Agnieha 08.11.2005 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 planujemy ocieplić poddasze. mamy 16 cm krokwie i wstepnie myslimy o 20 cm wełny.W jaki sposób ocieplić dach zeby zapewnić optymalne warunki w lato i zimą.1. dobić dystanse 6 cm i dać 20 cm wełny?czy 2. dobić dystanse 6 cm i dać 15 cm i 5 cm wełny na pokrycie połączeń wełny 15 cm z krokwiami Jak to wykonać prawidłowo na co mocwać wełnę : sznurek, drut czy żyłkę?Prosze pomóżcie , bardzo mi się spieszy !!!!! Wełne musimy zamówić na sobotę 12 listopad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 08.11.2005 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 daj najlepiej 25cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 08.11.2005 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 Drugie rozwiązanie jest zdecydowanie lepsze 15+5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 08.11.2005 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 15 miękkiej + 5 twardej w płytach, a tę 15-tkę mocować sznurkiem. Dobrze jest kupic sobie taki tapicerski zszywacz i duzo zszywek, to można ten sznurek do krokwi szybciutko przyfastrygować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 08.11.2005 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 15 miękkiej + 5 twardej w płytach, a tę 15-tkę mocować sznurkiem. Dobrze jest kupic sobie taki tapicerski zszywacz i duzo zszywek, to można ten sznurek do krokwi szybciutko przyfastrygować. wlasnie skonczylem ocieplanie pistolet tapicerski i drucik- kompletna porazka dopiero na koncu zabraklo zszywek i drutu wiec dorobilem sznurkiem na gwozdziach i malo mnie cholera nie wziela ze tak glupio sie wykanczalem Zdecydowanie powbijaj papiaki i dawaj sznurek Co do drugiej warstwy - sprawdz czy plyty sa sztywe - ja kupilem paroc 5cm i zupelny flak (paroc 15 cm za to super sztywny ) Pozniej mialem dodatkowa robote z podwiazaniem drugiej warstwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 08.11.2005 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 Zamiast zszywek - papiaki (ja też tak robiłem ) i sznurek z tworzywa sztucznego super idzie. Ja kupiłem w płytach Izovera (10cm gruba), była sztywniutka jak trzeba. Miałem jedną paczkę Rockwoola totalna porażka, towar przereklamowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieha 08.11.2005 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 dziekuję wszystkim za podpowiedzi.mam zamiar kupic Isover 15 + 5 i sznurekPowodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALF 08.11.2005 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 A ja miałem zamiar dac wełnę Ursy DF 45 15 cm + 5 cm w ruszt pod płyty GK. Ale okazało się że mam krokwie 14cm a nie 16 jak myslałem a do tego mam pełne deskowanie i pape więc między deskowaniem a wełną musze zostawic szczeline wentylacyjna około 2-3 cm. tak więc ta 15 między krokwie za nic mi sie nie zmiesci. Ale wełna wełnie nie równa wiec postanowiłem dac wełne Ursy DF35 10 cm + DF 35 5 cm. DF 35 10 cm ma bardzo podobny współczynnik przenikalności cieplnej do DF45 15 cm. Koszt - około 500 zł drozej. Ale napewno nie będe nadbijał na krokwie łat bo obniżyło by to skosy poddasza o 5 cm + dodatkowe koszty.TAKZE AGNIECHA ZASTANÓW SIE NAD NADBIJANIEM 6 CM NA KROKWIE Aha tej wełny Ursa DF35 nie mogłem dostac w hurtowniach bo wyszyscy kupują ta DF45, ale sie uparłem i zamówiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_75 08.11.2005 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 Powiadają ludziska że 20 cm to za mało waty na ocieplenie poddasza, u mnie tak jest 15 cm pomiedzy krokwie i 5 cm w poprzek aby wyeliminować mostki. Dach kryty blachodachówką i w lecie wcale nie było na poddaszu gorąco. Jeśli chodzi o zimę bedzie to pierwsza po ociepleniu a więc się okarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 09.11.2005 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 Ja mam dane 20 cm i 5 cm na przekładkę (dachówka ceramiczna). I latem wcale nie jest cool - w największe upały na poddaszu jest w granicach 25 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 09.11.2005 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 Krokwie mam 16 cm.Dałem 15 cm. miedzy krokwie i 10 cm w poprzek.Mocowałem sznurkiem dość mocnym i zszywki 10 mm.Nie miałem kłopotu z montażem.Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 09.11.2005 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 A ja miałem zamiar dac wełnę Ursy DF 45 15 cm + 5 cm w ruszt pod płyty GK. Ale okazało się że mam krokwie 14cm a nie 16 jak myslałem a do tego mam pełne deskowanie i pape więc między deskowaniem a wełną musze zostawic szczeline wentylacyjna około 2-3 cm. tak więc ta 15 między krokwie za nic mi sie nie zmiesci. ta grubosc welny z rolki jest bardziej informacyjna i na wyrost tzn jak do 15 z rolki przylozysz 15 plyty dopiero widac roznice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 09.11.2005 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 Jeżeli to poddasze użytkowe uważam że 20 cm wełny na ocieplenie dachu to stanowczo za mało ... dla mnie w takim przypadku minimum to 25 cmnie chcę się bawić w jakieś wykicznie U etc ... pozostawiam to lepszym jak się przyjrzysz projektowi to się okazuje ze dachu masz 2 x więcej niż ścian zewnętrzych , jak znam życie wszyscy walczą o dobr ocieplenie ścian a często zapominają że dach to tak naprawdę 60 % ew powierzczni do strat ciepła. każda złotówka wydana na ocieplenie domu kiedyś się zwraca podwójnie wydanie Ipomiędzy krokwie dałbym wełnę 15 cm grubość tej warstwy uzależniona jest od tego czy masz folię i o jakich parametrach , deskowanie - potrzbna jest szczelina wentylacyjna ok 3-5 cm więc wełny może wyjść mniej) wełna bez sznurkowaniaw poprzek krokwi łaty i pomiędzy łaty wełna twarda 5 cm do łat przykręcić mocowania profilu GK na esach 125 i na to wełna miękka 5 lub 10 cmwydanie IIpomiędzy krokwie dałbym wełnę 15 cm z uwagami jw + sznurkowaniedo krokwi przykręcić mocowania profilu GK na esach 125 i na to wełna miękka 10 cm jeżeli chodzi o wełną w roli czy płytach kieruj się zdrowym rozsądkiem i ekonomiką wykonania i ilością odpadówpamiętaj o tym że wełna miękka ma przyrost swojej objętości po pewnym czasie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 09.11.2005 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 Zwróćcie uwagę, że grubość wełny po rozwinięcu z rolki i odprężeniu jest większa od nominału o 10-20 %.Tak miałem z Isover'em. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALF 10.11.2005 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2005 Rezi napisał wydanie Ipomiędzy krokwie dałbym wełnę 15 cm grubość tej warstwy uzależniona jest od tego czy masz folię i o jakich parametrach , deskowanie - potrzbna jest szczelina wentylacyjna ok 3-5 cm więc wełny może wyjść mniej) wełna bez sznurkowaniaw poprzek krokwi łaty i pomiędzy łaty wełna twarda 5 cm do łat przykręcić mocowania profilu GK na esach 125 i na to wełna miękka 5 lub 10 cmwydanie IIpomiędzy krokwie dałbym wełnę 15 cm z uwagami jw + sznurkowaniedo krokwi przykręcić mocowania profilu GK na esach 125 i na to wełna miękka 10 cm jeżeli chodzi o wełną w roli czy płytach kieruj się zdrowym rozsądkiem i ekonomiką wykonania i ilością odpadówpamiętaj o tym że wełna miękka ma przyrost swojej objętości po pewnym czasie Najlepiej to dać z 50 cm tego ocieplenia LUDZIE BEZ PRZESADY - PROSZE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 10.11.2005 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2005 Jeżeli to poddasze użytkowe uważam że 20 cm wełny na ocieplenie dachu to stanowczo za mało ... dla mnie w takim przypadku minimum to 25 cm nie chcę się bawić w jakieś wykicznie U etc ... pozostawiam to lepszym ................... każda złotówka wydana na ocieplenie domu kiedyś się zwraca podwójnie kieruj się zdrowym rozsądkiem i ekonomiką wykonania i ilością odpadów Trochę sprzeczności bo żeby kierować się zdrowym rozsadkiem i ekonomiką to trzeba się pobawić w wyliczenie a wystarczy kalkulator albo excel a poza tym nie każdy ma miejsce żeby ładować 25 cm wełny. Ja się pobawiłem z RD i lamdą i różnym mixem typów i wyszło mi że przy założonej izolacyjności lamda 0,16 mogę dać 15 + 5 supermaty isovera zamiast 15+10 unimaty. Różnica w cenie całości materiału ca 90 pln (dach ok 130 m kw.)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 10.11.2005 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2005 do ALF nikt nie pisze o 50 cm ocieplenia ale o 25-30 cm co staje powili nirmą biorąc pod uwage kierunek rozwouju buwnictwa w strone budynków pasywnych. Jezeli twoje posty maja wprowadzać pełną dezaprobatę do wypowiedzi forumowiczów i nie wprowadzaja żadnych merytorycznych wniosków ..... to daruj sobie te wypowiedzi ! ! ! a tak na marginesie ..ja mam 35 cm wełny mineralnej i nie uważam ze przesadziłem a jak masz inne zdanie na ten temat - wex kalkulator do ręki i zacznij liczyć to na realne pieniądze biorąc pod uwagę inwestycję i ew oszczędności wynikające z użytkowania takiego domu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALF 12.11.2005 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2005 DO REZI Według mnie te twoje 35 cm to GRUBA przesada. I nie musisz nikomu mówic że pieniądze wydane na ocieplenie się zwracają bo to każdy forumowicz wie doskonale. A kalkulatora do ręki to ja brac nie muszę bo mam wszystko wyliczone w projekcie. A myslę że projektanci to ludzie bardziej doświadczeni od Ciebie. Poza tym projekt który ja posiadam jest robiony na całą Polske i prawie wszystie elementy konstrukcyjne i inne także są już w nim lekko przwymiarowane na plus.A tak w ogóle to nie spotkałem projektu w którym jest aż 35 cm ociepleniaA propos moich merytorycznych wniosków - SĄ CO NAJMNIEJ DWA tylko ty ich poprostu nie dostrzegasz.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 12.11.2005 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2005 DO REZI A kalkulatora do ręki to ja brac nie muszę bo mam wszystko wyliczone w projekcie. A myslę że projektanci to ludzie bardziej doświadczeni od Ciebie. [/b] Zgadzam się z Tobą w 100% , tylko że te wyliczenia izolacji cieplnej dokonywane są na podstawie obowiązujących norm a nie oczekiwań klientów. przed przystąpieniem do wykonania ocieplenia poprosiłem o ponowne przeliczenie bilansu cieplnego budynku i dobranie tak parametrów ocieplenia aby zapotrzebowanie cieplne było jak najmniejsze. w projekcie ( nie był to projekt typowy) dobór pieca został wyliczony na 32KW, po wprowadzeniu korekty ocieplenia dachu ( z 20 na 30 ), zmiany szyb w oknach tarasowych, zwiększeniu ocieplenia posadzki i izolacji zewnętrznej wystarczy 21 KW- a więc dało to oszczędności z 24W na 1 m3 do 14 w/m3 - dla ułatwienia oszczędność ponad 40% pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 13.11.2005 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 DO REZI Według mnie te twoje 35 cm to GRUBA przesada. I nie musisz nikomu mówic że pieniądze wydane na ocieplenie się zwracają bo to każdy forumowicz wie doskonale. A kalkulatora do ręki to ja brac nie muszę bo mam wszystko wyliczone w projekcie. A myslę że projektanci to ludzie bardziej doświadczeni od Ciebie. Poza tym projekt który ja posiadam jest robiony na całą Polske i prawie wszystie elementy konstrukcyjne i inne także są już w nim lekko przwymiarowane na plus. A tak w ogóle to nie spotkałem projektu w którym jest aż 35 cm ocieplenia A propos moich merytorycznych wniosków - SĄ CO NAJMNIEJ DWA tylko ty ich poprostu nie dostrzegasz. [/b] Alf - masz rację - daj tylko tyle ocieplenia, zeby została spełniona norma! Kiedyś w całej Polsce dawali 5cm. ocieplenia na ściany, bo tak się robi Jeśli po zamieszkaniu będziesz rwał sufity, albo dach, żeby dołożyć wełny - wtedy będziesz wiedział o czym mówił Rezi. Ja uważam, że 35cm to faktycznie dużo, ale chyba nie zaszkodzi. Nawet jeśli okazałoby się, że jest tego ocieplenia 5-10cm za dużo to dając to ocieplenie od razu - strata niewielka. Gorzej by było, gdyby po zamieszkaniu zabrakło 5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts