Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMOCY - zmiana instalacji gazowej w mieszkaniu vs prawo bud

radiks

Recommended Posts

Może nie do końca o własnym domu ale o remoncie jak najbardziej.

Właśnie postanowiłem przerobić trochę kuchnię w moim mieszkaniu. Wiąże się to ze skróceniem długości rury gazowej - teraz od wyjścia jej ze ściany (po drugiej stronie tej ściany na korytarzu jest licznik) biegnie pod sufitem około 1,5 m i dopiero opada w dół. Chciałem właśnie te 1,5m pod sufitem zlikwidować i...

Pani w administracji spółdzielni powiedziała mi, że właśnie zmieniło się prawo budowlane i muszę występować o... POZWOLENIE NA BUDOWĘ żeby usunąć te 1,5 m rury, która już nie jest własnością ani spółdzielni, ani gazowni tylko moim przyłączem.

Tyle sie ostatnio mówiło o ułatwieniach dla inwestora w nowym prawie budowlanym a tu takie G... Czyli potrzebuję mapy do celów projektowych, potwierdzionych (jakich u licha???) planów budynku, planów sieci gaziwej, projektu wykonanego przez uprawnionego architekta...

Krótko mówiąc muszę wydać kilka tysięcy złotych żeby w ciągu 5 minut zlikwidować kawałek rury.

:evil: :evil: :evil:

Czy ta pani ma rację??? Czytałem prawo budowlane ale tam jest to dość mętne, może tu znajdzie się kttoś bardzoej obeznany z tematem???

Zasadniczo Pani w administracji ma rację - na przerobienie wewn instalacji gazowej potrzebne jest pozwolenie na budowę (bez mapki)

Ale zasadniczo, kiedy licznik jest na klatce schodowej - nie bardzo jest okazja, żeby stwierdzić u ciebie tego rodzaju samowolę.

Ja zasadniczo nie jestem za obchodzeniem przepisów, ale w tym przypadku radzę spróbować dogadać się z kimś kto co to zrobi od ręki. W końcu na liczniku są zawory, prawda?

Tylko żebyś miał świadomość co robisz. 8)

jesli jasnie pani uwaza to za przylacze to jest na bakier z prawem budowlanym, bo takowe nie wymaga pozwolenia na budowę, ale projektu owszem. tylko nie architekta a osoby mającej uprawnienia instalacyjne...

powoli wszyscy się w tym gubią a zdrowego rozsądku znów brakuje urzędnikom.

powinien Ci wystarczyc opis techniczny zrobiony przez projektanta instalacji + jakas tam mapka lokalizacyjna, bo na działce absolutnie nic sie nie zmienia. i oczywiscie zgloszenie

pozdrawiam

Art.29.1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

20) przyłączy: elektroenergetycznych, wodociągowych, kanalizacyjnych, gazowych, cieplnych i telekomunikacyjnych;

Art.29a.1. Budowa przyłączy, o których mowa w art. 29 ust. 1 pkt 20, wymaga sporządzenia planu sytuacyjnego na kopii aktualnej mapy zasadniczej lub mapy jednostkowej przyjętej do państwowego zasobu geodezyjnego i kartograficznego.

2. Do budowy, o której mowa w ust. 1, stosuje się przepisy prawa energetycznego albo o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków.

3. Przepisów ust. 1 i 2 nie stosuje się, jeżeli inwestor dokonał zgłoszenia, o którym mowa w art. 30.

Art.30.1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga:

1a) budowa, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 20 – z zastrzeżeniem art. 29a;

...

3. Do zgłoszenia budowy, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 19 i 20, należy ponadto dołączyć projekt zagospodarowania działki lub terenu wraz z opisem technicznym instalacji, wykonany przez projektanta posiadającego odpowiednie uprawnienia budowlane. Projekt zagospodarowania działki lub terenu, w przypadku budowy instalacji gazowej, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 19, powinien być uzgodniony z podmiotem właściwym do spraw zabezpieczeń przeciwpożarowych.

Hmm, ja akurat bym wykozystał przepis ART 29.2

Pozwolenia na budowę nie wymaga wykonywanie robót budowlanych polegających na:

2) remoncie instalacji gazowych w lokalach mieszkalnych oraz remoncie instalacji gazu płynnego w budynkach mieszkalnych jednorodzinnych;

3) przebudowie i remoncie przyłączy do budynku: elektroenergetycznych, wodociągowych, kanalizacyjnych, gazowych, cieplnych i telekomunikacyjnych;

W tym przypadku nie podlega to nawet zgłoszeniu.

Na razie zobaczę co jest w planach budynku, może już obecnie instalacja gazowa jest niezgodna z projekem...

jesli jasnie pani uwaza to za przylacze to jest na bakier z prawem budowlanym, bo takowe nie wymaga pozwolenia na budowę.

Ja zrozumiałam, że chodzi o wewnętrzną instalację gazową - radiks napisał, że to kawałek rury w kuchni, za licznikiem a takowe niestety nadal wymaga pozwolenia na budowę.

Ale sprawdzenie

co jest w planach budynku, może już obecnie instalacja gazowa jest niezgodna z projekem...
to dobry pomysł.

W każdym razie art. 29.2 to dobra ściema!