Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom kaKa

Recommended Posts

Juz jest zdjecie!!! Tylko jakies male :smile: W najblizszym czasie troche powieksze :smile:

Zamieszczam adres stronki www gdzie mozecie znalezc zdjecia mojego domu.

http://www.kaka.republika.com.pl/Dom4_small.jpg

http://www.kaka.republika.pl

Zdjecia domu i okolicy sa rowniez tutaj: http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=36027&k=10&q=kaKa&nxt=0

Niech ten watek bedzie miejscem do komentarzy.

Pozdrawiam

[ Ta wiadomość była edytowana przez: kaKa dnia 2003-01-06 14:03 ]

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bardzo sympatyczna strona. Zazdroszczę Ci bo ja nie potrafię nawet takiej zrobić. Dom extra, choć nie na moją kieszeń - czyt. skomplikowana bryła budynku. Na piętrze masz okna połączone z drzwiami balkonowymi - będzie balkon, czy może się mylę. Na dachu masz blachę - duży połysk - jak to osiągnąłeś.

Pozdrawiam

ach i te linki. Miło, że się na nich znalazłem

Witam

Na pietrze bedzie balkon. Z balkonu rozciaga sie piekny widok na w dole (chyba 150 metry) lezace jeziorko. :wink:

Do Kodi - to tak blyszczy Rautaruuki blachodachowka (plastizol). Chcialem matowa, ale odmowili mnie moi dekarze, bo jakby nie daleko las i moga mi drzewa na dachu zaczac rosnac :smile:

Opalko, na pewno sie nie bede bal, ani nudzil. Naprzeciw tej strony domu gdzie jest balkon stoi dom sasiada. A w tamtej stronie gdzie jeziorko, jeszcze jeden dom. A i z okna w lazience (jest zdjecie) widac drage prowadzaca do Wilna.

Wiecej fotek zamieszcze jak dorwie sie do skanera u kolegi :wink:

Pozdrawiam

Ryniu: to jest projekt indywidualny. Wszystko przemyslalismy z zona, pozniej te mysli przedalismy architekcie. Efekt koncowy: dom spelnia wszystkie nasze warunki co do funkcjonalnosci ale jest calkiem inny niz przedstawialismy z samego poczatku :wink:

Jedyna chyba nie zaplanowana rzecz to tak duze okna. No, ale to jest chyba plus :wink:

U nas z projektami jest dosyc nielekko. Katalogi sa, ale te same z Polski :smile: Naprawde. Po prostu czlowiek wybiera sobie projekt i mowi co chce zmienic, architekta po prostu przerysowuje ten zmieniony projekt i juz. To jest najtansza wersja. Srednio droga wersja, to biuro architektow. U nas (z tego co ja wiem) sa chyba 3 takie duze biura. Oni maja wlasne katalogi, juz przez litewskich architektow stworzonych projektow. Mozna tam znalezc dosyc niezle domki.

I trzecie, najdrozsze rozwiazanie, to projekt indywidualny. Architektow indywidualnych jest nierealnie duzo. I naprawde ciezko wybrac. Jasne to jest najdrozsze rozwiazanie. Ale cos za cos.

Moj architekta (pani) byla calkiem niezla. Wysluchala wszystko co chcemy, bardzo wiele doradzila. Rowniez pierwsze wiadomosci o budowaniu dostalem od niej.

Choc zaplacilem nie malo, ale jestem zadowolony z tego projektu -wszystko dostosowane do naszych potrzeb.

Pozdrawiam

dzięki. a jeśli chodzi o samą architekturę domów to są jakieś istotne różnice między Polską a Litwą? ja mam porównanie Polska-Niemcy. domy w Niemczech są znacznie, znacznie prostsze w formie (dach zazwyczaj dwuspadowy).

[ Ta wiadomość była edytowana przez: ryniu dnia 2003-01-08 11:54 ]

Trudno mnie porownywac architekture Polski i Litwy. Poniewaz polskie domki widzialem chyba 5 lat temu i nie to mnie wtedy ciekawilo :grin:

Moge smialo napisac, ze tylko chyba 3-4 lata temu konczyl sie u nas okres domow-monstrow. Kiedy to biznierzy, ktorzy zarobili szybko i duzo, wystrajali ogromne, nie odpowiadajace potrzebom domy-monstry. Bardzo duzo teraz takich stoi miedzy juz zamieszkalymi.

Chyba 3-4 lata temu zaczal sie okres w budownictwie, kiedy zmienialy sie poglady i zaczeto budowac nieduze i funkcjonalne domki.

Obecnie u nas jest popularnie kupic dzialke z domkiem w tak nazywanych "sadach". Gdzie dzialki sa po 6 arow, generalnie odremontowac ten dom i tam mieszkac. Ale to jest, ja mysle,tylko tymczasowe rozwiazanie. Bylem u znajomego, ktory tak zrobil. Strasznie ciasno jest na takich dzialkach, domek przy domu, a bywa, ze rozbudowuja domy na polowe tej dzialki.

O wygladzie ogolnym domow litewskich trudno cos powiedziec. Szczegolnie modne teraz sa domki - "stodoly", takie domy proste, z dachem dwuspadowym o powierzchni do 140 m2. Ale takich domkow jest jeszcze malo. Wciaz kruluja domy-olbrzymy.

Z technologii budowania, kruluje beton komorkowy. Dosyc popularny robi sie system domow kanadyjskich, ale, na ile wiem, dosyc trudno jest z technologia. Chyba jest tylko jedna firma tym na powaznie sie zajmujaca. Pozostale kopiuja.

Chyba tyle

Pozdrawiam

• 1 month później...
  • 11 months później...

kaKa, zacząłem oglądac Twoją stronę od początku, najpierw "o mnie', potem "okolica" itd. Nie dotarłem jeszcze do końca, ale pomysł super, sama historia Nemenczyna i okolic jest fascynująca. Wybudowałeś dom w pięknej i ciekawej okolicy. Jak tylko czas pozwoli, siąde z mapą Litwy i jeszcze raz prześledzę Twoją opowieść o okolicach, gdzie stoi Wasz dom.

Serdecznie pozdrawiam Krzysztof.

Witam wszystkich.

Bardzo milo mi, ze znalezliscie ten watek gdzies tam daaleko, daleko :)

Juz moge napisac - MIESZKAMY W SWOIM DOMU!!!!

Mieszkamy juz od konca listopada. Jest po prostu super :D :lol: :lol:

Budowe skonczylismy w koncu listopada. Ale dom nie jest jeszcze wykonczony do konca. Z zewnatrz mamy zrobione juz prawie wszystko. Zostalo juz TYLKO: tynk na cokol, glazura na terase, na schodki, opaska dookola domu, podjazd, trawka dookola, jakies drzewka, plot ........ i tak dalej :lol: Wszystko to czeka na lepsze finansowe czasy.

W srodku mamy do konca wykonczony parter (do naszej dyspozycji 150 m2 z garazem). A na poddaszu jest juz podloga zabetonowana, polozone wszystkie instalacje, tynki. Zostaje na gorze tylko ocieplic dach (obecnie ocieplenie lezy na stropie), no i gruntowac, malowac, lozyc parkiet, wstawiac gniazdka.... itd.

A wiec, mysle, ze jeszcze przyjdzie sie wrocic do budowy jak bedziemy drugie pietro wykanczac.

Ogrzewamy tylko parter.

krzyszt17, nie wiem czy znajdziesz na mapce moja wies :). Niemenczyn napewno znajdziesz, ale Strypuny, to tylko na bardzo dokladnej mapie sa :) Dzieki za mile slowa.

Aha, i jeszcze, w ciagu kilku najblizszych tygodni bede mial internet nie tylko w pracy, a wiec bedzie mozliwosc odnowienia mojej www strony (nic tam nie robilem juz wiecej niz rok). Wtedy zamieszcze nowe zdjecia domu w terazniejszym stanie.

Pozdrawiam

kaKa

• 3 weeks później...