Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom w stanie surowym z działką za 95 tyś. ?

Recommended Posts

Jak czytam takie posty to zastanawiam się jak to możliwe, czy to ja jestem taka głupia i buduje tak drogo ??? Bo mnie dom o pow. niecałe 140m2 plus garaż kosztował ponad 100tys, w stanie surowym, bez działki. Sam dach kosztował mnie ponad 40 tys (250 m2 i fakt, ze z podbitką z boazerii, dachówką ceramiczną, rynnami z wyższej półki i oknami dachowymi).

Napisz coś więcej.

Witam, domek wybudowałem w okolicach Rzeszowa dokłądnie Krasne 3 km od centrum miasta, kryty jest blachodachówka matowa kolor ceglasty, 1 warstwowy mur z siporexu , strop lany, na działce mam juz prad, woda jes w budynku, ociepliłem w tej kasie jeszcze fundament mam

fotki tylko niemam pojecia jak je pokazac

jestem pierwszy raz na tym forum

Witam, domek wybudowałem w okolicach Rzeszowa dokłądnie Krasne 3 km od centrum miasta, kryty jest blachodachówka matowa kolor ceglasty, 1 warstwowy mur z siporexu , strop lany, na działce mam juz prad, woda jes w budynku, ociepliłem w tej kasie jeszcze fundament mam

fotki tylko niemam pojecia jak je pokazac

jestem pierwszy raz na tym forum

tanio.... a jak budowałeś sam ? mnie jak narazie dom kosztował razem z działką ponad 160 tyś zł. parterowy z poddaszem parter 130 m. kw., poddasze 60 m.kw. w tej cenie maqm przyłacza, dom z dachem, oknami, i elektryką.

jaropow4 - Witaj rodaku!!! :p

Pisz, jak najwięcej co, gdzie, kiedy, jak .... .

Ja zaczynam w przyszłym roku więc kontakt z Tobą będzie dla mnie bardzo ważny. :D

Twój domek jest bardzo ładny - I dla tych niedowiarków można tanio wybudować .... :wink: jeśli tylko się chce.

Zapraszam do naszej grupy http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=961&postdays=0&postorder=asc&start=3960&sid=cca1e52d9900797aaddd24da19a7673c

Pozdrawiam Aga 8)

Jak czytam takie posty to zastanawiam się jak to możliwe, czy to ja jestem taka głupia i buduje tak drogo ??? Bo mnie dom o pow. niecałe 140m2 plus garaż kosztował ponad 100tys, w stanie surowym, bez działki. Sam dach kosztował mnie ponad 40 tys (250 m2 i fakt, ze z podbitką z boazerii, dachówką ceramiczną, rynnami z wyższej półki i oknami dachowymi).

Napisz coś więcej.

Pocieszę Cię, że nie jesteś osamotniona w swoich przemyśleniach. Sama działka kosztowała mnie 45 tysięcy. Za pozostałe 50 to chyba tylko lepiankę dałbym radę sklecić.

Acha za działke dałem 20 tyś, domek to http://www.archeton.pl/projekty/index.asp

100 m2 użytkowej + 30m2 garaż

Fakt, że jak patrzy się na projekt to dom powinien być tani w budowie. Prosta bryła na rzucie prostokąta, dach bez okien połaciowych i lukarn. Patrząc na region w którym budujesz i na to że Twój dom jest o 20% mniejszy, faktycznie mozna ten wynik osiągnąć. Oczywiście siegając po najtańsze rozwiązania dostępne na rynku.

cała sprawa polega na wycenie własnej robocizny! Po wycenie, koszt rzeczywisty domu, czyli materiały+koszt włożonej pracy własnej wzrasta i to sporo - w zależności od zaangażowania własnego. Mnie materiały + działka do tej pory wyniosły ok 120kzł (D06a - brakuje płytek w łazience i podłóg), ale doliczając do tego robociznę (95% robocizna własna) - koszt wzrósłby znacząco.

Trudne pytanie, zamówiłem właśnie okna (4200zł na cały dom PCV) i dobijam do 100 tys. Zakładam ze jeszcze 50 tyś kredyciku i wchodze oczywiscie ze starymi meblami i z absolutnym minimum, zalezy mi na jak najszybszym wejsciu bo płace za wynajem obecnego lokum :(

I tu widać dlaczego są takie rozbieżności cenowe. U mnie okna PCV kosztowały ok. 16.000zł. (12 okien, w tym dwa balkonowe, szyby P4, okucia WK2, na profilu Schuco). Z kolei pokrycie dachu kosztowało mnie prawie 40tys. (350m2 - blachodachówka z posypką mineralną).