Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt WERONA LMP36 pracownia LIPIŃSCY

Recommended Posts

Znalazłam dom budowany według takiego projektu jak mój LMP 36 w Kaliszu ja trochę przerobiłam mój projekt , tamten ktoś też w przerobił w efekcie dwa zupełnie inne domy.

Poznałem się z właścicielem tego obiektu i czasem do nich wpadam-przy okazji moich perygrynacji po całej Polsce.

W mojej opini popsuli projekt , szkoda że pracownia projektowa nie robi makietek, przy nabyciu projektu pewnie bym kupiła.

Albo nie udostępnia np.zdjęć budynków wybudowanych wg jej projektów, wiem że może jest to nieefektywne ekonomicznie ale byłoby bardzo pomocne.

Ja chętnie udostępnie zdjęcia swojego domku , wiem jak bardzo brakowało mi jakiegoś punktu odniesienia , choćby po to żeby móć sobie powiedzieć o nie ..... nie tak........ to my nie chcemy!!!

Lepiej uczyć się na cudzych błędach.

Ze swojej adaptacji jestem bardzo zadowolona.

Pozdrawiam

MARIE

• Odpowiedzi 97
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich - tu poszukujący Pysiek.

Jestem na etapie wyboru projektu. Wczoraj zobaczyłem projekt LMP-14

z pracowni P.Lipińskich i muszę przyznać, iż zainteresował on mnie.

Może zechcielibyście rzucić okiem na ten projekt? Proszę o ewentualne uwagi.

Może jest Ktoś, kto już zmierzył się z tym projektem lub to czyni? Proszę o informacje.

Pozdrawiam.

• 1 year później...
  • 1 month później...
Jestem na etapie stanu surowego LMP 96 i nadal nie znalazłam nikogo kto wybudował już podobny dom :-? A przydałyby się jakieś uwagi czy zdjęcia wnętrz. :D

Witam!

My dopiero zamierzamy kupic ten swietny projekt.

Jeszcze chcemy sie upewnic, czy aby na pewno jest on w 100% ok.

Bylbym wdzieczny za pare odpowiedzi:

1. na stronie lipinskich pomylili sie i nie zamiescili rzutu parteru, czy masz moze jakis plik z tym rzutem - chodzi nam konktretnie o rozwiazanie pomieszczenia przy lazience (w lmp 34 bylo tam pomieszczenie gospodarcze)

2. czy piwnica w Twoim domu tez wystaje z ziemi ? patrzac na lmp34 wydaje mi sie, ze ladniej wyglada "wpuszczona" w ziemie. Wtedy tez wydaje mi sie, ze mozna uniknac kosztow budowy schodow i tarasu (myle sie ?)

3. czy Twoj dom ma garaz, czy moze z niego zrezygnowalas ? (ja zamierzam zrezygnowac)

4. jaka ten dom ma powierzchnie uzytkowa ? , bo ciezko mi sie ogarnac w tych wszytkich powierzchniach i w sumie nie wiem dlaczego ta powierzchnia jest inna niz powierzchnia lmp34 (?)

5. czy po doswiadczeniach, ktore juz niewatpliwie masz z tym projektem i domem, wciaz bys go wybrala ? czy cos bys zmienila ?

6. czy cos zmienilas w oryginalnym projekcie ?

7. w jakiej technologii budujesz ?

z gory dziekuje a wszelkie odpowiedzi.

pozdrawiam,

Michal

gg: 7335997 (numer zony)

1. na stronie lipinskich pomylili sie i nie zamiescili rzutu parteru, czy masz moze jakis plik z tym rzutem - chodzi nam konktretnie o rozwiazanie pomieszczenia przy lazience (w lmp 34 bylo tam pomieszczenie gospodarcze)

Prawdopodobnie gdzieś miałam zapisane- podaj maila na priv to spróbuję przesłać. W projekcie LMP 96 pomieszczenie gospodarcze jest przerobione na dodatkowy pokój- ja chce mieć tam biblioteko- gabinet. Ponieważ tam gdzie jest gabinet po prawej będzie pokój gościnny dla moich rodziców- jest ślicznie doświetlony dwoma oknami i ustawny.

2. czy piwnica w Twoim domu tez wystaje z ziemi ? patrzac na lmp34 wydaje mi sie, ze ladniej wyglada "wpuszczona" w ziemie. Wtedy tez wydaje mi sie, ze mozna uniknac kosztow budowy schodow i tarasu (myle sie ?)

Mi osobiście marzył się domek gdzie z salonu wychodzę wprost na zielony taras, ale warunki zabudowy mnie ograniczyły (moja wina - trzeba było umieć czytać między wierszami) i dlatego musiałam wybrać projekt wyższy, ale z przodu mamy schody jak do pałacu, z tyłu będziemy mieli podsypane.

3. czy Twoj dom ma garaz, czy moze z niego zrezygnowalas ? (ja zamierzam zrezygnowac)

Mamy dwa samochody, więc garaż jest niezbędny, poza tym na garażu zrobiłam taras z sypialni bo z lewej zrezygnowaliśmy z balkonów.

4. jaka ten dom ma powierzchnie uzytkowa ? , bo ciezko mi sie ogarnac w tych wszytkich powierzchniach i w sumie nie wiem dlaczego ta powierzchnia jest inna niz powierzchnia lmp34 (?)

Trudno mi odpowiedzieć na to pytanie, może dlatego, że piwnica jest użytkowa i dlatego wchodzi do metrażu?? Jeżeli nie ma być użytkowa :wink: to trzeba w projecie obniżyć ją do chyba 2,20 m

5. czy po doswiadczeniach, ktore juz niewatpliwie masz z tym projektem i domem, wciaz bys go wybrala ? czy cos bys zmienila ?

Z pewnością jakbym robiła wszystko od nowa, to nie wybrałabym działki na której ma stanąć tylko dom z podpiwniczeniem - bo piwnica jest ok, ale dla nas była koniecznością a nie wyborem.

Ten projekt spodobał mi się od razu, jest tak dobrze wykorzystana powierzchnia i żadnych zbędnych zakamarków. Pojawiła się ostatnio inna jeszcze wersja tego projeku z tarasem nad garażem i nieco innym rozmieszczeniem pomieszczeń oraz tarasem z przodu i to jest to co ja zrobiłam ze swoim projektem !! Tylko że jest to wersja jednak bez podpiwniczenia.

6. czy cos zmienilas w oryginalnym projekcie ?

Zmieniłam:

- skasowałam balkony i taras z lewej strony domu i automatycznie okna w piwnicy przeniosłam na boki bo taras zrobiłam na całą szerokość domu z tyłu. Wyjścia na taras są dwa z kuchni i salonu, a skasowałam dwa wyjścia z boku z gabinetu i salonu.

- skasowałam ściankę działową odzielającą kuchnię od salonu

- skasowałam wejście do kuchni i zrobiłam tam "okno" podawcze

- nad garażem zrobiłam taras

- no i przede wszystkim musiałam podwyższyć budynek (warunki zabudowy :cry: ) więc te schody co są w projekcie to pestka - JA MAM DWA RAZY DŁUŻSZE!!

7. w jakiej technologii budujesz ?

Dwuwarstwowa - Beton komórkowy

To chyba na razie wszystko :-?

Pozdrawiam :p

• 2 months później...
  • 2 months później...
Podnoszę temat :D

Może znalazł się już ktoś z wybudowanym LMP 96?

Jakby ktoś był zainteresowany mogę przesłać zdjęcia z mojego "placu boju" :wink:

Pozdrawiam

My właśnie zamierzamy kupic LMP-34 kóry jest identyczny (prawie) z Twoim LMP-96. Roznica tylko w tym że nasz LMP-34 nie ma piwnic.

Czy Twoje koszty budowy ppkrywają się z podanym kosztorysem ?

Jeszcze nie wiem ile będzie mnie to w sumie kosztowało, ale 412 tyś za stan wykończony to chyba z sauną i wszystkimi detalami, bo do tej kwoty to mi naprawdę daleko.

Na jakim etapie budowy jesteś ?. Może jakieś fotki ?

Domek jest wyjatkowo praktyczny w srodku. Szczególnie na poddaszu ma ładne pomieszczenia. Choć nie wiem dlaczego LMP-34 ma trochę większe pokoje na poddaszu od LMP-96.

Dziwne skoro wymiary i wysokości są identyczne.

Czy dokonaliście jakichś zmian ?

Właśnie te wymiary pokoi też mnie zastanawiały :wink: .

Domek jest faktycznie zgrabny i ma przestrzeń dobrze wykorzystaną. Zmian troche mieliśmy i nawet opisałam je w tym wątku pare postów wyżej.

Obecnie jestem na etapie kończenia instalacji wewnętrznych i zaraz robię wylewki, a fotki podeślę na maila jak będę miała chwilkę :D

Pozdrawiam

• 4 weeks później...