Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W jaki sposób opłacacie domowe rachunki?

W jaki sposób opłacasz rachunki?  

204 użytkowników zagłosowało

1. 1. W jaki sposób opłacasz rachunki?

• na poczcie
    • przez internet
    • w kasie u wystawcy rachunk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 104
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Internet oczywiście - bez gotówki, papierków, o dowolnej godzinie. Można ustawić zlecenie z wyprzedzeniem - to sposób dla roztargnionych. Koszt sporo niższy niż na poczcie czy tzw agencjach (1PLN za przelew u mnie).

Wyniki tego sondażu będą mocno wynaturzone, bo każdy z biorących udział w ankiecie ma dostęp do internetu - w związku z tym większość będzie deklarowała płacenie przez internet (bo komu się chce iść na pocztę czy gdzie indziej, jeżeli można to samo zrobić siedząc wygodnie przed monitorem?). Ja oczywiście też korzystam z internetu. Tanio i wtedy kiedy mi pasuje.

baba_budowniczy jak płacisz 1zł za przelew, to drogo. Który bank tak zdziera?

Wyniki tego sondażu będą mocno wynaturzone, bo każdy z biorących udział w ankiecie ma dostęp do internetu - w związku z tym większość będzie deklarowała płacenie przez internet (bo komu się chce iść na pocztę czy gdzie indziej, jeżeli można to samo zrobić siedząc wygodnie przed monitorem?). Ja oczywiście też korzystam z internetu. Tanio i wtedy kiedy mi pasuje.

baba_budowniczy jak płacisz 1zł za przelew, to drogo. Który bank tak zdziera?

mBank :evil: i muszę się nad tym faktem poważnie zastanowić

Sondaż "M jak mieszkanie": W jaki sposób opłacacie domowe rachunki? Prosimy o udział w sondażu i komentarze: ile Wam to zajmuje czasu, ile kosztuje, czy jest lepszym sposobem niż inne?

Obecnie tylko i wyłącznie przez bankowość elektroniczną 8) . 30% transakcji za pomocą polecenia zapłaty, 50% poprzez stałe zlecenia i 20% zwykłymi przelewami (bo niektóre "dziady" nie mogą dojrzeć do poleceń zapłaty, jak np. moja lokalna energetyka tj. Enion vel BZE :x ).

Konto mam w banku holendersko-śląskim na 3 litery :D . Pakiet standardowy, utrzymanie wychodzi jakieś 10 zł miesięcznie, z czego 6zł abonament i 4zł za resztę.

Przelewy 0.5zł/szt., ale teraz w promocji gratis, 1zł za realizację stałego zlecenia, sporo bankomatów szczególnie w woj. śląskim - dostęp za darmo. Karty płatnicze przy naszych obrotach (limit jest 300zł/mies.) za darmo, normalnie 1.5zł/mies.

Myślę jednak o wyższym pakiecie, bo tam bankomaty Euronet są za darmo, i stałe zlecenia za darmo, ale to jak promocja na przelewy się skończy bo wtedy koszt konta wzrośnie i będzie się bardziej opłacało.

Miałem konto w mbanku, które traktowałem jako lokatę (m.in. na działkę :D ). Ale coś im się oferta popsuła... oprocentowanie mam lepsze u holendrów na 3 litery, co kiedyś było niemożliwe! No i wprowadzili opłatę za przelew... no i pewnie mbank mnie wyrzuci bo konto jest 0zł i nikt na nie nie zagląda.

No chyba zartujesz. Ja place 50 gr za przelew jesli idzie do innego banku. Dlaczego Ciebie to kosztuje zlotowke ?

Może dlatego, że konto jest firmowe?

Zgadza się, z firmowego płacisz 1 zł, najlepiej mieć również konto niefirmowe i puszczać z niego przelewy niefirmowe, po 50 gr/szt jeśli do innego banku.

No chyba zartujesz. Ja place 50 gr za przelew jesli idzie do innego banku. Dlaczego Ciebie to kosztuje zlotowke ?

Może dlatego, że konto jest firmowe?

A to jak firmowe to i tak taniej niz gdzie indziej. My tez mamy firmowe. Moj maz oblicza ile bedzie musial zaplacic z firmowego. Zusy, Pity i inne. Reszte przelewa na zwykly ROR i stamtad placimy pozostale rachunki.

Internet oczywiście - bez gotówki, papierków, o dowolnej godzinie. Można ustawić zlecenie z wyprzedzeniem - to sposób dla roztargnionych. Koszt sporo niższy niż na poczcie czy tzw. agencjach

W pełni zgadzam się z baba_budowniczy 8)

Od dobrych 3 lat tylko internet w Bank Millennium wcześniej Bank Gdański. Bez latania z rachunkami na pocztę etc... Opłacam wszystko: rachunki za mieszkanie, ubezpieczenia, prąd, telefon stacjonarny i komórki, raty, różnorodne zlecenia jednorazowe np. opłaty za studia, egzaminy, allegro, ojjj jest tego sporo. "Obsługuję" czasem w ten sposób również rodzinkę. Wygoda, zlecenia stałe nie muszę pamiętać, że czegoś nie opłacę.

Opłaty - różnie z tym bywało - przez długi czas było za darmo teraz 50 groszy. Opłata za prowadzenie rachunku 0 pln. I to jedyne co w tym banku jest ok :wink:

Posiadam również rachunek w mBanku, tam za przelew płacę też tylko 50 groszy.

8)