Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt WERONA LMP36 pracownia LIPIŃSCY

Recommended Posts

Witaj Cyma i wszyscy forumowicze. Jestem tu pierwszy raz. Zastanawiam się nad budową domu lub kupnem mieszkania. Oczywiście na kredyt. W głebi serca chciałabym oczywiście zbudować dom ale nie wiem czy starczy pieniędzy. Cyma, czy możesz wstępnie określić jakie są koszta budowy 1 m2 domu LMP42. Czy znalazłaś gdzieś w internecie ciekawe artykuły nt. projektu i domu? Będę baaardzo wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam wszystkich:-)

• Odpowiedzi 97
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj Cyma i wszyscy forumowicze. Jestem tu pierwszy raz. Zastanawiam się nad budową domu lub kupnem mieszkania. Oczywiście na kredyt. W głębi serca chciałabym oczywiście zbudować dom ale nie wiem czy starczy pieniędzy. Cyma, czy możesz wstępnie określić jakie są koszta budowy 1 m2 domu LMP42. Czy znalazłaś gdzieś w internecie ciekawe artykuły nt. projektu i domu? Będę baaardzo wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam wszystkich:-)

Witam

Cieszę się z każdego nowego wpisu w tym wątku. Mam trochę lat i dość aktualnego mieszkania w bloku mimo, że w dobrej dzielnicy i 80m2. Ponieważ już mieszkałam w domu to chcę resztę życia też spędzić w domu. Jestem na etapie 0 to tylko te koszty mogę podać. Buduję LMP42 i 48 m2 wolnostojącego garażu z pomieszczeniem gospodarczym. Jestem w dobrej sytuacji bo mam działkę. Koszty liczę razem więc tylko takie mogę podać. Później będę budować dom, a garaż jak starczy kasy, więc być może będę mogła liczyć tylko wydatki na mieszkalny. Papierologia (projekty, adaptacja, ZUD itd.) ok 6 tys. Fundamenty - ławy i ściany monolityczne wykonywała mi znajoma firma, beton kupowaliśmy sami. Łącznie koszty stanu 0 wyniosły ok. 22 tys. Izolację pionową wykonywaliśmy sami i dużą część prac przy zasypywaniu też. Ponieważ mam 3 dorosłych panów w domu to zaplanowaliśmy wszystkie prace niefachowe wykonywać we własnym zakresie. Tylko fachowe będą wykonywali profesjonaliści. Wszystkie materiały kupujemy w zaprzyjaźnionej hurtowni więc mamy dobre ceny. Jeżeli jesteś zdeterminowana to namawiam do budowy.Budowanie systemem gospodarczym wymaga samozaparcia ale jest dużo tańsze niż zlecenie firmie. Mnie zachęcił kuzyn, który w 2007 wprowadził się do domu robiąc wszystkie proste prace z ojcem. Stan surowy zamknięty kosztował go ok.1500zł za 1m2.

Mam trochę zdjęć budowanych LMP 42 i pozbierałam wiadomości (niewiele), od osób, którzy odezwali się na priv.

Pozdrawiam

Podziwiam samozaparcie i gratuluję. Ja mam wielkie chęci ale muszę jeszcze przekonać męża. Też wolę zakasać rękawy i zrobić trochę samemu, tyle ile można,ale do tańca trzeba dwojga. Też mam dwoje synów, tyle że jeszcze za mali aby pomóc:-) W tygodniu pójdę do banku żeby zobaczyć na ile mnie stać. LMP 42 bardzo mi się podoba. Jest prosty w budowie i mam nadzieję, że budowlańcy za tą prostotę za wiele nie zawołają. Pozdrawiam-Benia.

• 2 months później...
  • 3 months później...

Witam jestem w trakcie budowy domku LMP 104B.

Domek ładny ale ten kto go projektował był albo początkującym architektem albo się nie przyłozył do tego co robi :))))))

Jak kupowałam projekt wymiary wynosiły

- Powierzchnia netto 162,09 m2

- Powierzchnia zabudowy 130,47 m2

- kubatura 779 m3

Teraz ma takie

POWIERZCHNIA NETTO: 195.9 m2

POWIERZCHNIA ZABUDOWY: 122.7 m2

KUBATURA: 762 m3

Czary mary :))))))))

Okno w pomieszczeni 6 na poddaszu zachodzi na więźbę także albo mniejsze okno albo belka w oknie :)))))

w zestawieniu więźbt też małe błędy :)) i brak łat i kontrłat :)))

co prawda pod zestawieniem pisze że zestawienie ma być skonsultowane z wykonawcą. Ale za taką kase powinni się lekko przyłożyć :)))

Teraz szykuje się na zakładanie więźby zobaczymy co jeszcze wynajdziemy :))))

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
włąśnie zakupiłem LMB 49, czy ma ktoś doświadczenia z tymże projektem związane? wg mnie jest calkiem ciekawy, schludny prosty domek parterowy w ciekawym stylu, mam zamiar wprowadzić pare zmian niewielkich jak dodatkowe okna, poddasze użytkowea reszta wyjdzie podczas budowy

• 1 month później...
Witam

Proponuję zadzwonić do pracowni, z której chcesz kupić projekt i poprosić o rzuty oraz przekroje. Nie robią problemu i przesyłają emailem prawie natychmiast. W ten sposób dostałem rzuty z projektu prawie wszystkich projektów, które rozważałem.

Pozdrawiam

Roman S :D

Tak też zrobiłem!! Dziękuję za radę!! Mam wszystkie wymiary, mogę podac w miare dokładne na meble do kuchni.

• 3 months później...

Witam,

To pierwszy mój post na forum Muratora. Jak myślę nie ostatni, bo niedawno zaczęliśmy 'długą drogę do domu' ;)

Liczę na Wasze opinie, porady itd.

Zainteresował nas projekt właśnie z pracowni państwa Lipińskich 160b - BerlinIII. Może znaleźlibyśmy tutaj kogoś, kto planuje budowę tego domu lub - jeszcze lejpiej - już go zbudował? Jakie macie opinie na jego temat?

Nas zainteresowały głównie:

- prostota;

- proekologiczne rozwiązania;

- możliwość zintegrowania głównej części domu z ogrodem.

• 8 months później...
  • 1 month później...

Witam,

ja również jestem świeżakiem na tym forum. Ciekawi mnie czy znajdzie się ktoś kto przymierza się do budowy domu wg projektu Gandawa (LMP243)? Urzekł nas ten projekt i poważnie zastanawiamy się nad jego kupnem. Co sądzicie na jego temat? A może jest tu ktoś kto planuje budowę wg bardzo podobnego projektu Moguncja (LMP 242) i zechciałby się podzielić opinią na jego temat?

• 1 year później...
Witajcie! Myślałam, że dowiem się czegoś ciekawego na temat projektu Werona Lipińskich. Ale tutaj się zrobił taki misz masz, że zacznę od pytania podstawowego. Czy ktoś na forum wybudował może ten piękny dom? Jakie zmiany wprowadzaliście? Chętnie też przeczytam opinie na temat projektu. http://projekty.lipinscy.pl/Werona/#comments_list

• 2 weeks później...