jolatola 07.11.2005 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 Ściana mojego domu graniczy z parkingiem. Kto może czerpać korzyści z jej wynajmu pod reklamę - ja, czy właściciel parkingu? Czy za tę działalność należy odprowadzać podatek? jolatola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 08.11.2005 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 Witam Sprawa, z grubsza rzecz biorąc, wygląda tak: zgodnie z prawem cywilnym budynki trwale usytuowane na gruncie dzielą los prawny tego gruntu. Innymi słowy, ten kto jest właścicielem działki jest też właścicielem zbudowanej na niej nieruchomości budynkowej a w Twoim przypadku - ściany (czyli części budynku). Jeśli Twoja śiana "wchodzi" na działke sąsiada to jużnie stanowi Twojej własności. Obrazowo ujmując problem, wszystko co znajdujesię w pionowym słupie powietrza nad Twoja działką jest Twoje a to co poza juz nie. W celu precyzyjnego okreslenia granicy działki można wynająć geodetę albo skontaktować się z tym geodeta, który dokonywał pomiaru powykonawczego (zakładając, że jest to w miare nowy budynek i został pomierzony). Korzyści z tytułu wynajmu pod reklamę może oczywiście uzyskać jedynie właściciel ściany. Zgodnie z prawem podatkowym uzyskanie przychodu skutkuje koniecznością odprowadzenia podatku dochodowego pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolatola 08.11.2005 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 Dzięki. Rozumiem zatem, że sąsiad nie może decydować kto i jaką reklamę wiesza na ścianie mojego domu, ani też żądać zapłaty ( hm, chyba, że zastawi ścianę "swoją " reklamą). Czy wiesz może na jaki paragraf prawa mogę się ew. powołać? jolatola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 09.11.2005 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 Art. 48 oraz art. 140 i następne (szczególnie 143) Kodeksu cywilnego. Oczywiście przy założeniu że ściana budynku jest w całości na Twoim gruncie, a nie w granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts