pazur 07.11.2005 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 Czy mogę zmusić gminę, do dokonania podziału działki z urzędu oraz wykupienia części przeznaczonej pod drogę gminną? Po złożeniu wniosku o podział otrzymałan pozytywną odpowiedż z gminy, ale mam uwzględnić dwie drogi gminne, które są na razie tylko w planie zagospodarowania. Cała działka ma 4900m, a pod drogi jest przeznaczone 2000m. Czy jeśli jednak sama dokonam podziału to mogę liczyć, że z mocy prawa w momecie wydania ostatecznej decyzji o podziale, tereny pod drogi przejdą na własność gminy a ja będę miała podstawe do odszkodowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siemian 09.11.2005 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 Raczej nie możesz zmusić gminy do wykonania podziału ale gdy podział odbędzie się na Twój wniosek gmina wyda decyzję zatwierdzającą projekt podziału z mocy której doga przejdzie na własność gminy a Tobie przysługuje odszkodowanie z tego tytułu. Należy tylko pilnować by w podstawie prawnej powołano art. 98 ust. 1 usatwy o gospodarce nieruchomościami (jeśli nie będzie powołany odwołaj się) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts