toolamasz 07.11.2005 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 Mam w projekcie domu (wierzba II z horyzontu) dwa słupy podtrzymujące płatwie (chyba :] ) - w zasadzie jest ich więcej (8 ale dwa są w środku pokolów - pozostałe w ścianach).Słyszałem że można z nich zrezygnować zastępując je belkami stalowymi. Czy ktoś zna się na tym - jak to wykonać i jakie muszą być spełnione warunki? Bardzo proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toolamasz 09.11.2005 00:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 czy nikt tutaj nie zagląda? wpiszcie chociaz tytuł jakiejs książki z której można się takie cuda dowiedzieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 09.11.2005 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 Witam !!! Ja mam takie cudo w swoim domku . Na początku byłem z tego niezadowolony bo to sporo kosztuje .jednak jak zostało zamontowane i okazało się że w pokojach nie ma słupów drewnianych spodobało mi się . Są to dwie ramy stalowe z kształtownika HEB 160 . Każda z nich waży 530 kg .Zostały zespawane z w specjalistycznym zakładzie ślusarskim i dostarczone na miejsce .Potem przy pomocy dźwigu postawiono je na stropie na specjalnych stalowych podstawach z blach 16 mm których "nogi" zostały zatopione w stropie w momencie zalewania go. Ramy zostały ustawione i wypoziomowane a potem przyspawane do podstaw - i tyle . To na nich opiera się dach . pozdrawiam D.RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toolamasz 09.11.2005 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 Dzięki za odpowiedz - odezwe sie do Ciebie mailowo po szczegoly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 09.11.2005 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 Witam !!! A wygląda to tak http://republika.pl/darekrz/fotki/heb.jpg http://republika.pl/darekrz/fotki/heb2.jpg pozdro D.RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toolamasz 09.11.2005 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 wooooow nie tak to sobie wyobrazalem - a co z wiezba?? musiala chyba byc przeliczana i przekonstruowana?? Bardzo prosze o jakis bliższe szczegoly (jeszcze blizsze znaczy np kaska za przeprojektowanie dachu i wykonanie tych ram) jesli to nie problem (moze byc na maila [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toolamasz 09.11.2005 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 a do tego wszystkiego nie moge za ni cholere przypasowac gdzie te ramy sa postawione - czy to na pewno jest wierzba II ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 09.11.2005 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 Witam !!! Ramy pokazuję na podstawie mojego projektu a to nie jest wierzba II !!! .Chciałes zobaczyc jak coś takiego wygląda więc prosze bardzo . jesli chodzi o więźbę to nic nie było zmieniane bo te ramy sa zgodne z projektem . pozdrawiam D.RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toolamasz 09.11.2005 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 Teraz wszystko jasne - pomylilem cie z innym Darkiem Rz. (ma taki sam nick) i myslalem ze to wierzba hahaha ale numer - ok to spoko ale teraz niedyskretne pytanie - ile to kosztuje (takie ramy) ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 09.11.2005 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 Ja mam 2 ramki stalowe.Już były w standardowym projekcie.Na środku pokojów nie ma słupów.Ale zastanów się czy chcesz to robić, bo:-zmiana projektu-koszt materiału i wykonania takich ramek (u mnie 6 tys. zł)-problem znalezienia dobrych ekip spawalniczych do takich prac-kłopotliwy montaż (dźwig, duży samochód transportujący)ale ... wszystko się da zrobić. Wygląda to tak: http://www.cymerman.photosite.com/~photos/tn/413_348.ts1124385124000.jpg http://www.cymerman.photosite.com/~photos/tn/417_348.ts1124385384000.jpg Zresztą popatrz w moim dzienniku jak przebiegał montaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toolamasz 09.11.2005 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 wow to niezla cena i jeszcze przeprojektowanie dachu... to sporo - dzieki za rade i informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 09.11.2005 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 wow to niezla cena i jeszcze przeprojektowanie dachu... to sporo - dzieki za rade i informacje Nie wiadomo co wymyśliłby Ci architekt. Może jakieś delikatniejsze konstrukcje - bo u mnie były przeraźliwie ciężkie - ważyły ponad tonę - podobno przewymiarowane znacznie - bo to projekt typowy. Wtedy nie musiałbyś brać dzwigu - itp, itd. Ale i tak zwiększyłoby to na pewno koszty. Najlepiej porozmawiaj z architektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toolamasz 09.11.2005 16:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 tak zrobie - ale wiezbe jush mam przewymiarowana w projekcie typowym (wszedzie slysze ze tak z 15%) i nalezalo by ja i tak przeliczyc zeby na drewnie zaoszczedzic - zobaczymy - jedyne wyjscie to architekt albo konstruktor pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasztanka 13.01.2006 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 tez mam dwie ramy stalowe zamiast slupow jestem bardzo zadowolona nie musze kombinowac gdzie co postawic przestrzen bez ograniczen mamy projekt indywidualny-wiec nie musielismy zmieniac projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts