Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto jest właścicielem ściany mojego domu?

jolatola

Recommended Posts

Witam

Sprawa, z grubsza rzecz biorąc, wygląda tak:

zgodnie z prawem cywilnym budynki trwale usytuowane na gruncie dzielą los prawny tego gruntu. Innymi słowy, ten kto jest właścicielem działki jest też właścicielem zbudowanej na niej nieruchomości budynkowej a w Twoim przypadku - ściany (czyli części budynku). Jeśli Twoja śiana "wchodzi" na działke sąsiada to jużnie stanowi Twojej własności. Obrazowo ujmując problem, wszystko co znajdujesię w pionowym słupie powietrza nad Twoja działką jest Twoje a to co poza juz nie. W celu precyzyjnego okreslenia granicy działki można wynająć geodetę albo skontaktować się z tym geodeta, który dokonywał pomiaru powykonawczego (zakładając, że jest to w miare nowy budynek i został pomierzony).

Korzyści z tytułu wynajmu pod reklamę może oczywiście uzyskać jedynie właściciel ściany.

Zgodnie z prawem podatkowym uzyskanie przychodu skutkuje koniecznością odprowadzenia podatku dochodowego :-?

pozdrawiam

Dzięki. Rozumiem zatem, że sąsiad nie może decydować kto i jaką reklamę wiesza na ścianie mojego domu, ani też żądać zapłaty ( hm, chyba, że zastawi ścianę "swoją " reklamą). Czy wiesz może na jaki paragraf prawa mogę się ew. powołać? jolatola