Nikoru 09.12.2008 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 A ile może kosztować montaż rolet zewnętrznych w domku? Ja mam akurat na parterze 5 okien (mniejsze i większe) + jedne drzwi tarasowe. Mąż by chciał, ja się waham, bo obawiam się kosztów. dla mnie montaż rolet wyłącznie na etapie budowy lub dużego remontu , puszki sterczące na elewacji wg mnie wyglądają tragicznie Ja właśnie buduję Mamy stan surowy zamknięty, właśnie robimy elektrykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławas7 09.12.2008 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 A ile może kosztować montaż rolet zewnętrznych w domku? Ja mam akurat na parterze 5 okien (mniejsze i większe) + jedne drzwi tarasowe. Mąż by chciał, ja się waham, bo obawiam się kosztów. Nie można mówić o kwocie mając tak mało danych i nie wiedząc czego oczekujesz od rolet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 09.12.2008 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 A ile może kosztować montaż rolet zewnętrznych w domku? Ja mam akurat na parterze 5 okien (mniejsze i większe) + jedne drzwi tarasowe. Mąż by chciał, ja się waham, bo obawiam się kosztów. dla mnie montaż rolet wyłącznie na etapie budowy lub dużego remontu , puszki sterczące na elewacji wg mnie wyglądają tragicznie Ja właśnie buduję Mamy stan surowy zamknięty, właśnie robimy elektrykę. Trochę późno na takie rozważania. Okna wstawione a trzeba było kupić okna razem z roletami, wówczas puszki na pancerz by nie było widać od zewnątrz. My rolety zakładaliśmy ponad dwa lata temu, czasy i ceny się już trochę zmieniły. Wtedy najdroższe z tej całej "zabawy" były silniki, im dłuższa gwarancja na nie tym droższe. My braliśmy silniki za ok 500zł/szt z 5 letnią gwarancją ( jakby co w 24h wymiana na nowy ), powiedzmy że drugie 500 na pancerz i montaż całości. Tak wyszło u nas, nie wiem na ile się ceny zmieniły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 10.12.2008 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Elektryk mówił że każdy przekaźnik to ok 150 zł a mamy 11 rolet i to juz daje ładną sumkę. U was też tak jest ?? Czy te przekaźniki są faktycznie takie drogie ???? jeśli kazdy z brylantem... to drogie nie są... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 10.12.2008 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 to nie przekaźniki - to sa specjalne układy elektroniczne odseparowywujace silniki od siebie umożliwiając ich sterowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 10.12.2008 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Sterownik zamela srm-10 kosztuje coś połowę tej kwoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikoru 10.12.2008 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi. Rolety mają służyć praktycznie osłonie od słońca i sąsiadów. Nie bardzo wierzę w ich działanie antywłamaniowe.Okien aż tak dużo nie mam w salonie 2szt. 150x180 + tarasowe 150x230. W kuchni 180x150 i jeszcze dwa 90x150. Raczej nie potrzebuję do wszystkich siłowników (z waszych wypowiedzi zrozumiałam, że do każdego okna trzeba kupić oddzielny). Co do ukrycia rolet, to planujemy jeszcze styropian 8cm na ścianę, więc może...Z tego co się orientuję, to m2 rolety może kosztować od 200zł w górę. Ale na co mam zwracać uwagę przy wyborze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 11.12.2008 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 to nie przekaźniki - to sa specjalne układy elektroniczne odseparowywujace silniki od siebie umożliwiając ich sterowanie Dokładnie, nie zagłębiałem się w to bo to cuś bardzo skomplikowane, zworki jak w hdd umożliwiające różne nastawy a największy plus tej zabawy że można wszystkie rolety spiąć jednym wyłącznikiem centralnym ( czasowym lub zwykłym ), można nawet podpiąć pod alarm i sms'em sterować otwieranie i zamykanie, opcji jest wiele Sterownik zamela srm-10 kosztuje coś połowę tej kwoty. Całkiem możliwe. Pisałem wcześniej że podane przeze mnie kwoty są juz prawie sprzed 3 lat. A jak ceny się zmieniają nadmieniać nie muszę ... m2 rolety