Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacja alarmowa połączona z internetem.

Jacek

Recommended Posts

Mam pytanie do specjalistów od instalacji alarmowych- wiem że są tu tacy. Czy istnieją rozwiązania a jeżli tak to gdzie można je znaleść spinające instalacje alarmowe z domowym PC-tem, podłączonym do internetu. Mam u siebie stałe łącze dlatego nie widzę potrzeby płacenia za instalacje oparatą o telefon komórkowy.

Bardzo proszę o info.

Tak. Istnieją takie instalacje. Zawsze są dedykowane i tworzone oraz oprogramowywane na konkretną potrzebę. Najczęściej porozumiewają się TCPIP. Po stronie alarmu potrzebny modół łączący alarm z siecią. Dla DSC np. jest to T-LINK. Opis na stronie AAT.

Adam M.

Tylko że.....

-musi być UPS, ciągle sprawny

-musi być ciągle włączony komputer

Czyli należy przeliczyć koszty utrzymywania akumulatorów UPSa, zuzycie energii przez komputer i porównać je z kosztami innych rozwiązań.

Wziąć pod uwagę też trzeba szybkość reakcji

Uwagi te piszę na podstawie przypuszczeń a nie doświadczeń.

Mam pytanie do specjalistów od instalacji alarmowych- wiem że są tu tacy. Czy istnieją rozwiązania a jeżli tak to gdzie można je znaleść spinające instalacje alarmowe z domowym PC-tem, podłączonym do internetu. Mam u siebie stałe łącze dlatego nie widzę potrzeby płacenia za instalacje oparatą o telefon komórkowy.

Bardzo proszę o info.

Może napisz jeszcze, jakie ma być zastosowanie takiej konfiguracji :roll:

Mam u siebie stałe łącze dlatego nie widzę potrzeby płacenia za instalacje oparatą o telefon komórkowy.

Co masz na myśli?

Moduł ethernetowy ETHM-1

zdalna obsługa centrali alarmowej poprzez sieć Ethernet:

To powyżej to cytat ze strony SATELa, nie jestem na czasie ale tam pisze ethernet a nie internet. Bynajmniej ja rozumię, że ethernet to sieć wewnętrzna-no chyba że nie?

Moduł ten umozliwia obsługę i kontrolę centrali alarmowej przez sieć lokalną i przez internet.

ISDN ma stale otwarty kanał zwrotny z funkcją "security", bo tak był projektowany. To też jest sieć, ale jakby trochę mniej powszechnie znana.

Jeżeli można zadzwonić pod dowolny numer, to można zestwić też "stałe połączenie" w tym kanale. 9600 to chodzi, ale przecież i komórki też tyle.

łatwiej ustawić punkt-punkt niż aparat kom-aparat kom. Bez serwerów operatora, bramy internetowej itd. Wszystko co twoje (dane) masz u siebie.

Adam M.

p.s. nie każdy telefonista o tym wie, bo trochę innym slangiem gadają, ale jak się trafi kumaty, to pogadasz.

proponowano nam coś takiego, narazie nie zostałam całkowicie przekonana.

Alarm mamy podpięty do linii telefonicznej na wejściu do domu /nie zakłóca neostrady i uniemozliwia włamywaczom odlożenie słuchawki/. W razie włączenia się /każdego uaktywnienia się/ wydzwania do nas na komórki.

Jeżeli uzywać stałego łącza, to już z mozliwościa sterowania całym domem /ogrzewanie, rolety, robot odśnieżający, wypuszczaanie psa i kota 8) :D /