Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proszę bardzo o opinie, najlepiej użytkowników.

Jestem bardzo zainteresowana POŚ korzeniową (trzcinową), ale tu martwię się o wydostające się zapachy :-? Czy faktycznie są i są nie do zlikwidowania?

Interesują mnie też inne typy POŚ - każda opinia mile widzina!

https://forum.murator.pl/topic/43539-przydomowa-oczyszczalnia-%C5%9Bciek%C3%B3w/

Z POŚ nie powinno śmierdzieć jeżeli jest dobrze wykonana i zaprojektowana. Powinna mieć kominki napowietrzajace i odpowietrzenie na ddaachu. Zasilana co dwa tygodnie preparatem wspomagającym powinna byc prawie bez obsługowa gdyby nie to, że raz na kwartał należy czyścić złoże filtrujące w POŚ.

I tu dochodzimy do szczegółów.

Nawet jak jest dobrze wykonana to u żadnego z producentów nie napotkałem informacji jak duży wpływ mają na życie bakterii np. antybiotyki, które zażywają ludzie bądź środki dezynfekcji.

Miałem kłopot w zimę poniewaz jeden z domowników długo zażywał antybiotyk (przez ponad 1,5 m-c), który skutecznie niszczył florę bakteryjną w POŚ. No i pachniało. Zwiększałem dawki i nic nie pomagało.

Wezwałem więc na kontrolę firmę serwisową, która stwierdziła, że wykonanie jest poprawne i by spróbować z innym preparatem. Nic nie dało.

Dopiero teraz spotkałem sie równiez z twierdzeniem, iż po takim fakcie ( branie silnego antybiotku) należy wybrać wszystko z POŚ.

Poza tym jestem zadowolony. czas dalej pokaże. na razie koszty miesięczne mam niższe. I myslę, że w dwa lata się zwróci.

https://forum.murator.pl/topic/43539-przydomowa-oczyszczalnia-%C5%9Bciek%C3%B3w/#findComment-889203

Hans_68 w tym wypadku nalezy - jezeli oczywiscie masz taka możliwośc przywieźć sobie z Miejskiej Oczyszczalni ściekówz3 wiadra osadu czynnego.

W tym osadzie znajduja się bakterie które potrafia rozkładac detergenty oraz antybiotyki. Zalecam kazdemu taka dawkę "zaszczepu" po montazu POŚ, oraz okresowych problemach z "przerobem"

sebo8877

https://forum.murator.pl/topic/43539-przydomowa-oczyszczalnia-%C5%9Bciek%C3%B3w/#findComment-889236

A oczyszczalnie BieEco? Kiedyś paru forumowiczów zakupiło te urządzenia - może uż je użytkują

Nadal najwiekszą symatię czuję do glebowo-korzeniowch...

Czytałam w kilku miejscach że ich główną wadą jest duże zapotrzebowanie na miejsce - a to u nas (duże siedlisko) nie byłby akurat problem....

https://forum.murator.pl/topic/43539-przydomowa-oczyszczalnia-%C5%9Bciek%C3%B3w/#findComment-889249

Sebo8877,

ja wrzuciłem całe opakowanie, które wg. ulotki powinno mi wystarczyc na cały rok i tez nić nie pomogło. A co to jest osad czynny? CZy to można kupić?

Hans68 tego sie nie kupuje :)

Osad czynny jest to poprostu osad w OŚ który w procesie oczyszczania ścieków przerabia wszystkie ciężkie ładunki.

Po wstępnejym oczyszczeniu cała masa bo tak to wyglada trafia do komór osadu czynnego po drodze cały ten osad jest odpowiednio napowietrzany i pozbawiany tlenu w tych strefach nitryfikacji i denitryfikacji następują "zawlczania "fosforu azoty antybiotyków oraz detergentów.

W związku z powyższym w naszych przydomowych OŚ wygląda to mniej więcej tak w zbiorniku mamy udawaną strefę beztlenową natomiast w lagunach bądź rozsączeniach strefę tlenową.

Stąd też że do kibelka wrzucamy tabletki które nie są w stanie zagwarantowac nam flory bakteryjnej takiej jak na miejskiej OŚ (aż tak dokładnie po łacińskich nazwach Wam tego nie przedstawię ale z "naszych" ścieków nie da się uzyskac w ciągu 1-2 tyg za pośrednictwem Pożywek (bo tabletki to nic innego jak pożywki) odpowiedniej flory do przerobienia tych antybiotyków czy detergentów - w związku z powyższym zaszczep świeżej kolonii z Oczyszczlni ścieków jest rozwiązaniem w którym do naszego zbiornika treafia "nowa rodzina" z mocnymi genami i w ilości takiej że to co catruło porzednich ,mieszkańców napewno uda sie przerobić:)

Stosując taki :silny" szczep w własnych OŚ generujemy silny szczep w dalszej pracy naszej OS.

Obrazując to jeszcze bardziej

1. W naszym zbiorniku znajdują sie organizmy które nie sa nauczone przerabiac ciężkich łądunków i taki łądunek tu trafi - co się dzieje - całość a raczej duża większośc pada - to byo szczepienie tabletkami sklepowymi

2. W naszym zbiorniku znajdują sie organizmy które sa nauczone przerabiac ciężkie łądunki i taki łądunek tu trafi - co się dzieje - całość trudnych odpadów wraz z tymi "normalnymi" zostaje przerobiona a flora która się tutaj rozmanża umie już radzić sobie z "ciężkimi" ładunkami.

(w taki własnie sposób uruchami sie Nowo budowane OŚ)

Osad czynny nie jest do kupienia porostu nikt go nie sprzedaje jest do DOSTANIA na zaprzyjaźnionej OŚ.

Pozdrawiam

sebo8877

https://forum.murator.pl/topic/43539-przydomowa-oczyszczalnia-%C5%9Bciek%C3%B3w/#findComment-894016

Kochani ! uporządkujmy parę pojęć z dziedziny POŚ. Z tego co przeczytałem wnioskuję, że Hans eksploatuje klasyczną poś /tzn osadnik gnilny + drenaż/. Proponowanie dodania do tego układu osadu czynnego jest nieporozumieniem. Osad czynny żyje TYLKO w warunkach tlenowych w stanie zawieszenia w ściekach i musi być stale napowietrzany. W przypadku opisanej POŚ takich warunków nie można uzyskać Z założenia drenaż powinien być pusty ze stosunkowo niewielkim i okresowym przepływem ścieków. No i gdzie tu miejsce na stan zawieszenia i intensywne napowietrzanie? Przeciż nie w osadniku, gdzie z definicji ponują warunki beztlenowe. Nawiasem mówiąc zagniły osad czynny capi świńskim g.. i nie radzę go po amatorsku stosować . Po drugie antybiotyki stosowane w domach i wydalane nie są w stanie zabić wszystkich bakterii (są ich miliardy +1) i podnoszenie tej kwestii to brednie i banialuki. Prawdopodobną przyczyną zapachów są albo namuły zgromadzone w drenażu co świadczy o złej pracy osadnika albo (warunki Zimowe) za płytki drenaż i zbyt niska temperatura co skutkuje zanikiem metabolizmu bakterii tlenowych żyjących w glebie otaczającej drenaż. W obu przypadkach dodawanie preparatów nie mogło dać efektów. Co do oczyszczalni korzeniowych. Pracują one tylko w okresie wegetacji roślin. W okresie zimowym ich wydajność drastycznie spada a nie rozłożona masa zanieczyszczen poczeka do wiosny dając efekty węchowe. Takie są realia a teraz róbta co chceta. Pozdrawiam Pikuś
https://forum.murator.pl/topic/43539-przydomowa-oczyszczalnia-%C5%9Bciek%C3%B3w/#findComment-894451

Pikuś warunki beztlenowe w osadniku gnilnym - przecierz wiesz że to paranoja -nie sia to warunki napowietrzani rzedu 2mg/l ale nie nazywajmy ich warunkami beztlenowymi !!

Przecierz do osadnika trafia ściek napowietrzony, dotleniony!!! - jak zapewne (wiesz albo nie wiesz) czynnikiem destrukcyjnym dla bakterii beztlenowych jest telen.

cytat:

"No i gdzie tu miejsce na stan zawieszenia i intensywne napowietrzanie? "

Czy ma to jakis sens - stan zawieszenia wraz z napowietrzeniem??

Jezeli juz to najpierw strefa intensywnego napowietrzania- nastepnie komora osadnik wtórny i stabilizacja osadu !!! - i stąd mamy dostac osad !!!

bakterie beztlenowe rozwijaja sie tylko li wyłącznie w strefie osadu czy li strefie dennej - tak więc tak czy inaczej jest jej mniej niz spekuluja wszyscy "święci" - co do rozsaczania tutaj natomiast musza rozwinąc się bakterie tlenowe -zbyt duże spadki i zbyt szybkie opuszczenie tej strefy przez sciek prowadzi o zaniku usuwania fosforu - którego nadmiaru nikomu nie życzę.

Tak wiec twierdzisz że zadozowanie osdu czynnego do zbiornika gnilnego który jest wypełniony powiedzmy w polowie jest bledem to po kiego grzmota dozujesz tabletki granulki czy jakiekolwiek specyfiki raz na tydzień czy nawet co kilka dni???

Nie odbierz tego uszczypliwie - to co opisuje hans testowalem u znajomego w jego POŚ-iu - działa juz ponad dwa lata szczepi zbiornik po każdym pompowaniu i naprawde nie ma rzadnego problemu ze smrodem czy "nieprzerabianiem"

sebo8877

https://forum.murator.pl/topic/43539-przydomowa-oczyszczalnia-%C5%9Bciek%C3%B3w/#findComment-895076

Pikus to rozumiem!

A moze jeszcze masz jakies przemyslenia na temat oczyszczalni biologicznych? Bylabym wdzieczna!

Polecam oczyszczalnie hydroponiczno-biologiczną z napowietrzaniem która może być elementem ozdobnym twojej działki(możesz mieć piękny kląb z roślinnością-albo oczko wodne).Jest to prawdziwa oczyszczalnia a nie tak jak szamba z drenarzem które nazywają się oczyszczalnią.

Pozdrawiam.

http://www.agrotur.k9.pl

https://forum.murator.pl/topic/43539-przydomowa-oczyszczalnia-%C5%9Bciek%C3%B3w/#findComment-895486

Pikuś warunki beztlenowe w osadniku gnilnym - przecierz wiesz że to paranoja -nie sia to warunki napowietrzani rzedu 2mg/l ale nie nazywajmy ich warunkami beztlenowymi !!

Przecierz do osadnika trafia ściek napowietrzony, dotleniony!!! - jak zapewne (wiesz albo nie wiesz) czynnikiem destrukcyjnym dla bakterii beztlenowych jest telen.

cytat:

"No i gdzie tu miejsce na stan zawieszenia i intensywne napowietrzanie? "

Czy ma to jakis sens - stan zawieszenia wraz z napowietrzeniem??

Jezeli juz to najpierw strefa intensywnego napowietrzania- nastepnie komora osadnik wtórny i stabilizacja osadu !!! - i stąd mamy dostac osad !!!

bakterie beztlenowe rozwijaja sie tylko li wyłącznie w strefie osadu czy li strefie dennej - tak więc tak czy inaczej jest jej mniej niz spekuluja wszyscy "święci" - co do rozsaczania tutaj natomiast musza rozwinąc się bakterie tlenowe -zbyt duże spadki i zbyt szybkie opuszczenie tej strefy przez sciek prowadzi o zaniku usuwania fosforu - którego nadmiaru nikomu nie życzę.

Tak wiec twierdzisz że zadozowanie osdu czynnego do zbiornika gnilnego który jest wypełniony powiedzmy w polowie jest bledem to po kiego grzmota dozujesz tabletki granulki czy jakiekolwiek specyfiki raz na tydzień czy nawet co kilka dni???

Nie odbierz tego uszczypliwie - to co opisuje hans testowalem u znajomego w jego POŚ-iu - działa juz ponad dwa lata szczepi zbiornik po każdym pompowaniu i naprawde nie ma rzadnego problemu ze smrodem czy "nieprzerabianiem"

sebo8877

SEBO nie odebrałem Twoich uwag jako uszczypliwości lecz raczej jako rozterki człowieka poszukującego prawdy obiektywnej. A ta przedstawia się następująco: Osadnik gnilny jest urządzeniem gdzie samorzutnie powstają procesy beztlenowe. Powodują je bakterie beztlenowe rozkładające związki węgla zawarte w ściekach. Przy znikomej podaży tlenu w ściekach dopływających utrzymanie warunków tlenowych w takim zbiorniku jest niemożliwe. Potwierdzają to bardzo proste analizy z błekitem metylenowym. Czas zagniwania takich ścieków wynosi od minut do kilku godzin i zapewniam Cię, że w zadnym szmbie tlenu nie uświadczysz. Efektem takiego procesu jest generowanie np amoniaku, metanu, i całego szeregu związków będących produktem rozpadu zanieczyszczeń, co objawia się niemiłą wonią. Reasumując- szambo jest najprostszym reaktorem biologicznym pracującym w warunkach beztlenowych o całkiem niezłej sprawności. Teraz o osadzie czynnym: Jest to proces tlenowy prowadzony specjalnych zbornikach z intensywnym napowietrzaniem. Spotkałem się z ofertami firm proponującymi ten proces dla POS. Jest to nieporozumienie,poniewaz jest to proces wrażliwy na zmienne obciążenie ściekami, zmiany temperatury i jest energochłonny i wymaga jak napisałeś osadnika wtórnego i czego nie napisałeś recyrkulacji osadu powrotnego. Jest znany proces SBR gdzie oczyszczanie i sedymentację prowadzi się w jednym urządzeniu ale i to dla POS się nie nadaje. Reasumując -metoda osadu czynnego jest uprzemysłowionym modelem oczyszczania ścieków jaki zachodzi w wodach naturalnych. I prośba -nie strasz skołowanych forumowiczów fosforem . Fosfor jest składnikiem nazsego pokarmu, jest w środkach piorących itd W warunkach domowych nie masz większego wpływu na jego stężenie w ściekach. Fosfor jest usuwany ze ścieków przez bakterie tlenowe, jako element do wytwarzania nowych komórek. Teraz o drenażu rozsączającym: Jest to TLENOWA metoda biologicznego oczyszczania ścieków przez drobnoustroje znajdujące się w gruncie, stąd konieczność wentylowania drenażu. Jest najprostsza metoda wprowadzenia oczyszczonych ścieków do środowiska. No i jeszcze problem pastylek z mikrobami. Otóż są to specjalne szczepy tychże, wytresowane do pożerania zanieczyszczeń w warunkach beztlenowych (są też tlenowe ale do innych aplikacji) i dlatego dodaje się je do szamb. Wielkie sorki za to marudzenie wiem, temat mało apetyczny i wszystkim, którzy to przeczytali i coś skorzystali serdecznie dziękuję. Pikuś

https://forum.murator.pl/topic/43539-przydomowa-oczyszczalnia-%C5%9Bciek%C3%B3w/#findComment-895838

Pomózcie proszę.Chodzi o info o poś z filtrem biologicznym.Co z odbiorem wody ostatecznie oczyszczonej przy zużyciu wody ok.14m.sześc.

Jaki ma być ten zbiornik i jakiej pojemności przy założeniu,że woda będzie

wykorzystywana tylko w sezonie do podlewania ogródka.Podpowiedzcie,bo chciałabym załatwić jeszcze w tym roku całą sprawę. :p Pozdrowionka B.

https://forum.murator.pl/topic/43539-przydomowa-oczyszczalnia-%C5%9Bciek%C3%B3w/#findComment-896544

Pikus - tak jak napisalem zabieg z osadem u znajomka poprawil funckonowanie - może i stało sie tak jak piszesz wszystko ruszyło jak miąlo ruszyc.

Zgadzam sie co do podziału na warunki tlenowe (rozsaczanie) i beztlenowe (osadnik gnilny) - takie jest założenie.

Dlaczego smierdzi???

Przyczyna mechaniczna brak - odpływu w strefę "tlenową" lub biologiczna śmierć biologi

Widziałem juz kilkanascie posiów rocznych dwu i trzyletnich - nie smierdzą.

Przyczyna obumarcia biologii może byctakże okresowy brak "materiału do przerabiania"

Pytanie jak pomóc Hansowi ??

Nie zamierzam byc tuttaj najmadrzejszym i wszechwiedzacym mam nadzieje że ty do tego tez nie dąrzysz ale prawda obiektywna jak piszesz jest sprawa "zailenia zbiornika osadem czy nie zasilenia osadem" - ja zasiliłbym po uprzednim sprawdzeniu oczywiścei czy wszystko dziala w posiu jak trzeba.

Jeszcze jedno mnie meczy - piszesz że wentylujesz złoże - ok -tylko zauwaz że wywyietrzniki sa na końcach rur drenasrskich i jakie musiało by byc podcisnienie by zawentylowac złoże - uwazam że powietrza wystarczy jedynie w drenaż podłoże obsyba - bedzie juz go pozbawiona lubn zawierala go śladowe ilości - stąd tez nalezałoby sie zastanowić czy zalożenia teoretyczne dla naszych posiów Strefa beztlenowa i strefa tlenowa są rzecziwiście zagwarantowane

Pozdrawiam i mam nadzieje że sie dogadamy

sebo8877

https://forum.murator.pl/topic/43539-przydomowa-oczyszczalnia-%C5%9Bciek%C3%B3w/#findComment-896576

Odpowiedż dla Malinki: Policz ze mną: Okres wegetacji roślin wynosi 6-7 mieś. wobec czego pozostaje 5-6 mies bez możliwości odbioru ścieków co daje 6 x 14 = 84 m3 scieków do zmagazynowania, chyba że będziesz je lać na grunt ot tak sobie, ale wtedy zamienisz ogród w wylewisko. Zbiornik o takiej poj może mieć wymiary np 6mx7 x2, a to już duże i kosztowne ustrojstwo. Jedyną drogą pozostaje rozsączanie w gruncie. Technologia ścieków nie zna pojęcia filtru biologicznego, mogę się jedynie domyślać że chodzi o jakieś złoże biologiczne. Są to urządzenia dość skuteczne jednak trzeba mieć minimum wiedzy aby takie urządzenie pracowało skutecznie i nie stało się żródłem problemów. Co do podlewania ściekami swojego otoczenia, jest to sposób budzący wiele zastrzeżeń sanitarnych i może doprowadzić przy tak dużych dawkach do degradacji gleby i wręcz zniszczenia roślin. Odradzam Odpowiedż dla Sebo: zważ że długość drenażu i jego zagłębienie są ściśle określone. Ma to na celu rozsączenie w strefie gleby gdzie jeszcze panują warunki tlenowe. Fakt że jego ilość w gruncie jest niewielka, lecz niewielkie jest tez obciążenie strefy obok drenażu ładunkiem zanieczyszczeń. Bardzo częstym błędem jest używanie do budowy drenażu typowych plastikowych, karbowanych rur drenarskich. W tym przypadku w karbach będzie się osadzał osad, który może zagniwać i dawać odpowiednie wrażenia węchowe. Co do napowietrzania drenażu. Jest on realizowany poprzez wentylację wysoką zakończoną wywiewką na poziomie dachu. Ma to na celu wywołanie ciągu kominowego w drenażu oraz usunąć niemiłe miazmaty (tzn odory :D ) w miejsce gdzie nos ludzki nie sięga. Zeby ocenić problem Hansa musiałbym zobaczyć tę instalację inaczej nie da rady bo przyczyn może być wiele. Pozdrawiam Pikuś
https://forum.murator.pl/topic/43539-przydomowa-oczyszczalnia-%C5%9Bciek%C3%B3w/#findComment-897149

Proszę bardzo o opinie, najlepiej użytkowników.

Jestem bardzo zainteresowana POŚ korzeniową (trzcinową), ale tu martwię się o wydostające się zapachy :-? Czy faktycznie są i są nie do zlikwidowania?

Interesują mnie też inne typy POŚ - każda opinia mile widzina!

Wowka ma taka - tzn korzeniowa - oczyszczalnie.

Zapytaj sie bezposrednio u zrodla :)

https://forum.murator.pl/topic/43539-przydomowa-oczyszczalnia-%C5%9Bciek%C3%B3w/#findComment-897200