Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

olejowac czy lakierowac deski świerkowe

olejowac czy lakierowac deski swierkowe  

17 użytkowników zagłosowało

1. 1. olejowac czy lakierowac deski swierkowe

Recommended Posts

Kliknąłem na lakier. Świerk jest bardzo jasnym drewnem. Osobiście planuję podpić sufit tarasu świerkiem i zalakierować by zachować ten kolor. Przy olejowaniu miał bym obawę, że drewno za mocno ściemnieje czyli cały efekt świerka zostanie zniwelowany.

zobacz mufka 4 osoby sie wpisaly na ankiete - malo cos nie?

ale 3 za lakierem 1 za olejowaniem.

Ku wyjasnieniu - ankieta jest dla mufki.

Tak prawde mowiac nie wiem jak wygladaja deski olejowane - swieca sie? sa matowe?

rafalek dzieki za odpowiedz :p

a co to znaczy bejcowana? podobno mozna tym nawet wybielic ale czy to mozna laczyc z olejem, z reszta juz nie jestem taka pewna czy chce olejowac :evil: lepiej by bylo gdybym sie nie dowiedziala ze takie cos jest mialabym spokoj

...bejcowana tzn zabarwiona na jakis tam kolor jest to barwnik do drewna a czy mozna bejce lączyć z olejem chyba nie, raczej bejca +woda..:)

Mufka, gdzies nie dawno był artykuł o olejowaniu i lakierowaniu podłóg. Z tego co pamiętam to olejowanie jest drozsze poniewaz trzeba je wykonywac czesciej, ale za to efekt jest ponoc duzo lepszy. Wszysto sprowadza sie do finansów. Gdyby było mnie stac wybralbym olejowanie :D

No nie wiem czy olejowanie drozsze , chyba ze znowu trafilam na nieuczciwego fachowca, mi wyszlo olejowanie za 600 (firma polecana na forum, dzwonilam) a lakierowanie 1000 zl (cena podana przez mojego cykliniarza, lakier jednoskladnikowy wodny). wyszlo mi duzo taniej olejowanie

Mufko, stwierdzajac ze olejowanie jest drozsze nie rozwinalem tematu, ale mialem na mysli to, że wg tego zródła ktore czytałem olejowanie powinno być stosowane czesciej niż lakierowanie, oraz to, że generalnie lakierowac moze praktycznie kazdy fachowiec który ma o tym jako takie pojęcie. Olejowanie jest jak na razie bardziej "fachową" usługą i przez to, przynajmniej na chwilę obecną droższą ... Droższą również ze względu na to, że powinno być stosowane dosc regularnie. Po lakierowaniu tak naprawdę powtorne jest robione w zaleznosci od intensywnosci uzytkowania podlogi i trwalosci lakieru oczywiscie :) Przeszukam ostatnie numery pism i postaram sie w poniedzialem przeslac wiecej informacj na ten temat. Pozdrawiam, Jacek33

Mufko, stwierdzajac ze olejowanie jest drozsze nie rozwinalem tematu, ale mialem na mysli to, że wg tego zródła ktore czytałem olejowanie powinno być stosowane czesciej niż lakierowanie, oraz to, że generalnie lakierowac moze praktycznie kazdy fachowiec który ma o tym jako takie pojęcie. Olejowanie jest jak na razie bardziej "fachową" usługą i przez to, przynajmniej na chwilę obecną droższą ... Droższą również ze względu na to, że powinno być stosowane dosc regularnie. Po lakierowaniu tak naprawdę powtorne jest robione w zaleznosci od intensywnosci uzytkowania podlogi i trwalosci lakieru oczywiscie :) Przeszukam ostatnie numery pism i postaram sie w poniedzialem przeslac wiecej informacj na ten temat. Pozdrawiam, Jacek33

podnosze :) i czekam na odp

My będziemy podłogę olejować. Podobno łatwo naprawić jakieś miejscowe uszkodzenia - wystarczy dany fragment wyczyścić i zaolejować jeszcze raz. Podkreślam - FRAGMENT. Podczas gdy naprawa porysowanej podłogi lakierowanej to cyklinowanie i lakierowanie całości.

Poza tym jakoś jestem uprzedzona do lakierów. Pewnie, że to juz nie te śmierdzące i trujące świństwa co kiedyś, które w dodatku szybko się ścierały, ale zawszeć to olej brzmi naturalniej (przyznaję - nie czytałam jeszcze składu żadnego oleju do podłóg).

Zobaczymy, czy za jakiś czas nie będziemy żałować, ale mam nadzieję, że nie.

Olejowanie jest tańsze i łatwiejsze( drewno wchłania olej równomiernie nie zostają plamy (jeśli jest wszystko tak samo wyszlifowane). A poza tym po olejowaniu masz wciąż kontakt z drewnem a nie z warstwą plastykowego lakieru która pozostaje po lakierowaniu. Do oleju możesz dodać bejce rozpuszczalną w terpentynie i przy okazji zmienić kolor desek. Ja mam podłoge poolejowaną i jestem b. zadowolony.

Olejowanie jest tańsze i łatwiejsze( drewno wchłania olej równomiernie nie zostają plamy (jeśli jest wszystko tak samo wyszlifowane). A poza tym po olejowaniu masz wciąż kontakt z drewnem a nie z warstwą plastykowego lakieru która pozostaje po lakierowaniu. Do oleju możesz dodać bejce rozpuszczalną w terpentynie i przy okazji zmienić kolor desek. Ja mam podłoge poolejowaną i jestem b. zadowolony.

Dzieki za podniesienie mnie na duchu :) dzis chyba zamawiam olej, olejowac bede sama z mezem, mam nadzieje ze wyjdzie ladnie. Nie znam nikogo kto ma blade pojecie o olejowaniu, jak mowie znajomym ze zamierzam poolejowac to sie na mnie dziwnie patrza, albo pytaja czy podloga nie bedzie tlusta, albo sliska :o