Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacja alarmowa połączona z internetem.

Jacek

Recommended Posts

zwróccię uwagę, że odcięcie łącza internetowego (kablowego) lub linii telefonicznej kablowej (w tym sdi, neostrady itp.) w większości wypadków jest banalne i możliwe do zrobienia w strefie gdzie nie ma żadnego alarmu (np. skrzynka tpsa). moduł komórkowy zakłocić trochę trudniej, a przynajmniej tak mi się wydaje :)

Witam Tadziu.Korzystam z takiego układu powiadamiania na telefon kom. i jestem z tego bardzo zadowolony.Zasada działania jest następująca: centralka alarmowa np.firmy Satel posiada dwa wyjścia niskoprądowe , które możesz sam sobie zaprogramować - (przykładowo z manipulatora) Do każdego z tych dwóch wyjś możesz przypisać 40 różnych funkcji.Każda z tych funcji spowoduje , że na wyjściu pojawi się masa lub plus zasilania.Nas interesuje plus. Tak więc zakładamy że jedną z tych fukcji którą zaprogramujesz będzie ALARM WEJŚCIA. Gdy zadziała alarm to na jednym z tych wyść pojawi się zasilanie , dzięki któremu może zadziałać zwykły przekaźnik powodujący zwarcie lub rozwarcie styku. Nas interesuje zwarcie , ponieważ moduł załączający telefon komórkowy reaguje na zwarcie. Moduł taki np. firmy Abratronik jest przystosowany żeby podłączyć do niego telefon kom. (Nokia 5110 ) cena około 50 zł. Modół taki ma 8 wejść które też można zaprogramować i tak np. weście pierwsze -ALARM WEJŚCIA - taki też komunikat będzie wysyłał twój moduł połączony z telefonem na inny wybrany telefon np. na Twoją komórkę. Cena takiego modułu to 150 zł. Więcej o tych urządzeniach poczytaj na stronie http://www.abratronik.pl Drugą funkcją do zaprogramowania może być BRAK ZASILANIA CENTRALI (zaprogramowana jako SMS na wejściu drugim modułu ) i tak gdy zabraknie zasilania w obiekcie to dostaniesz SMS-ka że nastąpił brak zasilania centrali.Oczywiście chronologicznie musisz zaprogramować drugie wyście niskoprądowe w centrali też jako brak zasilania. Mduł powiadamiania posiada też opcję testu samego siebie , to znaczy ze co jakiś czas (najwięcej co 42 godz.) wyśle ci komunikat SMS - SYSTEM ALARMOWY OK !!! tak wię masz kontrolę nad jego sprawnością. Jeżeli coś jest niezrozumiałe to postaram się wytłumaczyć dokładniej :) pozdrawiam Piotrek.

... Jeżeli coś jest niezrozumiałe to postaram się wytłumaczyć dokładniej :) pozdrawiam Piotrek.

Wielkie dzięki za info. Całe szczęście, że gościu, który robi mi całą elektrykę z antenówką, siecią wewnętrzną i alarmówką jest młody i interesuje się takimi nowinkami. Jutro z nim pogadam, żeby mnie i oświecił co i jak i czy mógłby mi coś takiego zrobić.

Pozdrawiam

TadekL

• 10 years później...

Odświeżę, może przez tyle lat się coś zmieniło :)

Jak wygląda sprawa powiadomienia o alarmie w przypadku modułu ETHM-1 czy on tylko wyśle e-maila, które nie są sygnalizowane przez komórkę w jakiś szczególny sposób (czas dostarczenia też bywa różny), czy może wysłać (jak w przypadku modułu T-1, T-2) natychmiast sms-a ?

Edytowane przez Nft