radiks 09.11.2005 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 Może nie do końca o własnym domu ale o remoncie jak najbardziej. Właśnie postanowiłem przerobić trochę kuchnię w moim mieszkaniu. Wiąże się to ze skróceniem długości rury gazowej - teraz od wyjścia jej ze ściany (po drugiej stronie tej ściany na korytarzu jest licznik) biegnie pod sufitem około 1,5 m i dopiero opada w dół. Chciałem właśnie te 1,5m pod sufitem zlikwidować i... Pani w administracji spółdzielni powiedziała mi, że właśnie zmieniło się prawo budowlane i muszę występować o... POZWOLENIE NA BUDOWĘ żeby usunąć te 1,5 m rury, która już nie jest własnością ani spółdzielni, ani gazowni tylko moim przyłączem. Tyle sie ostatnio mówiło o ułatwieniach dla inwestora w nowym prawie budowlanym a tu takie G... Czyli potrzebuję mapy do celów projektowych, potwierdzionych (jakich u licha???) planów budynku, planów sieci gaziwej, projektu wykonanego przez uprawnionego architekta... Krótko mówiąc muszę wydać kilka tysięcy złotych żeby w ciągu 5 minut zlikwidować kawałek rury. Czy ta pani ma rację??? Czytałem prawo budowlane ale tam jest to dość mętne, może tu znajdzie się kttoś bardzoej obeznany z tematem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 09.11.2005 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 Zasadniczo Pani w administracji ma rację - na przerobienie wewn instalacji gazowej potrzebne jest pozwolenie na budowę (bez mapki) Ale zasadniczo, kiedy licznik jest na klatce schodowej - nie bardzo jest okazja, żeby stwierdzić u ciebie tego rodzaju samowolę. Ja zasadniczo nie jestem za obchodzeniem przepisów, ale w tym przypadku radzę spróbować dogadać się z kimś kto co to zrobi od ręki. W końcu na liczniku są zawory, prawda? Tylko żebyś miał świadomość co robisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 09.11.2005 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 jesli jasnie pani uwaza to za przylacze to jest na bakier z prawem budowlanym, bo takowe nie wymaga pozwolenia na budowę, ale projektu owszem. tylko nie architekta a osoby mającej uprawnienia instalacyjne...powoli wszyscy się w tym gubią a zdrowego rozsądku znów brakuje urzędnikom. powinien Ci wystarczyc opis techniczny zrobiony przez projektanta instalacji + jakas tam mapka lokalizacyjna, bo na działce absolutnie nic sie nie zmienia. i oczywiscie zgloszeniepozdrawiam Art.29.1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:20) przyłączy: elektroenergetycznych, wodociągowych, kanalizacyjnych, gazowych, cieplnych i telekomunikacyjnych; Art.29a.1. Budowa przyłączy, o których mowa w art. 29 ust. 1 pkt 20, wymaga sporządzenia planu sytuacyjnego na kopii aktualnej mapy zasadniczej lub mapy jednostkowej przyjętej do państwowego zasobu geodezyjnego i kartograficznego.2. Do budowy, o której mowa w ust. 1, stosuje się przepisy prawa energetycznego albo o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków.3. Przepisów ust. 1 i 2 nie stosuje się, jeżeli inwestor dokonał zgłoszenia, o którym mowa w art. 30. Art.30.1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga:1a) budowa, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 20 – z zastrzeżeniem art. 29a;...3. Do zgłoszenia budowy, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 19 i 20, należy ponadto dołączyć projekt zagospodarowania działki lub terenu wraz z opisem technicznym instalacji, wykonany przez projektanta posiadającego odpowiednie uprawnienia budowlane. Projekt zagospodarowania działki lub terenu, w przypadku budowy instalacji gazowej, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 19, powinien być uzgodniony z podmiotem właściwym do spraw zabezpieczeń przeciwpożarowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radiks 09.11.2005 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 Hmm, ja akurat bym wykozystał przepis ART 29.2 Pozwolenia na budowę nie wymaga wykonywanie robót budowlanych polegających na:2) remoncie instalacji gazowych w lokalach mieszkalnych oraz remoncie instalacji gazu płynnego w budynkach mieszkalnych jednorodzinnych; 3) przebudowie i remoncie przyłączy do budynku: elektroenergetycznych, wodociągowych, kanalizacyjnych, gazowych, cieplnych i telekomunikacyjnych; W tym przypadku nie podlega to nawet zgłoszeniu.Na razie zobaczę co jest w planach budynku, może już obecnie instalacja gazowa jest niezgodna z projekem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 09.11.2005 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 jesli jasnie pani uwaza to za przylacze to jest na bakier z prawem budowlanym, bo takowe nie wymaga pozwolenia na budowę. Ja zrozumiałam, że chodzi o wewnętrzną instalację gazową - radiks napisał, że to kawałek rury w kuchni, za licznikiem a takowe niestety nadal wymaga pozwolenia na budowę. Ale sprawdzenie co jest w planach budynku, może już obecnie instalacja gazowa jest niezgodna z projekem... to dobry pomysł. W każdym razie art. 29.2 to dobra ściema! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 09.11.2005 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 radiks, tego przepisu juz wlasnie nie ma te punkty zostały niedawno uchylone... tutaj masz ostatnie zmiany http://www.mi.gov.pl/prezentacje/jednostki_dokumenty/27/prawo_bud_zm.pdf aniu, jasnie pani było o urzędniczce , która tak zinterpretowala nowe zmiany w prawie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts