Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zapach cynamonu i mandarynek...

Inezka

Recommended Posts

Niedlugo sie przeprowadzam i marzy mi sie przytulny dom pachnacy cynamonem, mandarynkami, gozdzikami, grejpfrutami... oczywiscie zapach naturalny nie z aerozolu. Oczywiscie bedzie cynamon w laskach, pomarancze ponakluwane gozdzikami ......... itp.

Czy sa jakies inne trwale sposoby utrzymania takiego zapachu?????

Czekam na inspiracje... :)

Inezko

u mnie tak pachnie cały rok, tylko zmieniam olejki od czasu do czasu

Olejki kupuję tylko w aptekach - sprawdzonych firm, np. Aromy.

W szafach i komodach mam lniane woreczki wypełnione trocinami i spryskuję je co jakiś czas olejkami.

trzymam tam też saszetki cukru waniliowego z naturalną wanilią - zapach ubrań jest piękny, a ulatnia się o wiele wolniej w zamkniętych szafkach.

W łazience polewam kopeleczkami olejków płatki kosmetyczne - ze dwa trzy gdzieś tam w kącikach zawsze leżą, do tego olejki są w kominkach podgrzewanych herbacianymi świeczkami - już isę przyzwyczaiłam tak bardzo do nich, że co wieczór zapalam :D

Teraz mam cynamonowy, pomarańczowy i grapefruitowy, a w sypialni lawendowy.

Za to w łazience kokosowo - waniliowy.

Pachnie u mnie całe mieszkanie.

I jak myję podłogę, to zawsze kropelkę dam na mop - też się potem dosyć długo trzyma.

Najlepiej jednak w tych saszetkach z trocinami czy pot pourri.

Piękne zapachowe, świąteczne kadzidełka ma Ives roches - o zapachu kandyzowanej mandarynki.

Są też takie aromatyzowane świeczki - miód :D

a ja polecam kadzidelka (no chyba, ze ktos nie lubi :() i oczywiscie swiece zapachowe, jestem uzalezniona od wanili, wiec wszedzie gdzie sie da mam swiece waniliowe, one nawet nie zapalone daja zapaszek, a oprocz tego sa jeszcze stozki zapachowe do palenia (cos na zasadzie malego kadzidelka w ksztalce stozka)

Gość Alina Lozowska

No nie, takie nieprofesjonalne tłumaczenie mnie nie przekonuje.

Mnisi tybetańscy kadza sobie kadzidełkami i żyją długo i szczęśliwie. Tylko nie pisz ,że pomaga im w tym medytacja :lol:

Używam modnych ostatnio olejków i urządzam w domu aroma terapię , a ty tu takie rzeczy wypisujesz

Alina

:p

bardzo bym prosila o wyjasnienie stwierdzenia, ze wszelkie sztuczne aromaty sa bardzo szkodliwe??? bo za cholerke nie wiem co Opal mial(a) na mysli, a jeszcze jak przeczytalam, ze na watrobke szkodza, to oczy mi sie wielkie zrobily i juz w ogole nic nie wiem :(

jakie sa sztuczne olejki, a jakie prawdziwe, poprosze o nazwy itd bo kurka chyba zyje w nieswiadomosci, a czy swiece zapachowe tez szkodza??

w moim domku pachnie kawą i pomarańczami - oczywiście z olejków podgrzewanych w ładnych kominkach.Wystarczy kilka kropel a zapach w domu jest niesamowity :D Oczywiście istnieją jeszcze inne wersje zapachowe (sosna,cynamon ,wanilia) .....polecam ,aha -czasem wychodząc z domu zapalam kadzidełko ,a po powrocie z pracy jest delikatny zapach unoszący sie w powietrzu.W łazience najczęściej używam olejek "morski" ..... :D