Gość m_ch_konto usunięte 09.11.2005 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 Cześć! Proszę o Wasze zdanie na temat umieszczania włączników opuszczania i podnoszenia rolet zewnętrznych. Czy lepiej zamontować je tuż przy oknie, czy też może przy wejściu do pomieszczenia? Za pierwszym przypadkiem, według mnie, przemawia intuicyjność rozwiązania, za drugim być może funkcjonalność np. nie trzeba łazić po całym pomieszczeniu by podnieść rolety. Jakie są wasze sugestie/doświadczenia? Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić, który wariant byłby lepszy.Temat dla mnie pilny! Z góry dzięki za odpowiedziPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 09.11.2005 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 My mamy przy każdym oknie po włączniku, a oprócz tego jeden "zbiorczy", który podnosi wszystkie razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 09.11.2005 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 I jeszcze zapomniałam - ten główny jest z programatorem czasowym. Dobre rozwiązanie, jak się chce hodować kwiatki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 09.11.2005 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 ja mam głównie przy drzwiach ale w jednym pomieszczeniu przy oknach ( salon ). Co prawda w tymże salonie jest także grupowy wyłącznik przy wejściu do salonu działający na wszystkie rolety w tym pomieszczeniu. Wyłącznik główny mam przy drzwiach wejściowych ale chyba dodam taki sam przy wejściu z garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość m_ch_konto usunięte 09.11.2005 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 ja mam głównie przy drzwiach ale w jednym pomieszczeniu przy oknach ( salon ). Co prawda w tymże salonie jest także grupowy wyłącznik przy wejściu do salonu działający na wszystkie rolety w tym pomieszczeniu. Wyłącznik główny mam przy drzwiach wejściowych ale chyba dodam taki sam przy wejściu z garażu. O tym garażu to nie zapomnę. Przecież to będzie moje "główne" wejście, choć przez kotłownię Rozumiem, że nie masz centralki sterującej? Tylko wyłacznik na wszystkie rolety. Tak sobie teraz myślę, że wyłaczniki umieszczone przy drzwiach są konieczne, gdy nie ma jakiejś centralki sterującej grupą rolet. Czy tak jest u Ciebie? I jak jest u innych Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.11.2005 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2005 Może troszke odbiegnę od tematu wątku jakim napięciem zasilane są rolety? 220V czy jakies inne np 12 ? I drugie jaki jest orientacyjny koszt napędu do 1 rolety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 10.11.2005 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2005 My mamy przy każdym oknie po włączniku, a oprócz tego jeden "zbiorczy", który podnosi wszystkie razem. My mamy podobnie, w jednym miejscu w salonie są wszystkie wyłączniki i przy wejściu dwa centralne, jeden na górę i drógi na dół. Jednak obecnie centralne nie mogą działać bo muszą bić dołożone przekaźniki do każdej rolety. Elektryk mówił że każdy przekaźnik to ok 150 zł a mamy 11 rolet i to juz daje ładną sumkę. U was też tak jest ?? Czy te przekaźniki są faktycznie takie drogie ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 10.11.2005 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2005 Osobiście nie posiadam rolet, ale ma je znajomy. Sterowanie ma przy każdym oknie, do tego sterowanie czasowe które może przełączyć na sterowanie na wschód i zachód słońca. Z tego co wiem miał pewne kłopoty by rolety na drzwiach na taras zamykały się z opóźnieniem po okiennych. Chodziło o to by nie zamknąć domowników w ogrodzie na całą noc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 10.11.2005 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2005 O tym garażu to nie zapomnę. Przecież to będzie moje "główne" wejście, choć przez kotłownię Rozumiem, że nie masz centralki sterującej? Tylko wyłacznik na wszystkie rolety. Tak sobie teraz myślę, że wyłaczniki umieszczone przy drzwiach są konieczne, gdy nie ma jakiejś centralki sterującej grupą rolet. Czy tak jest u Ciebie? I jak jest u innych Was? Mam główny sterownik ... wszystki jest połączone w gwiazdę - dzieki temu mogę dowolnie zmieniać działanie, połączenia, grupowanie ... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość m_ch_konto usunięte 10.11.2005 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2005 Może troszke odbiegnę od tematu wątku jakim napięciem zasilane są rolety? 220V czy jakies inne np 12 ? I drugie jaki jest orientacyjny koszt napędu do 1 rolety? Ja mam 220 - koszt silnika 300-360zł (zależne od producenta) Mam NICE za 300zł netto (vat 7%) Do tego kabel zasilający (chyba 5 żył jeżeli mają być sterowane centralnie), Włacznik jakieś 30zł. Przekażniki nie wiem ile kosztują -ale wydaje mi się, ze będą potrzebne jedynie gdy będzie sterowanie niskoprądowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregwlkp 26.11.2005 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2005 WitamU mnie napędy rolet sterowane bezprzewodowo.Chodzi bezproblemowo , jeden programator czasowy plus dwa piloty pięciokanałowe. Greg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 26.11.2005 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2005 My mamy przy każdym oknie po włączniku, a oprócz tego jeden "zbiorczy", który podnosi wszystkie razem. My mamy podobnie, w jednym miejscu w salonie są wszystkie wyłączniki i przy wejściu dwa centralne, jeden na górę i drógi na dół. Jednak obecnie centralne nie mogą działać bo muszą bić dołożone przekaźniki do każdej rolety. Elektryk mówił że każdy przekaźnik to ok 150 zł a mamy 11 rolet i to juz daje ładną sumkę. U was też tak jest ?? Czy te przekaźniki są faktycznie takie drogie ???? Zobacz w Cyfralu Kraków. Jakiś czas temu były po 80 złotych (na 12 i 24 V) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woy 01.01.2006 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2006 Polecam http://www.somfy.com/pl/index.cfm?page=/pl/home/products/rolling_shutters&language=PL-PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 02.01.2006 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2006 My mamy przy każdym oknie po włączniku, a oprócz tego jeden "zbiorczy", który podnosi wszystkie razem. My mamy podobnie, w jednym miejscu w salonie są wszystkie wyłączniki i przy wejściu dwa centralne, jeden na górę i drógi na dół. Jednak obecnie centralne nie mogą działać bo muszą bić dołożone przekaźniki do każdej rolety. Elektryk mówił że każdy przekaźnik to ok 150 zł a mamy 11 rolet i to juz daje ładną sumkę. U was też tak jest ?? Czy te przekaźniki są faktycznie takie drogie ???? Ja planuję wykorzystać przekaźniki wielostykowe. Największy jaki był w sklepie to przekaźnik czterostykowy. Koszt przekaźnika łącznie z podstawką to około 55zł. Jeden przekaźnik obsługuje 4 rolety, ale tylko samo zamykanie lub samo otwieranie. W sumie do 4 rolet będę potrzebował 2 takich przekaźników. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 12.03.2006 01:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 przekazniki nie sa drogie a mozna "poszalec" jak sie je zainstaluje, a jak http://www.central.krakow.pl/index_pl.htm a jak będziesz miał sterownik och to dopiero bedzie zabawa np.otwieranie i zamykanie automatycznie o wybranych godzinach (programowalnych) o i z jednym przelacznikiem o i z w momecie aktywacji lub dezakt, alarmu itp. http://www.central.krakow.pl/index_pl.htm taka zabawa wciaga ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufinek 21.11.2006 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Mam pytanie do Was...czy ktoś z Was robił coś takiego.Tzn. czy ktoś z Was ma rolety opuszcane elektronicznie za pomocą guziczka, pilota itp.? No i czy to jest każda roleta z osobna? Chciałabym w swoim domu, który będe budować na wiosnę zamontować rolety ale żeby były opuszcane elektronicznie i to w dodatku za pomocą jednego guziczka wszystkie jednocześnie, aby nie biegać z pokoju do pokoju i opuszczać każdą z osobna? Czy ktoś to przerabiał i czy jest to możliwe? Dzięki za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomeczek 21.11.2006 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 wszystko jest możliwe, skąd jesteś może podam ci jakieś namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostt 21.11.2006 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 ja tam mam przyciski przy rolecie i wszystkie lub grupowe centralnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 21.11.2006 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Możesz i z guziczka i z pilota. http://www.xcomfort.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aqep 21.11.2006 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Oprocz tego doloz sobie zegary za ok 30zl i mozesz programowac jak sobie zyczysz. NP od pn do pt o 6 podnosi a o 19 zamyka. W weekend o 10 podnosi a o 19 zamyka...koszt niewielki a wygoda nie do opisania.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts