się po okolicy, czy nie ma jakiegoś "upierdliwego" sąsiedztwa

- wykopać dołek i zobaczyć jaki jest grunt

- potem ewentualnie wezwać geotechnika