może kosztować od 200zł w górę. Ale na co mam zwracać uwagę przy wyborze? Z tego co słyszałem od wielu wykonawców to liderem w samych pancerzach jest Heroal i na tym chyba nie ma co oszczędzać. Silników jest mnóstwo, niektórzy mówią że daleko się trzymać włoskich Nice bo niby popularne, dość tanie ale awaryjne. Osobiście kierowałem się okresem gwarancyjnym, brałem takie co mają 5 lat gwarancji - średnia półka, były z dłuższym okresem gwarancji, oczywiście droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikoru 12.12.2008 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Z tego co słyszałem od wielu wykonawców to liderem w samych pancerzach jest Heroal i na tym chyba nie ma co oszczędzać. Silników jest mnóstwo, niektórzy mówią że daleko się trzymać włoskich Nice bo niby popularne, dość tanie ale awaryjne. Osobiście kierowałem się okresem gwarancyjnym, brałem takie co mają 5 lat gwarancji - średnia półka, były z dłuższym okresem gwarancji, oczywiście droższe. Dzięki, zanotowałam. A teraz o silnikach. Czy stosuje się je, bo są niezbędne, czy to raczej kwestia mody? Będąc w Hiszpanii u znajomych zaobserwowałam, że mieli oni rolety opuszczane manualnie i dla nikogo nie było to problemem. Tak myślę sobie, czy potrzebny mi tak naprawdę silnik, jeśli rolety będę opuszczała tylko wieczorem, przed sąsiadami. Teraz tak robię z żaluzjami i nie widzę potrzeby montowania im silników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 12.12.2008 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 A teraz o silnikach. Czy stosuje się je, bo są niezbędne, czy to raczej kwestia mody? Będąc w Hiszpanii u znajomych zaobserwowałam, że mieli oni rolety opuszczane manualnie i dla nikogo nie było to problemem. Tak myślę sobie, czy potrzebny mi tak naprawdę silnik, jeśli rolety będę opuszczała tylko wieczorem, przed sąsiadami. Teraz tak robię z żaluzjami i nie widzę potrzeby montowania im silników Co kto lubi Ja lubię moje silniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irkos 12.12.2008 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 A ile może kosztować montaż rolet zewnętrznych w domku? Ja mam akurat na parterze 5 okien (mniejsze i większe) + jedne drzwi tarasowe. Mąż by chciał, ja się waham, bo obawiam się kosztów. dla mnie montaż rolet wyłącznie na etapie budowy lub dużego remontu , puszki sterczące na elewacji wg mnie wyglądają tragicznie Ja właśnie buduję Mamy stan surowy zamknięty, właśnie robimy elektrykę. Trochę późno na takie rozważania. Okna wstawione a trzeba było kupić okna razem z roletami, wówczas puszki na pancerz by nie było widać od zewnątrz. My rolety zakładaliśmy ponad dwa lata temu, czasy i ceny się już trochę zmieniły. Wtedy najdroższe z tej całej "zabawy" były silniki, im dłuższa gwarancja na nie tym droższe. My braliśmy silniki za ok 500zł/szt z 5 letnią gwarancją ( jakby co w 24h wymiana na nowy ), powiedzmy że drugie 500 na pancerz i montaż całości. Tak wyszło u nas, nie wiem na ile się ceny zmieniły. Puszki zawsze można schować w warstwie docieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 12.12.2008 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Jasne że można, trzeba jednak pamiętać by było do nich dojście w razie awarii ..Tak myślę sobie, czy potrzebny mi tak naprawdę silnik... Wiadome jest to że silniki są drogie, nie wszystkich stać na ten komfort lub też stać ale wolą wydać te pieniądze na co innego. Osobiście bardzo sobie chwalę sterowanie centralne, jak wstaję rano klik klik i wszystkie rolety się otwierają, gdy wychodzę klik klik wszystkie się zamykają. Po prostu ogromna wygoda. Dużo też zależy ile ma sie okien w domu, ja mam 11 tak więc wygodniej jest zrobić klik klik niż otwierać ręcznie każdą z osobna. Fakt jest taki że do wszystkiego się można przyzwyczaić. Mam wyłącznik indywidualny do każdej rolety, na dole te wyłączniki są wszystkie przy oknie balkonowym by nie biegać do każdego z osobna, do góry wyłączniki są w każdym pokoju osobno, dodatkowo dwa wyłączniki centralne na cały dół i na całą górę przy drzwiach wejściowych. Oczywiście instalacja musi być pod coś takiego przewidziana, choć o radiowym sterowaniu roletami też słyszałem ale nie wiem jak to się sprawuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikoru 13.12.2008 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Wynika z nich, że na rolety nie jest jeszcze za późno, lepiej kupić markowe a silnik i owszem - bajer - ale bardzo przydatny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxmax 28.04.2009 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 zastanawiam się nad zakupem rolet zewnetrznych (montowanych na zew scianie a nie we wnękach okiennych) zastanawiam się nad roletami ze sterowaniem automatycznym - radiowym , rolety aliminiowe. Im[preza nie jest tania bo dostałem kosztorysy z 4 firm w granicach 15.000-25.000 pln brutto Proszę o radę osoby ktore mają zamontowane rolety .. Jakie firmy polecacie ? Jak z awaryjnością ? Jak z funkcjonalnością ? Czy bardzo się niszczą (bo wiadomo ze codziennie są opuszczane i podnoszone). Sterowanie radiowe - jakies minusy ? Ogolnie proszę o opinie osoby ktore mają rolety zewnętrzne. Bo takie osoby moga napewno doradzic lub odradzic.. i napewno widzą minusy i plusy Bede wdzieczny za podzielenie się doswiadczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 28.04.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Kiedyś pisałem o roletach zewnętrznych,że mają tylko jeden plus.Latem zasłaniają przed słońcem i potrafią trochę obniżyć temp. w pokoju.Reszta to same minusy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delfina7 28.04.2009 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Własnie tez stoje przed wyborem roleta na okno tarasowe 270cm tak czy nie? Słońce jakoś mnie nie przeraż , bo myślę nad markizą , ktora zasłoni okno , ale czy zimą taka roleta ochroni przed wiatrem , niską temperaturą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 29.04.2009 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Własnie tez stoje przed wyborem roleta na okno tarasowe 270cm tak czy nie? Słońce jakoś mnie nie przeraż , bo myślę nad markizą , ktora zasłoni okno , ale czy zimą taka roleta ochroni przed wiatrem , niską temperaturą? Rolety - zdecydowanie TAK Na studiach z zakresu audytu energetycznego każdy wykładowca polecał właśnie rolety jako ochronę przed wiatrem, niską temperaturą i nasłonecznieniem (przegrzaniem) mieszkania. Poduszka powietrzna jaka się tworzy między roletą a oknem powoduje w zimie obniżenie strat przez okna o 20-40%. Nie mam rolet, co najwyżej robie instalacje pod rolety. Więc z praktyki mogę polecić instalacje z zegarem i czujką pogodową, które zadbają o podniesienie i opuszczenie rolet w określonych porach dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 29.04.2009 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 . Nie mam rolet, co najwyżej robie instalacje pod rolety. Więc z praktyki mogę polecić instalacje z zegarem i czujką pogodową, które zadbają o podniesienie i opuszczenie rolet w określonych porach dnia. Dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żona Adwalka 29.04.2009 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Mam rolety zewnętrzne . Zalety (oczywiscie z mojego punktu widzenia) : można całkowicie zaciemnić pomieszczenie , nie trzeba wieszać w oknach zasłon, rzeczywiście chronią przed wiatrem i ucieczką ciepła.Wady: Nie mozna zerknąć na zewnatrz (po cichu) przez uchyloną zasłonę (trzeba otwierać całą roletę , a to hałasuje), no i wydaje mi się ,ze stukot który jest przy otwieraniu i zamykaniu moze trochę przeszkadzać sąsiadom.Generalnie jestem z rolet zadowolona. Zyczę dobrego wyboru! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 29.04.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 wady:-Ciebie nie widać,ale i Ty nic nie widzisz-złodziej wie kiedy nikogo nie ma w domu-problem z roślinami przy dłuższym wyjeździe-iluzoryczna antywłamaniowość,wystarczy duży nóż aby przejść roletę-koszt,taniej wychodzą okna z P4-hałas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts