Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sąsiad chce zablokować przyłącz gazu. Prawomocne pozwolenie.

Recommended Posts

Poradźcie co zrobić. Powiedział, że nie i już. Mam prawomocne pozwolenie na budowę gazociągu. Otrzymywał powiadomienia i nie zgłosił żadnych uwag. Mam do przekopania kawałek jego pola ornego z dala od domu i czegokolwiek (szczere pole). Jak postepować:

1. Próbować rozmawiać?

2. Wezwać policję?

3. Urzyć rozwiązania siłowego?

Pozdrawiam wszystkich normalnych budujących na forum

Kiedyś zdarzyło mi się rozmawiać prywatnie z jakimś dyrektorem inwestycyjnym w ZE. Miał identyczny problem - ludzie czekali na przyłączenie a on nie mógł budować linii bo właściciel gruntu, na którym miała stanąć się rozmyślił a że nie mógł cofnąć raz danej zgody to mu np. wskakiwał do wykopu. :roll:

Policja odmówiła pomocy, a ludzie czekają na prąd...

Kiedyś zdarzyło mi się rozmawiać prywatnie z jakimś dyrektorem inwestycyjnym w ZE. Miał identyczny problem - ludzie czekali na przyłączenie a on nie mógł budować linii bo właściciel gruntu, na którym miała stanąć się rozmyślił a że nie mógł cofnąć raz danej zgody to mu np. wskakiwał do wykopu. :roll:

Trzeba go było przysypac na jedna nocke to może by zmiękł :D :D :D

Trzeba go było przysypac na jedna nocke to może by zmiękł :D :D :D

Tak też mu poradziłam, w końcu to "TEREN BUDOWY, WSTĘP WZBRONIONY" i "UWAGA GŁĘBOKIE WYKOPY!" ale dyr. odparł, że jego pracownicy nie chcieli się gościem szarpać - a w końcu to oni siedzieliby za lincz...

Witam, my tez w planach mielismy gaz ziemny. Niestety okazalo się, ze (zgodnie z przepisami) aby otrzymac pozwolenie na zrobienie przylacza gazowego trzeba miec notarialna zgode wszystkich współwłaścicieli gruntu (w naszym przypadku była to droga). Jest tych współwłaścicieli cos kolo sześciu…. Czy Twój sasiad wyrazil taka zgode??? Musisz mieć na to papier…. Jeśli nie, to naprawde masz problem :( . My zaczęliśmy grzebac w dokumentach geodezyjnych, ale okazalo sie, ze dotarcie do wszystkich współwłaścicieli gruntu to kanal jakich malo (np. staruszkowie w wieku bardzo podeszłym, którzy od lat nie ruszaja się z domu :-? ). Można było wynająć jakiego prawnika, żeby się w tym babral, ale pochłonęłoby to kupe forsy i czasu…Podsumowując: mamy zakopany zbiornik na gaz plynny.

Jesli nie ma notarialnej zgody Twojego sasiada to policja nic tu nie wskora... niestety.

Pozdro

Tab

Jeśli wszystkie środki zawiodą, to ostatnią deską ratunku będzie wystapienie do sądu z wnioskiem o służebność gruntową.Nie może być tak, że ktoś poprzez własne widzimisie blokuje inwestycję.Analogiczna sytuacja jest na przykład gdy musisz w związku z budową czy remontem wejść na teren sąsiada.Gdy nie chce wpuścić nas dobrowolnie to występujemy z wnioskiem do urzędu(nie sądu).Urząd wydaje decyzję , w której określa okres w ciągu którego mamy wykonać określoną pracę.W decyzji powiedziane jest też, że trzeba pokryć ewentualne szkody wynikłe z naszej winy.