czesiu73 14.11.2005 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 instalacja alarmowa działająca na podstawie powiadamiania komórką jest rewelacją .Mogę jak ktoś chce opisać zasadę instalacji i działania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 14.11.2005 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 zwróccię uwagę, że odcięcie łącza internetowego (kablowego) lub linii telefonicznej kablowej (w tym sdi, neostrady itp.) w większości wypadków jest banalne i możliwe do zrobienia w strefie gdzie nie ma żadnego alarmu (np. skrzynka tpsa). moduł komórkowy zakłocić trochę trudniej, a przynajmniej tak mi się wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 19.11.2005 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2005 instalacja alarmowa działająca na podstawie powiadamiania komórką jest rewelacją .Mogę jak ktoś chce opisać zasadę instalacji i działania. Czesiu73 Jeśli mógłyś coś o tym nasmarować byłoby supero. Z góry dzięki. Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czesiu73 19.11.2005 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2005 Witam Tadziu.Korzystam z takiego układu powiadamiania na telefon kom. i jestem z tego bardzo zadowolony.Zasada działania jest następująca: centralka alarmowa np.firmy Satel posiada dwa wyjścia niskoprądowe , które możesz sam sobie zaprogramować - (przykładowo z manipulatora) Do każdego z tych dwóch wyjś możesz przypisać 40 różnych funkcji.Każda z tych funcji spowoduje , że na wyjściu pojawi się masa lub plus zasilania.Nas interesuje plus. Tak więc zakładamy że jedną z tych fukcji którą zaprogramujesz będzie ALARM WEJŚCIA. Gdy zadziała alarm to na jednym z tych wyść pojawi się zasilanie , dzięki któremu może zadziałać zwykły przekaźnik powodujący zwarcie lub rozwarcie styku. Nas interesuje zwarcie , ponieważ moduł załączający telefon komórkowy reaguje na zwarcie. Moduł taki np. firmy Abratronik jest przystosowany żeby podłączyć do niego telefon kom. (Nokia 5110 ) cena około 50 zł. Modół taki ma 8 wejść które też można zaprogramować i tak np. weście pierwsze -ALARM WEJŚCIA - taki też komunikat będzie wysyłał twój moduł połączony z telefonem na inny wybrany telefon np. na Twoją komórkę. Cena takiego modułu to 150 zł. Więcej o tych urządzeniach poczytaj na stronie http://www.abratronik.pl Drugą funkcją do zaprogramowania może być BRAK ZASILANIA CENTRALI (zaprogramowana jako SMS na wejściu drugim modułu ) i tak gdy zabraknie zasilania w obiekcie to dostaniesz SMS-ka że nastąpił brak zasilania centrali.Oczywiście chronologicznie musisz zaprogramować drugie wyście niskoprądowe w centrali też jako brak zasilania. Mduł powiadamiania posiada też opcję testu samego siebie , to znaczy ze co jakiś czas (najwięcej co 42 godz.) wyśle ci komunikat SMS - SYSTEM ALARMOWY OK !!! tak wię masz kontrolę nad jego sprawnością. Jeżeli coś jest niezrozumiałe to postaram się wytłumaczyć dokładniej pozdrawiam Piotrek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 20.11.2005 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 ... Jeżeli coś jest niezrozumiałe to postaram się wytłumaczyć dokładniej pozdrawiam Piotrek. Wielkie dzięki za info. Całe szczęście, że gościu, który robi mi całą elektrykę z antenówką, siecią wewnętrzną i alarmówką jest młody i interesuje się takimi nowinkami. Jutro z nim pogadam, żeby mnie i oświecił co i jak i czy mógłby mi coś takiego zrobić. Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nft 22.11.2015 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 (edytowane) Odświeżę, może przez tyle lat się coś zmieniło Jak wygląda sprawa powiadomienia o alarmie w przypadku modułu ETHM-1 czy on tylko wyśle e-maila, które nie są sygnalizowane przez komórkę w jakiś szczególny sposób (czas dostarczenia też bywa różny), czy może wysłać (jak w przypadku modułu T-1, T-2) natychmiast sms-a ? Edytowane 22 Listopada 2015 przez Nft Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts