Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rolety zewnętrzne podnoszone elektrycznie

Gość m_ch_konto usunięte

Recommended Posts

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chyba teraz to najlepiej z pilota, nie trzeba dodatkowej instalacji, jeden pilot centralny i w każdym pokoju osobno. Piloty są małe i można w oprawce przykleić np. obok włącznika światła, tak żeby się nie pogubiły :)

U nas się sprawdza. Piloty można dodatkowo programować tak, żeby rolety zamykały się do określonego poziomu (np. widoczna perforacja).

wszystko jest możliwe, skąd jesteś może podam ci jakieś namiary

Z Wrocka

Witam. We Wrocławiu nie będziesz miał problemu żęby coś takiego załatwić. Szukaj w dobrych punktach ze stolarką okienną - one zazwyczaj coś takiego mają w swojej ofercie. Padło już tutaj rozwiązanie które jest obecnie coraz częściej stosoane - centralny pilot razem z klawiszami przy każdej rolecie jest bardzo wygodne. Na pweno posida to w swojej ofercie system SELVE. Koszty takiego rozwiązania przedstawi c handlowiec z tórym będzie sz rozmawiał. Dla przykładu powiem tylko tyle że pilot centralny - około 300,00

a ja mam pytanie czy to nowy dom i czy juz sa tynki bo jesli nie

to lepiej podlaczyc wszystko i sprowadzic kable np do alarmu

wychodzac z domu uzbrajasz alarm i zaluzje w calym domu sie zamykaja

a koszt i tak bedzie nizszy niz pilotow

ooo super rozwiązanie, budowę zaczynam na wiosnę i narzuca mi się kilka pomysłów wygodnych dla mnie i próbuję je rozwiązać przed rozpoczęciem robót aby nic nie umknęło i nie było potem za późno.

Ja mam rolety sterowane elektrycznie. Instalację wykonał elektryk wg wskazówek Pana od alarmów.

W skrócie - gdyby każdą roletę podnosić oddzielnie - wystarczy samo zasilanie elektryczne do silnika rolety. W przypadku grupowego sterowania roletami nalezy dodatkowo wykonać okablowanie do przekaźników łaczących te rolety w grupę. Rodzaj przekaźnika zależy od przewidywanego systemu , u mnie np. oparty jest na polskich przekaźnikach RCS i nie nadaje się do sterowników SOMFY (za mało o 1 kabel).

Najlepiej na etapie przymierzania się do realizacji porozmawiać z firmą montującą rolety i na podstawie ich wskazówek wykonać instalację elektryczną.

Oprocz tego doloz sobie zegary za ok 30zl i mozesz programowac jak sobie zyczysz. NP od pn do pt o 6 podnosi a o 19 zamyka. W weekend o 10 podnosi a o 19 zamyka...koszt niewielki a wygoda nie do opisania..

to czasowe to najlepsze rozwiązanie

jak kiedyś znajomi wyszli z domu do swojego ogródka na grilla, to wrócili nad ranem :D

ale inteligentny dom to fajna sprawa

Oprocz tego doloz sobie zegary za ok 30zl i mozesz programowac jak sobie zyczysz. NP od pn do pt o 6 podnosi a o 19 zamyka. W weekend o 10 podnosi a o 19 zamyka...koszt niewielki a wygoda nie do opisania..

to czasowe to najlepsze rozwiązanie

jak kiedyś znajomi wyszli z domu do swojego ogródka na grilla, to wrócili nad ranem :D

ale inteligentny dom to fajna sprawa

:D :D :D :D :D

ooo super rozwiązanie, budowę zaczynam na wiosnę i narzuca mi się kilka pomysłów wygodnych dla mnie i próbuję je rozwiązać przed rozpoczęciem robót aby nic nie umknęło i nie było potem za późno.

heh to kolega daleko w przyszłość wybiega ...

na tym etapie to lepiej pomyśleć albo popytać jak takie rolety w nadproża schować bo co do sterowania to mozna wiele zrobic kwestia zasobności portfela inwestora.

najlepsze rozwiązaanie to podłączenie tego z alarmem jak napisał ... ghostt jakis lepsiejszy alarm np satel integra trochę przekazników i możesz zrobic wszystko łącznie z otwieraniem i zamykaniem rolet przez telefon komórkowy ... rozwiazania sa w tym przypadku różne a ogranicza je jedynie wyobraźnia inwestora ;) i szerokość kieszeni :D

to ja napisze jak ja zrobilem

jako ze mam w domu spora instalacje na skretkach ethernetowych

i w do kazdego pokoju pociagnolem kilka

postanowilem sterowac roletami niskonapieciowo

i tak przy rolecie mam puszke w niej przekaznik do tej puszki idzie kabelek ethernetowy a oprucz tego ochywiscie podlaczone sa przyciski przy kazdym oknie do sterowania roleta

i w ten sposob moge sobie zrobic dowolne grupy moge doinstalowac pilota jesli bede mial kaprys i zainstalowac centralke alarmowa i manipulator gdzie mi sie podoba (no bo tego akurat jeszcze niemam :wink: ) i to wszystko bez kucia ;P

aha napedy wziolem bez napedu awaryjnego bo brzydziej wygada i posztuje 2 razy wiecej a jak sie popsuje to i tak podniose a utraty pradu sie nie boje bo mam zasilanie rezerwowe ;P

• 1 month później...

Witam!

Dawno, dawno (no może nie znowu tak bardzo dawno :) )temu z uwagi na brak kasy założyłem rolety zewnętrzne, ale bez napędu. Teraz chciałbym dołożyć do nich silniki. Mam w związku z tym pewne wątpliwości:

1. czy silniki są na określoną szerokość rolety, czy są uniwersalne i pasują do każdej rolety?

2. czy występuje kilka standardów silników i samych rolet wzajemnie do siebie niepasujących?

Na co jeszcze zwrócić uwagę?

• 1 year później...

Witam

Założyłem w domu rolety zewnętrzne sterowane elektrycznie/radiowo firmy Portos.

Z rolety wystają 3 kable zasilające (faza, zero ochronne i zero robocze) oraz 3 kable sterujące (do przycisków).

przez jakis czas wszystko działało bez zarzutu - na pilota i przez "ręczne" stykanie kabli - podłączone do gniazda 220.

Po jakimś czasie elektrycy podłączyli rolety do zasilania z rozdzielni jednym wspólnym obwodem, kable sterujące do kostki i od tego momentu się sypnęło.

Wszystko by bylo jasne gdyby rolety w ogole nie działały. ale działają na pilota a nie reagują na stykanie kabli sterujących.

czy ktos spotkał się z podobnym problemem? dystrybutor i monter nie mają pojęcia o co chodzi. w tej chwili czekam na wizytę kogoś od producenta, ale to może potrwać.

pozdrawiam

jeśli rolety podnoszone elektrycznie tylko i wyłącznie bezprzowodowo

ktoś tam słusznie doradzał somfy

do każdego okna kabel z zapasem 30 cm i kabel bez żadnych puszek bezpośrednio do rolety , każde okno osobny bezpiecznik ( ułatwia to programowanie )

to rozwiązanie umożliwia dołożenie silników jeśli teraz nie macie kasy bez żadnego kucia , przerabiania itd.

Ciągnięcie jakiś kabli do centralek , styczniki , włączniki na ścianach jest zwyczajnie wg mnie głupie i niepraktyczne jest cała masa pilotów i sterowników bezprzewodowych w somfy , którymi można sobie to wszystko sterować jak się chce

My również w domu posiadamy rolety sterowane bezprzewodowo, piliot czasowy 6 kanałowy i dwa piloty 80 kanałowe (Nice).

Nie chciałam żadnych wyłączników, ponieważ byłoby tego wszystkiego za dużo, a tak zdecydowanie lepiej sie użytkuje i wygląda.

My mamy przy każdym oknie po włączniku, a oprócz tego jeden "zbiorczy", który podnosi wszystkie razem.

My mamy podobnie, w jednym miejscu w salonie są wszystkie wyłączniki i przy wejściu dwa centralne, jeden na górę i drógi na dół. Jednak obecnie centralne nie mogą działać bo muszą bić dołożone przekaźniki do każdej rolety. Elektryk mówił że każdy przekaźnik to ok 150 zł a mamy 11 rolet i to juz daje ładną sumkę. U was też tak jest ?? Czy te przekaźniki są faktycznie takie drogie ????

Chyba mu sie coś pomyliło, takie zwykłe styczniki to koszt 20-25 zł.

A ile może kosztować montaż rolet zewnętrznych w domku? Ja mam akurat na parterze 5 okien (mniejsze i większe) + jedne drzwi tarasowe.

Mąż by chciał, ja się waham, bo obawiam się kosztów.

dla mnie montaż rolet wyłącznie na etapie budowy lub dużego remontu , puszki sterczące na elewacji wg mnie wyglądają tragicznie