nigger 09.11.2005 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 witam Zastanawiam się nad częściowym podpiwniczeniem domu a dokładnie nad ulokowaniem dodatkowego pomieszczenia pod garażem dwustanowiskowym (ok 36m2). Jaki może być orientacyjny koszt takiej inwestycji (pomieszczenie 36m + schody + mała kotlownia ok 8m) ?? nigger Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemoBDG 14.12.2005 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 witam Zastanawiam się nad częściowym podpiwniczeniem domu a dokładnie nad ulokowaniem dodatkowego pomieszczenia pod garażem dwustanowiskowym (ok 36m2). Jaki może być orientacyjny koszt takiej inwestycji (pomieszczenie 36m + schody + mała kotlownia ok 8m) ?? nigger Po pierwsze lepiej nie wykonywać piwnicy pod garażem. Takie rozwiązanie wymagać będzie zaprojektowania specjalnego, wzmocnionego stropu. Jeżeli chcesz podpiwniczyć dom zrób to w części mieszkalnej. Koszt piwnicy możesz łatwo obliczyć zakładając: powierzchnię = konieczność wykonania dodatkowego stropu =~5-6tys.zł głębokość = konieczność wyonania dodatkowych ścian np. z bloczków (sztuka ok.2,10pln) izolacje plus ocieplenie = załóż m3 styropianu na poziomie 110-130PLN Pozostałe koszty to wykończenie - i dopiero na tym etapie piwnica zaczyna być kosztowna gdyż ponownie dochodzi ocieplenie posadzki, dodatkowe wylewki i inne elementy. Niemniej jednak zachęcam do jej wykonania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WanKon 14.12.2005 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 Pomyśl równiez o całkowitym podpiwniczeniu (częściowe to ławy schodkowe i inne niedogodnosci). Chyba ze trafisz doswiadczoną ekipę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hector 27.07.2006 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 ja mam dom 120 m i piwnice 74 m, czesciowe podpiwniczenie to chyba lekki błąd, koszt jest niewiele wiekszy jesli bedzie calkowote podpiwnioczenie, teraz bym chyba podpiwniczal całość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyzma 28.07.2006 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 ja jestem w trakcie budowy domu parterowego (BLISKI C74aL) z całkowitym podpiwniczeniem (ukrytym w gruncie), fakt że dom jest duży powierzchniowo ale koszt prac ziemnych - wykopania dziury wyniósł 12 ty, bloczki betonowe na sama kondygnacje piwnicy (2,3 zł za sztukę - teraz sš już za 3,3 zł/szt) to koszt ok. 10 ty, robocizna 14 ty, strop ok. 15 ty, to sš tylko główne wydatki ,reszta jak cement, wapno, styropian, smarowanie, folia, kleje to tez poważna kwota, trzeba zrobić dłuższe kominy, kanały wentylacyjne; do etapu wykończeniowego jeszcze bardzo bardzo dalekoprzed budowš szacowalimy koszt piwnicy na jakie 30 do 40 ty, teraz już wiem że to za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts